„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. szeptember 3., vasárnap

Brittainy C. Cherry: Csendfolyó


Brittainy C. Cherry már sokak szívét meghódította történeteivel, melyben a megsebzett, darabokra tört szívű főhősei életét ismerhetjük meg. Az írónő képes arra, hogy karakterei és történetei mélyen megérintsék az olvasót. Az Insomnia Könyvek most elhozta az írónő új történetét, mely még emberibb, és még szívbe markolóbb, mint az eddigiek. Ismerjétek meg ti is Maggie és Brooks történetét, és tartsatok a Blogturné Klub 8 bloggerével, akik elmesélik, hogy milyen felemelő történet a Csendfolyó című regény. A turné végén nyereményjáték is vár, amivel megnyerheted te is a 3 könyv egyik példányát.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Libri
Megjelenés: 2017. augusztus 18.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 432
Fordító: H. Prikler Renáta
ISBN: 9789634331193
Moly: https://moly.hu/konyvek/brittainy-c-cherry-csendfolyo#
Megrendelés: https://libri.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/csendfolyo-az-vagy-nekem-3/


Gyerekként szerettek egymásba, ám egy szörnyű élmény rányomja bélyegét a lány életére. Elég erős-e a szerelem ahhoz, hogy leküzdjék a múlt árnyait, amelyek rátelepednek a kapcsolatukra? Brooks és Maggie May szeretik egymást…de nem szeretik önmagukat. Szívbe markoló történetük megszegett ígéretekről, szerelemről, életről és halálról szól, azoknak, akik sodródnak a hullámokkal, és azoknak, akik mellett lehorgonyozhatnak.
Brittainy C. Cherry ELEMENTS – sorozata már milliók szívéhez talált utat. Engedd be te is!







Megérkezett Bittainy C. Cherry Az vagy nekem sorozatának sokak által várt harmadik része. Természetesen én is a várakozók között voltam, már viszonylag régóta lehet tudni, hogy megjelenik a 3. kötet, és engem azóta is kísért a könyv borítója, hiszen - az elsőhöz hasonlóan - imádom! Azt azért el kell, hogy áruljam, egy kicsit féltem tőle, mert számomra a Lebegés hatalmas kedvenccé vált, azonban a Tűzeső már nem tudta hozni ezt a színvonalat. A fülszöveg sem árul el túl sokat, szóval féltem nekikezdeni, na! A kételyeim körülbelül a második oldalig tartottak, ugyanis úgy beszippantott a történet, hogy olyasmit tettem, amit már nagyon régen nem, egy nap alatt elolvastam az egészet!
A könyv számomra nem folyó volt, hanem tenger, hatalmas érzelmi hullámokkal, hol lent a mélyén fuldokoltam, hol boldogan ültem meg a hullámok tetejét. Ez már a történet elejére is nagyon jellemző: az első oldalakon még lubickolunk két kisgyermek civódásaiban, játszadozásaiban, megismerjük az igazi Maggie Mayt, a cserfes, huncut, boldog lányt, aki előtt nincs akadály, ha valamit meg akar tenni, aztán történik valami szörnyűség, és mintha elvágták volna, teljesen bezárkózik. Már bele is dobtak minket a mély vízbe, és könnyezve, szipogva próbáljuk megérteni, hogy mi és miért is történt pontosan. Ezek persze az én érzéseim, de annyi biztos, hogy Brittainy valami elképesztően tud hatni az emberek érzéseire, és ha az elején nem is, de valamikor a könyv során, mindenkinek kelleni fog egy mély lélegzet, hogy nehogy elkezdjen zokogni. De térjek vissza a történethez! Maggievel tehát történik egy szörnyűség, ami miatt teljesen bezárkózik, szó szerint és átvitt értelemben is: ugyanis innentől kezdve nem lép ki a házból és nem szólal meg. Amit tudni érdemes róla, hogy apjával, mostohaanyukájával és két mostohatestvérével él együtt a lány. Kezdetben egy igazi szerető családot ismerhetünk meg, akik bármit megtennének egymásért, azonban a tragédia teljesen megváltoztatja őket. Apukája és bátyja, Calvin teljes mértékben támogatják őt, anyukája úgy tűnik elfordul tőle, ő is totálisan bezárkózik, míg húga Cheryl pedig kezdetben nagyon mérges rá. Nyilvánvalóan ezek a reakciók teljesen normálisak, hiszen ha egy családot ekkora baj ér, kell idő, hogy rendeződjenek a dolgot. Én nem fogok egyikőjükön sem ítélkezni, mert a helyzet valóban nem könnyű, csak azt sajnálom, hogy ilyen sok időnek kellett eltelnie, míg beszélni tudtak az érzéseikről. 
A könyv másik főszereplője, Brooks volt, Maggie May legjobb barátja, szerelme, támasza, mindene. Ó Brooks, amikor ilyen szereplőkről olvasok, mint te, a lelkem mindig szárnyra kap! Brooks volt ugyanis az az ember Maggie életében, aki mindig mellette állt, soha nem éreztette vele, hogy sok neki. Kezdetben barátként, később pedig szerelmesként, de valahogy mindig a lány életének része volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű volt: hiszen Maggie, habár kommunikált vele papíron, vagy a zenén keresztül, azért mégsem volt képes kilépni a házból vagy éppen megszólalni. A rémálmai, a pánikrohamai sokszor visszatértek. Ennek ellenére ott volt neki, és mindig azt éreztette vele, hogy egyszer, egyszer sikerülni fog neki legyőzni a démonait. Szinte túl tökéletes nem igaz? Pontosan ezért féltem attól, hogy mi és mikor fogja őket elszakítani: természetesen Maggie Mayben mindig megvoltak a kételyek, hogy elég lesz-e Brooksnak így, hogy csak a szobája négy falai között találkozhatnak. Arra már tettem utalást, hogy a könyvben fontos szerepet kap a zene a páros, de legfőképp Brooks életében. Pont ez a lényegi dolog, a zene fogja őket egy időre elválasztani.


Látszik tehát, hogy a könyv nem egy könnyed olvasmány, sokszor nagyon fáj, máskor viszont olyan emberi tulajdonságokat mutat fel, hogy az olvasó elcsodálkozik, hogy te jó ég, ilyen még létezik? A másik nagy pozitívuma a történetnek, a szereplők hatalmas ereje. Talán néhányan a fentebb leírtakból arra következtetnének, hogy Maggi May túl gyenge ahhoz, hogy változtasson a sorsán, azonban ez egyáltalán nem így van! Nagyon nehéz utat jár be, rettenetesen fáj neki, hogy miatta ilyen sokan szenvednek, sokszor próbálkozik, és aztán van a könyvnek a fordulópontja, amikor elérkezik a nagy döntés: megy vagy marad? Brooks erejéről természetesen nem is kell sokat beszélnem/írnom, hiszen az, amit a lányért tesz végig a történet során, magáért beszél. Ami  nagyon jót tett a könyvnek, hogy a vége felé megváltoznak a szerepek, Brooks kerül le a gödör aljára, és Maggie lesz az a személy, akinek ki kell őt hoznia onnan. Itt pedig már minden olvasó rá fog jönni arra, hogy Maggie May az egyik legkitartóbb szereplő. Természetesen a család ereje is kellett a lánynak, még akkor is ha nagyon sokáig úgy tűnik, hogy szétesőben van, hiszen ahhoz is sok erő kell, hogy újra összerakjuk azt, amiről azt hittük, rég elveszett. Annak nagyon örülök, hogy Cheryllel nem tartott sokáig a rossz viszony, mert ő egy olyan karakter, akire szüksége van Maggie-nek, és nekünk is!
A Csendfolyó tehát hozta számomra az első könyv színvonalát. Egy gyönyörű szerelmi történet, és sokkal több annál: szól barátságról, családról, elfogadásról, továbblépésről, elengedésről. A szereplőket is nagyon eltalálta az írónő. Jut eszembe! Olyan sok mindent le akartam írni a könyv által átélt érzelmeimről, hogy elfelejtettem kitérni arra, hogy mennyire szerettem Maggie May könyvmolyágát, amelyet nem mindennapi szintre emelt az írónő! Emellett pedig a sok apró momentumokat, amelyek még jobbá, egyedibbé tették a történetet: az öt perces csöndet, a gyógyító zenét, Mrs. Boone-t, a Mágnes,-jó-napod-van-ma? kezdetű mondatokat, a horgonyláncot és még sorolhatnám! A végére még annyit, hogy szerintem érdemes a szerző utószavát is elolvasni, mert az egy külön tanulságos pár oldal. Nagyon ajánlom a sorozat rajongóinak, de igazából bárkinek, aki mélyebb tartalomra vágyik, hiszen önálló kötetként is olvasható!
Értékelés: 5/5

A sorozat részei a polcomon :)

Blogturné extra - Idézetek

Talán már tudjátok rólam, hogy nagy idézetrajongó vagyok. Egy kis kulisszatitok, hogy amikor olvasok, és meglátok egy jó idézetet, előveszem a telefonomat - mindig nálam van alapon - és beleírom az oldalszámot a jegyzetek közé. Csak azt, semmi szerzőt, semmi címet, és később amikor a bejegyzést írom, megnézem, és az alapján ki tudom keresni az idézetet. Így tehát van a telefonom egy jegyzetem, ami tele van számokkal, legalábbis mások számára csak számok. Persze amikor sokat olvasok, vagy hamarabb olvasok el egy könyvet, és az értékelésig több idő telik el, akkor néha előfordul, hogy megzavarodom, hogy most akkor melyik könyvhöz tartoznak az oldalszámok! :D Lényeg a lényeg, hogy a Csendfolyó olvasása közben elég sokszor elő kellett vennem a telefonom, annyi jó idézet van benne. Lássuk!


"-Jó napod van ma, Mágnes?"
"Maggie May maga volt a megtestesült bosszantás. Ez volt az igazság. Egyszer megnéztem a szótárban, hogy mit jelent a neve, és ott is az állt, hogy "Calvin bosszantó mostohatestvére."
"Nyolcszáznál is több könyvet olvastam el tíz év alatt. Mind a nyolcszázat teljes átéléssel. Vagy hatszázkilencvenszer estem szerelembe, úgy hússzor átadtam magam a nemi vágynak, és legalább tízbilliószor éreztem igazi gyűlöletet valaki iránt. Szívtam füvet, ejtőernyőztem, fürödtem meztelenül. Többször hátba szúrtak, fizikai és emocionális értelemben egyaránt, és nemcsak ellenségek, hanem barátok is, és őszinte szívvel meggyászoltam mindig, ha a halál elragadott valakit a szerettem közül. Minden egyes szereplő életét végigéltem úgy, hogy ki sem léptem a szobám falai közül."
"-Maggie, én nem szoktam olvasni. – Az öt szó kombinációjából kikerekedő mondatnál kevés szomorúbbat hallottam életemben." 
"-A francba Maggie! Azt gondoltam, azért olvasol, hogy elmenekülj a világból, erre kiderül, hogy nem: azért olvasol, hogy felfedezd."
"Mert az otthon nem egy téglaépület volt. Az otthon az a hely volt, ahol az embert a másik emberből áradó szeretet melege vette körül."
"Szeretni valakit nem azt jelenti, hogy csak a napos oldalban osztozunk. Sokkal inkább azt, hogy mellette maradunk a felhőkbe burkolódzó éjszakákon is."
"Ezt szeretem a legjobban az életben. Hogy bármi történik is, megy tovább. – És mi az, amit a legkevésbé szeretsz? (…) – Hogy bármi történik is, megy tovább."


NYEREMÉNYJÁTÉK
A Csendfolyó egyik főhőse Maggie igazi könyvmoly. Nagyon szeret olvasni, és a könyvek összekötik őt Brooksszal is, akivel könyvet cserélgetnek, és jegyzeteket készítenek a regények mellé. Maggie az olvasásba menekül, akkor is ha boldog, és akkor is ha szomorú. A lány rengeteg könyvet elolvas a történet során, így most egy igazi könyvmolyos játékra hívunk titeket.
A feladatotok az lesz, hogy a kissé hiányos fülszövegekből kitaláljátok a Maggie által elolvasott könyv címét és íróját. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgotok, csak beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába és várni a sorsolást :) Éljenek a könyvmolyok!
Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves (...) elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
09.03. Könyvvilág
09.04. CBOlvas
09.05. Insane Life
09.06. Kristina blogja
09.07. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése