„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. szeptember 21., csütörtök

Szurovecz Kitti: A ​sokszívű


Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Szurovecz Kitti legújabb regénye. A sokszívű tabudöntögető történetében a poliamoria kerül fókuszba. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, s ha részt vesztek a nyereményjátékon, megnyerhetitek a könyv egy példányát!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Athenaeum
Megjelnés: 2017. szeptember 13.
Eredet megjelenés: -
Oldalszám: 352
Fordító: -
ISBN: 9789632935744

Annabellának két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik...
Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára - akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik -, úgy érzi, új családra lelt... Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma.
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.


Szurovecz Kittitől A sokszívű a második könyv, amit kézbe vettem. Tavaly a Hópelyhek a válladon c. könyvét volt szerencsém elolvasni, ami aztán hatalmas kedvenc lett. Nagyon megszerettem a stílusát, és a felkészültségét is, hiszen akkor, és most is egy nehéz témába vágott bele. Éppen ezért megszavaztam neki a bizalmat, és félelmeim ellenére belevetettem magam a legújabb regényébe is.

Azt az elején le kell szögeznem, hogy én nem ítélek el senkit abban a tekintetben, hogy milyen identitás szerint él – nincs is hozzá jogom. Mindenkinek joga van hozzá, hogy maga döntse el, miként szeretne élni, egészen addig, amíg ezt őszintén teszi, nem bánt meg vele senkit – abba ne menjünk bele, hogy ez persze egy idilli állapot a monogám kapcsolatokban is. Éppen ezért egy kicsit gondban voltam a történet elejével, hiszen a főszereplőnk, Annabella, pontosan az ellenkezőjét tette, azaz már három éve hazugságban élt. Megismerjük tehát a főszereplőnket, aki kettős életet él, Magyarországon Andrissal, Olaszországban pedig Darióval. A lány nem tud választani kettejük közül, Andristól nyugalmat, biztonságot, Dariótól pedig szenvedélyt, heves érzelmeket kap, így tehát amit az egyikőjük képtelen nyújtani, azt megkapja a másiktól. Éppen abba az élethelyzetébe csöppenünk bele a kezdetekkor, amikor Annabella külső tényezők hatására már nem bírja tovább a sok titkolózást, hazugságot, változtatni akar. Persze retteg attól, hogy egyedül marad, így amikor az interneten rátalál a sokszívűek társaságára, nagyon megörül, hogy nincs egyedül, más is, sőt nagyon sokan élnek egyszerre több partnerrel, az összes tag tudtával. Annak nagyon örültem, hogy Annabella korán tisztázza a két férfival a helyzetet, nem folytatja a hazugságait. A sebzett exek persze hallani sem akarnak erről az életformáról, mindketten kilépnek a lány életéből. Ezért szintén egy jó pont az írónőnek, mert nem arról szól a könyv, hogy ráerőltessük ezt a létformát a két egykori szerelmére, hanem ezután a lány, és mi, az olvasók is tisztalappal kezdhetünk: hiszen azzal, hogy Annabella bekerül a sokszívűek társaságába, egy új világ tárul elénk.

Én magam még soha nem hallottam a poliamoria, azaz a többszerelműség szót, mert nekem az a természetes, ha egy szerelmi kapcsolat két emberből áll. Ennek ellenére próbáltam nyitott lenni, elfogadni az érveket, ha csak megismerés szintjén is. Amikor Anna bekerül ebbe az új közegbe, megismerünk mindenféle kapcsolatot, látunk jót is rosszat is. Volt olyan pár, ahol tökéletesen működött az összhang három, vagy akár több partner között is. El is hittem, hogy ez tényleg jó nekik, hogy boldogok, és őszintén szólva nagyon szimpatikusak voltak ezek a szereplők – Márk és Rita. Aztán persze ott volt a másik oldal is, ahol annak ellenére, hogy azt állították elfogadják ezt a helyzetet, mégsem sikerült ez teljesen – Kinga és Robi. Mert ugyebár, ahol már kettőnél többen vannak, ott bizony felüti a fejét a féltékenység: akárhogy is nézzük, mindig lesz valaki, aki kiszorul, aki csak a háttérben marad, aki a másodrangúból elsőrangú szeretne lenni, és ha ez nem sikerül, akkor kezdődnek a viták, a bonyodalmak. Arról nem is beszélve, ha ez fordítva esik meg, és a második partnerbe szeret bele jobban az egyikőjük, és felborul az egyensúly.

Annabella inkább csak egy közvetítő volt, akin keresztül megismerhettünk poliamor kapcsolatokat, hiszen – annak ellenére, hogy ő is annak vallotta magát -, még nem jutott el erre a szintre. Sokáig őrlődik, nem tudja eldönteni, hogy mit is akar igazán, ami azért az olvasónak is jól jön, hiszen megfogalmaz minden kételyt, kérdőjelet ezzel az indentitással kapcsolatban. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy végül is mi lesz vele, megtalálja-e a boldogságot, és ha igen, milyen formában, és persze ki(k)el, hiszen kaptunk pár érdekes férfi szereplőt is.


Nagyon becsülöm az írónőt, mert elképesztően bátran ír egy olyan tabutémáról, amit csak kevesen fogadnak el. Emellett a könyv stílusa gördülékeny, a szereplők pedig nagyon szerethetők. Ez persze talán azért is van így, mert azt ki lehet jelenteni, hogy aki egy poliamor kapcsolatban van benne, annak nagyon nyitottnak, elfogadónak, és persze őszintének kell lennie. Ezek olyan tulajdonságok, amivel kevés ember rendelkezik ilyen magas szinten, és ez a könyvből is nagyon érezhető. Volt akinek sikerült így boldognak lenni, volt aki a kevésbé szerencsések közé tartozik, az mindenképpen a könyv javára írható, hogy láttunk mindkét esetből példát. Szurovecz Kitti nem akarta ránk tukmálni idilli módon ezeket a kapcsolatokat, hanem csak megmutatta, hogy lehet így is élni, feltárta az előnyeit, de ugyanúgy a buktatót is, a lényeg, hogy mindenki maga döntse el, hogy mit akar, és azt őszintén tegye. Attól függetlenül, hogy tőlem nagyon távol áll ez az életforma, nekem tetszett Annabella és sokszívűek története, és azok után, hogy úgy döntöttem, elengedem az előítéleteket, nagyon megkedveltem több szereplőt is. Mindenképpen olyan személyiségnek ajánlom, akik nyitottak a másra, de persze nem kell megijedni, senkit sem akar megtéríteni a könyv, egyszerűen csak betekintést nyerhetünk egy másfajta életformába is.
Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK
A turné nyereményjátékában szeretnénk tesztelni, mennyire ismeritek Szurovecz Kitti eddig megjelent köteteit. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a szerző valamely korábbi könyvéből. A feladat adott: a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv címét, melyben az adott idézetet olvashatjátok. Természetesen, a nyeremény sem marad el :)
"Van egy jó oldala annak, ha a rémálmod már valóra vált. Az, hogy utána elfelejted, milyen érzés félni. Hiszen ha megtörtént a legrosszabb, már nincs mitől tartani – attól kezdve életed minden egyes perce könnyű szárnyalás"
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.





További állomások

09.19. - Szembetűnő
09.21. - Könyvvilág

09.23. - Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése