„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. szeptember 29., csütörtök

Joya Goffney: Bocs, ​hadd bőgjem ki magam (POV könyvek)


#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.
Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most.


Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 202.
Eredeti megjelenés: 201
Oldalszám: 372


Egy könyvsorozat, amelyen keresztül jobban megismerheted önmagad és a világ sokszínűségét.

Érezted már valaha úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj? Hogy egyszerűen tehetetlen vagy, és nem tudod irányítani az életed? Ha igen, nem vagy egyedül…

Quinn Jackson:

fekete

tizennyolc éves

vegetáriánus

krónikus listaíró

nehezen barátkozik

hazugságban él

megzsarolták

szembe kell néznie az igazsággal

Quinn mindenről listát vezet az életében – a napokról, amikor bőgött; a fiúkról, akiket megcsókolna, és a dolgokról, amiket sosem vallana be senkinek. Azzal, hogy kiírja magából a problémáit, nem kell megbirkóznia velük a való életben. Egészen addig, amíg valaki el nem lopja a naplóját…



Elsőként a borító volt az, ami megfogott az élénk színeivel, szeretem az egyedi tervezésű borítókat, amik jól passzolnak a történethez, és ez itt is teljes mértékben megvalósult. Aztán természetesen a fülszöveg is hozzáadott a kíváncsiságomhoz, hiszen gyengéim az olyan ifjúsági regények, amelyek mélyebb témákat dolgoznak fel, és jelen esetben abszolút ezt sugallata a könyvünk összefoglalója.


A könyv főhőse a középiskolában végzős Quinn, akiről hamar kiderül, hogy megrögözött listaíró. Évek óta egy füzetbe vezeti a listáit szinte mindenről, ami vele történt vagy éppen szeretné hogy megtörténjen. Ezek a listák nagyon személyesek, a kit csókolna meg típusútól egészen a legféltettebb titkaiig, így nem csoda, hogy amikor egy nap nem találja a naplót, teljesen pánikba esik. Kiderül, hogy az egyik osztálytársával, Carterrel (akivel persze enyhén szólva is feszült a viszonya) cserélte össze, aki váltig állítja, hogy nem olvasta el és másnap visszaadja neki. Csakhogy másnapra ő is elhagyja, és Quinn legnagyobb kétségbeesésére olyan rossz kezekbe kerül: egy titokzatos személy találja meg, aki megzsarolja a lányt, hogy teljesítse a tennivalók érettségi előtt listája pontjait, ha pedig nem teszi, akkor legnagyobb titkait fogja a világ elé tárni.


Quinnek két hatalmas problémával kell tehát a végzős évében szembenéznie (már azon kívül, hogy egy idegen olvassa a legszemélyesebb írásait): egyrészt retteghet arról, hogy az egész gimi megismeri a titkait, ami nem csak azért félő, mert rengeteg személyes, kínos vagy éppen megdöbbentő listát tartalmaz a füzet, hanem azért is, mert bizony olyan titkokat rejt, amelyek Quinn hazugságait takarják. Ezek viszont már elég komolyak, hiszen érintik a családját, a barátai életét, egy titkos szerelmet és a továbbtanulást is. Tehát mind olyan dolgok ezek, amit neki kellene megoldani, megbeszélnie az érintettekkel, ha viszont máshogy derülne ki, az bizony eléggé kellemetlen lenne. Másrészt pedig a lista, amit a zsaroló kér hogy teljesítsen mind olyan tételeket tartalmaz, amelyek igencsak a komfortzónáján kívül esnek, így a lánynak minden bátorságára és erejére szüksége lesz, hogy véghez vigye.


És megfelelő társakra természetesen. Hiszen naná, hogy a könyvünk nagyrészt azt öleli fel, hogy Quinn miképpen kényszerül szembenézni a saját hazugságaival, másrészt pedig olyan dolgokat kell megtennie, amire talán nem vette volna rá magát soha, ha nincs a zsaroló. Ehhez pedig szuper támogatást kap, az útjai során vele tart a korábban említett Carter, aki mindent megtesz azért, hogy segítse a lányt. illetve két új barátra is talál ebben az időszakban, Olivia és Auden személyében.


A POV könyvek lényege, hogy megismerjük önmagunkat vagy éppen a világ sokszínűségét, hogy más szemszögön keresztül lássuk a világot, ami ebben a regényben teljes mértékben teljesül. Hiszen a történet érinti a rasszizmus kérdését is, de nem a "megszokott" módon, hanem itt az volt a lényeg, hogy Quinnt a barátnői túl fehérnek cikizték, amiért nem elég határozott vagy éppen nagyszájú. Érdekes volt ezt a megközelítést olvasni, hiszen a lányt érthető okokból ez rettentően zavarja, hiszen elég sztereotip hozzáállás, hogy a feketék csak nagyon kemények lehetnek, ráadásul ezzel Quinnt még gyengének is állítják be. De itt volt még Carter is, aki szintén fekete bőrű, és aki felvette ezt a bizonyos kemény álarcot, hogy beilleszkedjen a társadalomba, vagy éppen Quinn apukája, aki maga is tartózkodóan viselkedik a feketékkel szemben, holott ő is az. Izgalmas volt ennyiféle élethelyzetet megismerni, hogy hányféle sors van egy ember mögött, mindenesetre az ismét kiderült, hogy az előítéletnek rengetegféle variációja van, amit sokszor nehéz levetkőzni, vagy a másik oldalról elmondani, hogy minket zavar, ha felénk viselkednek így.


Quinn története tehát rendkívül különleges, a lánynak egy nagyon hosszú utat kell megtenni azért, hogy ki tudjon lépni a komfortzónájából, de legnagyobb kihívás talán az volt számára, hogy kiálljon önmagáért és felvállalja a valódi érzéseit. Ami azért lássuk be, nem mindig egyszerű még felnőttként sem, éppen ezért szuper, hogy az ifjúságnak íródott történetben erről olvashatunk. Emellett a szereplők nagyon szerethetők és megközelíthetők voltak, Quinn abszolút nem egy tökéletes karakter, hiszen egy egész hazugsághálót kell kibogoznia, de mégis könnyű vele azonosulni a félelmei, a kételyei miatt. Végül pedig aztán szép lassan megtalálja a helyes utat. Amit pedig szintén nagyon szerettem a történetben, az a Carterrel való kapcsolata volt, nagyon jó páros voltak. Carter egy szuper pasi, egy igazi rendes srác, aki egész idő alatt Quinn mellett állt, segített a szárnyai bontogatásában, és valahogy végig megértette őt, nem ítélkezett a kiderült titkok miatt sem.


Ha valaki tehát szereti az olyan ifjúsági történeteket, amelyek mélyebb, nehezebb témákat dolgoznak fel, akkor bátran ajánlom ezt a könyvet. Persze nehogy azt higgye bárki is, hogy egy nyomasztó történetről van szó, mert nem így van, az írásmód könnyed, a történtet elgondolkodtató, de szórakoztató fűszerezve egy édes romantikus szállal.



Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.

A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.


"A barátom, M szerint a zombilét legnagyobb iróniája, hogy minden olyan vicces, de az ember mégsem tud mosolyogni, mert rég lerohadt az ajka."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

Telihold volt aznap

09.09. Könyv és más

09.10. Kelly & Lupi olvas

09.11. Könyvvilág

09.13. Csak olvass


K-Pop: Szigorúan bizalmas

09.15. Kelly & Lupi olvas

09.17. Ambivalentína


Bocs, hadd bőgjem ki magam

09.19. Fanni's Library

09.21. Sorok Között

09.23. Csak olvass!

09.25. Hagyjatok! Olvasok!

09.27. Könyv és más

09.29. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése