„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. szeptember 11., vasárnap

Kirsten Boie Telihold ​volt aznap (POV könyvek)


#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.

Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most.



Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2022. május 31.
Eredeti megjelenés: 2021
Oldalszám: 108



„Még ​ilyen időkben is, mint ez a mostani, kell valaki, aki azt teszi, ami helyes. Egyszerűen azért, mert ez a helyes.” 1945. április 28-án végre Penzbergbe, a bajor kisvárosba is elér a hír: közelednek a felszabadító amerikai csapatok. A városlakók fellélegeznek. A nácik hatalomra kerülésekor elűzött polgármester visszatér, maga köré gyűjti egykori híveit, akik nem hajlandók engedelmeskedni Hitler utolsó parancsának, és megakadályozzák a bánya felrobbantását. Ez végzetes következményekkel jár. A fanatikus földalatti szervezet, a Vérfarkasok szerint ezek az emberek hazaárulók, és a telihold fényében bosszúra éhes falkákban indulnak levadászni őket. Születhet ilyen körülmények között őszinte szerelem? A tizenöt éves Schorsch, annak a nácibarát rendőr őrmesternek a fia, aki Marie bujkáló apját keresi. A fiúnak mindennél fontosabb, hogy elnyerje Marie bizalmát, és amikor a városban elszabadul a pokol, Schorsch-nak döntenie kell, kinek az oldalára áll. A regény megtörtént eseményeken alapul.

Már elég sok könyvet olvastam a második világháború éveiből, de a jelek szerint nem eleget. Habár mostanában nem vettem a kezembe ebben a témában könyvet, mindig terveztem, hogy visszatérek ehhez a korhoz, mert egyszerűen nem hagy nyugodni ez a téma, úgy tűnik nem tudom feldolgozni azt a rengeteg szörnyűséget, amely ezekben az időkben történt. Nemrég pedig lehetőségem volt elolvasni a Telihold volt aznap című könyvet, amely a Kolibri Kiadó új sorozatában, a POV Könyvek részeként jelent meg.


Sok történetet ismerhetünk a második világháború idejéről, amely vagy nagy általánosságban meséli el az eseményeket, vagy éppen egyéni tragédiákon keresztül láthatunk bele ebbe az időszakba. A Telihold volt aznap egyik kategóriába sem sorolható, itt ugyanis egy bajor kisváros valós történetét ismerhetjük meg, ráadásul nem az egész háború idején, hanem mindössze két nap és egyetlen éjszaka borzalmait meséli el. Penzbergbe járunk tehát már a háború legvégén, mindenki tudja, hogy megtörtént a partraszállás, az amerikaiak közelednek, hogy felszabadítsák a városokat. Természetesen mindenki, jobban mondva nagyon sokan várják, hogy ez megtörténjen, azonban ez nem megy annyira gyorsan, addig is óvatosnak kell lenniük az embereknek, hiszen rengetegen még most is hisznek Hitler eszméiben. 


Egy nap azonban bemondják a Néprádióban, amelyben eddig csak náci propaganda volt hallható, hogy a szövetségesek már a közelben járnak, a Bajor Felszabadítási Akciócsoport átvette a kormányzást, és úgy tűnik, valóban vége a háborúnak. Az emberek egy része szkeptikus, fél hogy ez valamiféle átverés, annyi év rettegés után nem tudják elhinni, hogy vége lehet a háborúnak. Férfiak egy csoportja azonban elhiszi, hogy mindez megtörténhet, még mindig él bennük a remény, ezért úgy döntenek, hogy elmennek a városházára segédkezni abban, hogy visszatérhessen a régi polgármester, illetve meg akarják akadályozni a bánya felrobbantását. Sajnos azonban amikor kiderül, hogy mit terveznek, mindenkit halálra ítélnek, a kivégzésüket pedig a Vérfarkasokra bízzák, amely egy a náci eszmékhez hűen ragaszkodó földalatti csoport. Mindezt ráadásul mindössze két nappal azelőtt, hogy valóban megérkeznek az amerikai felszabadító katonák.


Maga a könyv rövid, mindössze 108 oldal, azonban annál tartalmasabb. Ráadásul igencsak sok nézőponton keresztül halad a cselekmény, szinte minden oldal képviselőjét megismerjük: a régi polgármestert, aki igyekszik úgy cselekedni, hogy az “jó” legyen, a katonát, aki csak parancsot teljesít, de felelősséget nem akar vállalni, a férfiakét, akik reménykedve szervezik ezt az akciót, illetve az átlag emberét is, aki csak azt szeretné, hogy valóban vége legyen. Emellett pedig fontos szereplők a gyerekek is, akiknek ilyen fiatalon, tinédzserként kellett megélni ezeket a szörnyűségeket: Marie aggódik édesapjáért, hiszen ott volt a városházán, Schorsch, akinek az apja rendőr, nem tudja eldönteni, hogy mi az igazság, mi a jó és rossz. Illetve Gustl, aki viszont a Vérfarkasok tagja, és minden kérdés nélkül hisz Hitel rendszerében. Elképesztően lehangoló volt olvasni arról, hogy mennyi gyűlölet és rosszindulat van egy gyerek gondolataiban, hogy ennyire át tudták mosni az agyát, ugyanúgy sajnáltam őt is, hogy ebben a világban kellett felnőnie.


A történet rendkívül szomorú és dühítő, hihetetlen volt olvasni arról, hogy még pár nappal a háború vége előtt ennyire sokan hittek Hitlerben, és még ekkor is képesek voltak ezekre a borzalmakra. Másrészt viszont voltak a történetnek hősei is, nem háborús, hanem a mindennapok hősei, akik még ennyi év reményvesztettség és rettegés után is képesek voltak a helyeset cselekedni. Fontos tudni, hogy a történet egy valós eseményt dolgoz fel, 1945. április 28-ka éjjelén valóban megtörtént ez a mészárlás Penzbergben, a szereplők valós neveit olvashatjuk a könyvben, a gyerekek kivételével, akiket az írónő talált ki, azonban nagyon is el tudjuk képzelni, hogy hozzá hasonló fiatalok éltek ezekben az időben. Habár a könyv tartalma egyáltalán nem egyszerű, én bátran ajánlom a középiskolás korosztálynak (is), amennyiben érdeklődnek ebben a témában.


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.


"Szeretem azt a romantikát, ami abból a világból árad, mikor még több problémával kellett megküzdeniük az embereknek."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

Telihold volt aznap

09.09. Könyv és más

09.10. Kelly & Lupi olvas

09.11. Könyvvilág

09.13. Csak olvass


K-Pop: Szigorúan bizalmas

09.15. Kelly & Lupi olvas

09.17. Ambivalentína


Bocs, hadd bőgjem ki magam

09.19. Fanni's Library

09.21. Sorok Között

09.23. Csak olvass!

09.25. Hagyjatok! Olvasok! blog

09.27. Könyv és más

09.29. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése