„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. szeptember 15., csütörtök

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek


Delia Owens nagy sikerű regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek végre megkapta a filmes adaptációját, amit itthon is játszanak a mozik. Ennek örömére turnézunk ismét a kötettel, ahol négy tagunk meséli el a könyvvel kapcsolatos élményeit.

Kövesd végig a turnét, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a regény egy filmborítós példányát.



Könyv adatai
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2022. augusztus 15.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 459



"TITKOT LEGJOBBAN A KAGYLÓHÉJAK TUDNAK TARTANI."

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és '60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt...

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő "Lápi Lányra" terelődik.

"Másnap is várt. Délig felforrósodtak az órák, délután felhólyagosodtak, és még napnyugta után is lüktettek. Később a hold reményt hintett a vízre, de az is elhalt. Újabb napkelte, újabb fehéren izzó dél. Újra naplemente. Minden remény közömbössé vált. Kya szeme közönyösen mozdult, és még fülelt ugyan Tate csónakja után, már nem volt benne feszültség.

A lagúnában egyszerre érződött élet és halál szaga, az ígéret és a bomlás szerves egyvelege. Békák brekegtek. Tompán figyelte, ahogy a szentjánosbogarak cikáznak az éjszakában. Ezeket a rovarokat sosem gyűjtötte befőttesüvegben - az ember sokkal többet megtudhat valamiről, ha nem teszi befőttesüvegbe. Jodietól tudta, hogy a nőstény szentjánosbogár megvillantja a hátsója alatti fényt, hogy jelezze a hímnek, készen áll a párzásra. Minden egyes szentjánosbogár-fajnak saját, villanásokból álló nyelve van.

Kya hirtelen felült és figyelni kezdett: az egyik nőstény megváltoztatta a kódot. Először a szokásos vonalak és pontok sorát villantotta fel, odavonzotta a saját fajtája egyik hímjét, és párosodtak. Ezután másfajta jelet adott ki, és egy másik faj hímje repült oda hozzá. Az üzenete láttán a második hím úgy gondolta, talált egy hajlandó nőstényt a saját fajából, és lebegni kezdett felette, várva, hogy párosodjanak. De a nőstény szentjánosbogár hirtelen lecsapott, bekapta és felfalta a hím mind a hat lábát és két szárnyát."


Delia Owens világsikerű regényének híre természetesen hozzám is eljutott, már régóta kívánságlistámon volt az Ahol a folyami rákok énekelnek. Most pedig, hogy megjelent a film és vele együtt az új kiadás is, termesztésen már én sem maradhattam ki a könyv olvasásából, a blogturnénak hála pedig lehetőségem volt ezt minél hamarabb megtenni.


A történet szerint az Észak-Karolinai lápvidéken járunk az 1950-es években, a főhősünk pedig a könyvünk elején még kislány Kya, aki végül majd a szemünk láttára fog felnőni. Ez azonban nem lesz egyszerű neki, ugyanis már igen hamar elhagyja őt szinte mindenki, elsőként édesanyja, majd szép lassan testvérei is elszivárognak az életéből, így a kislány egy ideig egyedül marad erőszakos édesapjával, míg végül ő is eltűnik. Kyának tehát nagyon hamar meg kell tanulnia gondoskodni önmagáról, pénzt teremteni, főzni, ellátni a legszükségesebb tennivalókat maga körül. Mindezt ráadásul nehezíti, hogy a lány szó szerint kint él a lápon, távol a kisvárostól, ami miatt az ott lakók - egy-két kivétellel - egyfajta számkivetettnek tekintik ők, és elnevezik a lápi lánynak. És mivel nem engedik beilleszkedni, Kya iskolába sem jár, nem tud írni-olvasni, ami még nehezebbé teszi számára az öngondoskodást.


Szerencsére azért akad a városban egy-két jószívű lakos is, egy házaspár, akik igyekeznek segíteni abban, hogy a lány elássa önamgát, fontos dolgokra tanítják őt. Itt meg kell említenem, hogy nagy örömömre a szerző Kya első menstruációjára is kitér, ami amellett, hogy életszerű, szerintem nagyon pozitív, mert erről nagyon ritkán olvasunk a szórakoztató irodalomban említés szintjén is. Illetve Kya egy idő után barátra is lel Tate személyében, aki megtanítja őt olvasni és írni, és osztoznak a természet, a lápvidéken élő állatok szeretetében.


Talán nem meglepő, de én azon olvasók csoportjába tartozom, akiket teljes mértékben levett a lábáról a könyv. A könyv, amely egyrészt egy fejlődéstörténet, hiszen végigkövetettjük Kya életútját az elhagyott gyermektől, akinek sikerült egyedül életben maradnia a lápon, aki megtapasztalta a magány legsötétebb zugait, de megérintette a szerelem és a vele járó első csalódás is. Kya története ez, akit mindenki elhagyott, ám ő mégis bízott, és csak tartozni akart valahova. A kislányé, aki egyedül maradt, és ahelyett hogy a város befogadta volna az árva gyereket, kitaszította őt és sokszor kegyetlenül bánt vele, a szárnyait próbálgató fiatalé, aki csalódott, nem mindig a helyes döntést hozta, miközben formálódott és egy erős, okos nővé lett.


Kya élete tehát rendkívül rögös volt, sokat, túl sokat volt egyedül, rengeteg fájdalom érte, amiért rettenetesen sajnáltam őt, de akárhogy is esett, végül mindig talpra tudott állni. De azért akadtak szívmelengető pillanati is a történetnek, hiszen volt Kya körül több pozitív személy is, akik meglátták benne a jót és segítették őt, ahogy tudták. Ami pedig szintén megragadott a történetben, az a természet közelsége volt, Owens zoológus, ezért rendkívül részletesen és izgalmasan ábrázolta a Kyát körülvevő csodálatos lápvidéket, ráadásul a lány szeretete a környezete, az állatok iránt annyira átható volt, hogy öröm volt olvasni. Azt pedig, hogy a kezdetben írástudatlan lányból végül igazi szakértő lett a témában, csak hozzátesz ehhez az egész élményhez.


Meg kell említenem, hogy van a történetnek egy mellékszála is, mégpedig egy gyilkossági nyomozás, ami a könyv első felében annyira nem izgatott engem, egy-két oldalas fejezeteket kaptunk csak. Ám ahogy haladunk előre, és tudjuk meg, hogy Kya lesz az első számú gyanúsított, ráadásul már a tárgyalás is képebe kerül, úgy válik egyre érdekesebbé ez a vonal is, és természetesen nagyon kíváncsi voltam, hogy ki is a gyilkos. Ami pedig végül kiderült, maradjunk annyiban, hogy elképesztően megdöbbentett.


Engem tehát abszolút lenyűgözött az Ahol a folyami rákok énekelnek, Kya élettörténete egy igazi érzelmi hullámvasút, nagyon könnyű együttérezni vele, és persze drukkoltam, hogy jól alakuljon végül az élete. A mellékszereplők közül volt akit megkedveltem, és persze volt akitől a hideg rázott, de ez pont így volt jó, az biztos, hogy Kay általuk formálódott és megtanulta az élet pozitívumait és nehézségeit egyaránt. Egyébként megnéztem a könyvből készült filmet is, és azt kell hogy mondjam, egész jól sikerült, az biztos, hogy rendkívül könyvhű, és a színészek is nagyrészt tetszettetek (egyedül a Tate-et alakító Taylor John Smith-t nem éreztem karakterazonosnak), viszont azt hozzá kell fűznöm, hogy nem tudja átadni a könyv hangulatát és itt leginkább a lápvidék varázsára gondolok. Úgyhogy én mindenképpen ajánlom a könyv olvasást, akkor is ha már láttad a filmet, mert az élmény - természetesen - nem ugyanaz.


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Már a magyar mozikban is hódít az Ahol a folyami rákok énekelnek. A mostani feladatunkban a film főszereplő színészeiről látsz képeket, a te feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott színész nevét. A helyes megfejtők között a könyv egy filmborítós példányát sorsoljuk ki.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

09.06. Sorok Között

09.09. Betonka szerint a világ

09.12. Csak olvass!

09.15. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése