„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. február 5., vasárnap

Sarah J. Maas - Queen ​of Shadows – Árnyak királynője


Celaena Sardothien a.k.a. Aelin Galathynius, Terrasen királynője visszatért és erősebb, mint valaha. Tavaly decemberben jelent meg a nagysikerű fantasy sorozat, az Üvegtrón negyedik része, az Árnyak királynője. A Blogturné Klub tagjai pedig ismét egy turnéra invitálnak minden rajongót. Tartsatok velünk, mert az értékelések mellett érdekességeket tudhattok meg a legújabb Üvegtrón regényről, illetve a három legügyesebb és legszerencsésebb olvasónk pedig a könyv egy-egy példányával lehet gazdagabb!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016. december 16.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 816
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789633998380

Első a bosszú, a többi várhat… 


Celaena Sardothien mindenkit elvesztett, aki a szívéhez közel állt, végül mégis visszatért a birodalomba, hogy bosszút álljon, felszabadítsa egykor dicsőséges királyságát és szembeszálljon múltja árnyékaival… 

Tiszta szívéből elfogadta, hogy ő Aelin Galathynius, Terrasen királynője. De mielőtt visszaszerezné trónját, harcolnia kell. 

Küzdeni akar unokatestvéréért, aki harcosként az életét is kész feláldozni érte, a barátjáért, aki egy borzalmas tömlöcben sínylődik és a kegyetlen király rabságában tengődő népéért, akik rendületlenül várják eltűnt királynőjük dicső visszatérését. 

A New York Times bestseller sorozat negyedik kötetében folytatódik Celaena szenvedélyes és időnként fájdalmas epikus utazása, mely fenekestül forgathatja fel az életét.



Már nagyon vártam, hogy írhassak erről a könyvről, mert Sarah (megint) elérte, hogy teljesen kiforduljak magamból. Érzések tömkelege tombolt bennem az olvasás során, ezért rendesen bizseregtek már az ujjaim, hogy végre kiírhassam magamból azokat. Azt előre leszögezném, hogy az Üvegtrón még mindig az egyik, ha nem a kedvenc fantasy sorozatom, és Celaena vagy Aelin a legszuperebb főhősnő, akiről eddig olvastam. Azt elérni, hogy négy - az orgyilkosokkal öt - könyvnél még mindig száz százalékosan fenntartsa az írónő a figyelmemet, úgy, hogy a végén remegve várjam a folytatást, azért nem semmi teljesítmény, ráadásul nem éppen rövid könyvekről van szó, a Queen of Shadows konkrétan 816 oldal. Le a kalappal előtte! Ebben a részben azonban nem volt teljes az örömöm, de erről majd egy spoileres szakaszban később.

Most viszont egy kicsit a történetről. Főhősünk immár nem Celaena Sardothienként, hanem Aelin Galathyniusként tér vissza, hogy bosszút állhasson mindenkin, aki valaha ártott neki vagy szeretteinek. És ezt nem is akárhogyan teszi. Ó te jó ég(!), habár Aelin egyelőre nem használhatja erejét, de még így is micsoda mesterien szövi a szálakat, csak úgy kapkodtam a fejemet végig; az izgalmas szó nem írja le azt, amit én valójában éreztem. Először Arobynné a főszerep ugyebár, aki már nagyon megérdemelte, hogy jól elássák a baját. Nem spoilereznék, csak annyit, hogy fejet hajtok az egykori orgyilkos előtt. Ezután következik a nehezebb rész, szembeszállni a királlyal, ráadásul úgy, hogy közben sakkban tartja Doriant. Jajj, én őt nagyon sajnáltam, eléggé elbánt vele az írónő, fájdalmas volt olvasni a gondolataiban. Viszont a remény szikráját megcsillogtatta, utalva, hogy nagyon érdekesnek ígérkezik a jövője. Aelin azonban szerencsére nincs egyedül a küzdelemben, végre rátalál unokatestvére Aedionra, és sokak örömére visszatér Rowan is. Emellett pedig kapunk bőven új szereplőket is, köztük Lysandrát, aki egyébként annyira nem is új, hiszen ha olvastátok az Az orgyilkokos történeteit, ott már feltűnik, csak nem éppen pozitív karakterként. És persze itt voltak a jól ismert régi szereplőink, mint Chaol ugyebár. Ó Chaol! Nem is tudom mit írjak rólad, ugyanis úgy érzem jól elbántak veled. Ebben a könyvben kifejezetten unszimpatikus volt, nyilván azért, hogy ne fájjon annyira, hogy más irányban indul kedvenc tündérünk története. Meg kell mondjam, így is fájt.

És ha már belekezdtem, jöhet a SPOLERES rész, amit ígértem, ez pedig a szerelmi szál. Mi más? Nyilván sokaknak feltűnt, hogy Aelin és Rowan igencsak közel került egymáshoz az előző kötetben, ezért nekik nem lesz meglepetés, hogy bizony ebben a részben (végre?) egymásra találnak. Ami igazából valahol várható volt, és logikus is, hiszen mindketten nagy hatalmú tündérek, tökéletesen összeillenek minden szempontból, és Rowan is egy igazán dögös szereplő, akiért odalennék, ha.. Ha nem lett volna Chaol! Én sosem titkoltam, hogy Chaolaena párosért szurkolok, igazából Doriant is kedveltem, de nem láttam benne túl sokat. Ráadásul amilyen béna vagyok, még kb. a könyv feléig váltig azt hittem, hogy ők újra egymásra találnak a sok tökölés után, csak aztán egy idő után leesett, hogy hoppá, eléggé forró a hangulat Rowannal. Mondanom sem kell teljesen kiakadtam, konkrétan félretettem a könyvet jó pár napig. Most komolyan, csak én akadtam ki ennyire? Vagy van még valaki, aki nem olvadozik annyira Rowanért rajtam kívül? Bevallom én is, hogy szuper karakter, de nem ezek után... Csak nekem olyan furi, hogy Aelin 5 könyv alatt a negyedik férfit/tündért fogyasztja? 19 évesen? Na mindegy, tényleg szupercukik egyébként, és biztos, hogy a következő kötet végére én is odaleszek értük, csak most ez egy kicsit sokkolt. :D Főleg, hogy most már kiderült, Chaol egy saját kötetet is kap nemsokára: csak remélni tudom, hogy ő is megkapja a boldog véget. SPOILER VÉGE.


Aki nem olvasta volna el a spoileres részt, annak csak annyit mondanék, hogy a szerelmi szállal kapcsolatos aggályaimat ecseteltem, ami egy csöppet sokkolt. Ez azonban nem vesz el abból (najó, fél pontot), hogy Sarah milyen szuper írónő, folyamatosan fenntartja a feszült figyelmet, hiszen ha egy percre is úgy éreznéd, hogy most éppen nem történik semmi izgalmas, a következő bekezdésben már feje tetejére áll a világ. Arról nem is beszélve, hogy mindemellett a mellékszálakat az új szereplőkkel remekül szövi, nem érződik unalmasnak, mert úgyis tudod, hogy minden egyes szónak, minden mozzanatnak előbb-utóbb értelme lesz. Tehát összességében megint egy király kötetet kaptunk.

Az Üvegtrón tehát az a fajta sorozat, aminek mindig bizalommal állok neki, mert - habár tartogat meglepetéseket - a történet, a cselekmény alakulása hihetetlenül izgalmas, fordulatos, sokszor idegfeszítő. Pedig már az ötödik résznél járunk ugyebár, és ennyi kötetnél, mindig fennáll a veszély, hogy túlságosan is összekuszálódnak a dolgok, vagy lankad a figyelem, vagy a szereplők teljesen kifordulnak magukból. Itt szerencsére nem így van, mert Aelin még mindig tudja, hogy ki ő, ki volt egykor, honnan jött, és igazából őértük - a családjáért, Samért, Nehemiáért - harcol végig. Ami pedig szerintem szintén a sorozat sikere, hogy Sarah nagyon bátran ír, nem fél új karaktereket kitalálni, vagy feláldozni valakit a jó ügyért, a szerelmi szárról pedig ne is beszéljünk. Emiatt azonban az olvasó legbelső érzelmeire hat, ami arra késztet, hogy olvasni, folytatni akarod. Szóval szuper sorozat, én mindenkinek ajánlom, aki már elkezdte, aki pedig (még) nem, az nem tudja miről marad le. :)

Értékelés: 5/4.5



NYEREMÉNYJÁTÉK
A mostani nyereményjátékunkban mesteri anagramma tudásotokat kell hasznosítanotok. Aelin fontos információkat kapott néhány Ügetrón szereplőről egyik szövetségesétől, ám a biztonságuk érdekében kódolva kellett megírniuk az üzenetet. A ti feladatotok az, hogy segítsetek megfejteni kikről szólnak ezek az információk. Tehát négy Üvegtrón szereplő nevét keressük.

ervasadi hernyo

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válaszok elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások

02.05. Könyvvilág
02.07. Kelly & Lupi olvas
02.08. Függővég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése