„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. május 27., vasárnap

Séverine Vidal · Manu Causse: Bicebóca ​szívek



A Könyvmolyképző Kiadó az Ünnepi Könyvhétre egy újabb mély mondanivalóval rendelkező, különleges francia Young Adult könyvvel lepi meg az olvasóit.
A Bicebóca szívekről a Blogturné Klub öt bloggere meséli el a véleményét, tartsatok velünk a turnén!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. június 7.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 160
Fordító: Burján Mónika
ISBN: 9789634573111



Vlad új srác a suliban. Ha ül, csak gyönyörű szemét látja az ember, a szemébe lógó huncut tincsét, elbűvölő mosolyát.
De ha feláll és elindul, a térdei összekoccannak, a mozgása rendezetlen, egyensúlya ingatag: születésétől fogva mozgássérült. A jópofa, érzékeny és szókimondó fiú gyorsan barátokra tesz szert, akik szívvel-lélekkel mellé állnak, hogy megvalósíthassa álmát.
Lou, a szép szőke Lou is ott van közöttük, csakhogy vele kapcsolatban Vlad többre vágyik, mint egyszerű barátságra

Egy friss hangú, szívmelengető történet szerelemről, barátságról, másságról, elfogadásról, amely bebizonyítja, hogy még ha két lábbal is (alig) áll az ember a földön, attól még elérheti a csillagokat.





Amikor felmerült, hogy turné lesz a Bicebóca szívekből tudtam, hogy nekem ezt a könyvet el kell olvasnom. Magáról a szerzőpárosról nem tudok sokat, mivel franciák, és ez az első itthon megjelent művük, de bizalmat szavazva a kiadónak, és figyelmemet felkeltő fülszövegnek, belevágtam.

A Bicebóca szívek egy rövidke könyvecske, igazából egy szuszra be lehet fejezni, annyira olvastatja magát. És mégis ezekbe a rövidke fejezetekbe annyi mindent - egyéni történeteket, érzelmeket, tanulságot - belesűrítettek, hogy az ember azt érzi, túl kevés erre a lapok a száma. Amin elsőként meglepődtem, hogy nemcsak Vlad, hanem több más diák és az iskola igazgatóhelyettesének szemszögét is megismerhetjük a történet során. Ebben a mindössze 160 oldalnyi könyvben elénk tárulnak Vlad, Said, Mathilde, Dylan, és az igazgatóhelyettes, Flachard gondolatai is. A történet szerint az új tanévben egy program keretében olyan diákok is elkezdenek járni Flachard iskolájába, akik valamilyen fogyatékossággal rendelkeznek. A férfi pedig úgy reagál erre, ahogy sokan tennénk: kicsit kínosan, feszengve érzi magát emiatt, persze nem ítélkezik, de mégis furcsa neki a helyzet. Aztán persze ő is, és maga az olvasó is rádöbben, hogy amennyire mások, annyira hasonlítanak ezek a gyerekek a többi kamaszhoz.


A főszereplőnek egyértelműen Vladot éreztem, őróla tudunk meg a legtöbbet: a fiú mozgássérült, nehezen, csak bot segítségével tud járni, amit egyébként Monique-nek nevez el, ráadásul az első iskolai napon beszól az igazgatóhelyettesnek, amiből már rögtön látható, hogy nem egy elveszett, félénk fiúról van szó, hanem egy pozitív, jó fej srácról. Már csak azért is, mert amit mondott neki, az egyrészt meghatott, másrészt teljesen fellelkesített, imádtam: "– Azt mondtam neki, hogy ezer okból lehet szeretni vagy tisztelni a fogyatékosokat, de csak azért semmiképpen sem, mert fogyatékosok.

(...)
– Lehetünk például viccesek, helyes srácok, konyhaművészek, jó fejek. De lehetünk síkhülyék is. Síkhülyék, mint bárki más. Se jobban, se kevésbé. Szóval megfelelő okból tiszteljen bennünket, igazgató úr."

Vlad tehát nem búsul, elfogadja magát, és mindent megtesz azért, hogy száz százalékos életet éljen: barátkozik, szerelmes lesz, nem fél kimutatni az érzelmeit, és mindenféle kalandokban vesz részt.  Itt van azonban Mathilde is, aki szintén mozgássérült, kerekesszékben ül. Ő a könyv elején teljesen ellentettje Vladnak, nagyon haragszik a világra, nem akar barátkozni senkivel. Egy idő után azonban ő is bekerül ebbe a csapatba, és megtapasztal egy csomó új érzést, ami segít abban, hogy elfogadja magát. Sajnáltam, hogy az ő karaktere nem lett annyira kidolgozva, mert olvastam még volna róla. 

Saidről sem szeretnék elfeledkezni, aki egy igencsak nyakatekert módon, de végül is Vlad barátja lesz. Őneki inkább a lelke sérült, indulatkezelési problémákkal küzd, igazából nem az a fajta fiú, akit az ember Vladék társaságába képzel el, mégis nagyon jó hatással van rá a fiú barátsága. Kicsit lenyugszik, fejlődik, egyértelműen elfogadóbb lesz és átértékeli az életet. Akiről a legkevesebbet tudtunk meg, az Dylan volt, aranyos gondolatai voltak, viszont nem igazán értettem, hogy miért nem szerepel többet, mert így egy kicsit feleslegesnek éreztem a karakterét.

A könyv legnagyobb erőssége, hogy habár a legtöbb szereplőnek valamiféle betegsége van, amiből soha nem fog meggyógyulni, mégis teljesen pozitív összképet kapunk. Ennek legfőbb oka persze Vlad volt, aki egy elképesztően helyes, kedves srác, akinek persze vannak rosszabb napjai, de mégis inkább úgy éreztem, hogy egy kamasz fiú problémáiról olvasok ilyenkor, és nem egy beteg fiúéról. A szerzőpáros megmutatta ezeknek a fiataloknak a napos és a borongós napjaikat is, a vidám és a rettenetesen nehéz pillanatait egyaránt. Szerettem, hogy ilyen könnyen összebarátkoztak, hogy igenis szerelembe esetek, boldogok voltak, legyőzték a korlátaikat, de talán a legjobban azt szerettem, hogy a társaik elfogadták őket, ki tudtak bontakozni, és annak látták őket, akik valójában voltak.


Egyedül azt sajnálom, hogy ilyen rövid volt a könyv, mert így Vladon kívül mindegyik szereplőt kidolgozatlannak éreztem. És habár a történet maga lezárult, azért itt-ott éreztem hiányosságot, vagy azt, hogy túl gyorsan rendeződik minden. De az is lehet, hogy nem maga a sztori volt a lényeg, hanem az, hogy megismerjük ezeket a klassz srácokat, és a mindennapjaikat, hogy mi is tanulhassunk belőle!

A Bicebóca szívek a Könyvhétre érkezik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, és szívből ajánlom beszerzését mindenkinek, aki arra jár. 

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Bicebóca szívek egyik főszereplője az álma, hogy rendező lehessen. Éppen ezért a mostani játékunk során híres francia rendezőkről találtok egy-egy képet, a feladatotok pedig kideríteni, hogy ki is ő. Egy ismertebb filmjének a címét azért a kép alá tesszük, hogy tuti meglegyen a megoldás.
A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a helyes megfejtők között 3 példányt sorsolunk ki a regényből.


Hét év Tibetben

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
05.25. - Zakkant olvas
05.27. - Könyvvilág
05.29. - Szembetűnő
05.31. - Spirit Bliss




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése