„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. szeptember 4., vasárnap

Jane Austen: Meggyőző érvek


Jane Austen népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Regényei rengeteg írót és rendezőt megihlettek az évek során. A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen  életművének egyik újabb darabját. A már megjelent kötetek mellett az írónő egy újabb klasszikusát tarthatjuk a kezünkben lenyűgöző változatban. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Meggyőző érvek legújabb kiadását!

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2022. július 1.
Eredeti megjelenés: 1818
Oldalszám: 304



Jane Austen hatodik, egyben utolsó regénye már halála után, 1818-ban jelent meg először. A történet Sir Walter Elliotról és három lányáról szól, akik közül csak Mary, a legkisebbik ment férjhez. A legidősebb, Elisabeth hiába vár gőgösen somersetshire-i kastélyukban rangos házasságra, a középső testvért, a regény főhősét, Anne-t pedig, lebeszélték arról, hogy házasságot kössön szerelmével, a fiatal, vagyontalan Wentworth tengerésztiszttel. Az egykori szerelmesek nyolc év után véletlenül újra találkoznak, ami azért is érdekes, mert az idő múlásával aztán fordult a kocka: Sir Walter pazarló életmódja miatt kénytelen bérbe adni a birtokát, és elköltözni, az azóta kapitányi rangra emelkedett korábbi udvarló viszont fényes pályát futott be, meggazdagodott, és most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet... csak Anne Elliot nem...

Hosszas bonyodalmak, kölcsönös büszkélkedés és féltékenykedés után vajon végül újra egymásra találnak hőseink?

A Meggyőző érvek a legérettebb - és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott - Austen-regény, amit nem az erény és a hűség felemelő példái tesznek maradandóvá, hanem a karikaturisztikusan jellemzett, hiú, üresfejű, páváskodó, csacska alakok pompás galériája.


Ha Jane Austen, akkor Büszkeség és balítélet, a letöbbünknek ez a könyv jut eszébe róla, nekem legalábbis biztosan, az egyik kedvenc romantikus regényem. És hát az az igazság, hogy habár mindig tervben van, a többi könyve közül ez idáig csak A mansfieldi kastélyt olvastam, ahogy az lenni szokott, mindig valami mást veszek a kezembe. Egészen mostanáig, A Meggyőző érvekre ugyanis két dolog is felhívta mostanság a figyelmem, egyrészt a Menő Könyveknek köszönhető nemrég megjelent gyönyörű új kiadás, másrészt pedig a könyv legújabb adaptációja, ami a Netflixen debütált nem is olyan rég. A filmet már sokan látták és kritizálták előttem, amitől természetesen engem is elfogott a kíváncsiság, és tervben van, hogy megnézzem, azonban előtte mindenképpen el akartam olvasni a könyvet, így hát szerencse, hogy éppen most jelent meg az új kiadás is.


A történetünk főszereplői az Eliot család, az özvegyen maradt Sir Walter és három lánya: a legidősebb Elisabeth, aki hiába szép, a természete nem túl megnyerő, undok és lenéző, eme tulajdonságai pedig sok esetben középső testvérére irányul. Aki nem más mint Anne, hármuk közül a legszimpatikusabb testvér, értelmes, kedves és megfontolt és persze kiváló társaság, megtalálja mindenkivel a közös hangot és hiába nem szeret a középpontban lenni, mégis szinte mindenki hamar megkedveli őt. A legfiatalabb testvér pedig Mary, a lányok közül az egyetlen, aki már férjhez ment, és saját családja van, a történetünk elején Anne vele tölt el sok időt.


Habár az írónő nem rest mindegyik nővér életébe némi bepillantást engedni, a történet középpontjában mégis leginkább Anne áll. A lány a múltban meghozott egy olyan döntést, amely még 8 évvel később is foglalkoztatja, mégpedig hogy családja és barátnője nyomására felbontotta az eljegyzését Wentworth kapitánnyal, akibe pedig nagyon is szerelmes volt. A férfi azonban nem volt vagyonos, ráadásul a tengerre készült, így nem tartották jó ötletnek, hogy a felesége legyen, így Anne leginkább édesanyja egykori barátnőjére hallgatva, akivel máig bizalmas kapcsolatot ápol, megszakította a férfival a kapcsolatot. Most azonban mégis úgy hozza az élet, hogy a kapitány újra felbukkan az életében, ráadásul vagyonosan és a társadalom szemében tiszteletre méltó férfiként, így az egykori szerelmesek kénytelenek újra találkozni és egy társaságban mozogni. Ennek hatására Anne-nek rá kell ébrednie, hogy még ennyi év elteltével sem tud közömbös maradni a férfi iránt, aki viszont igencsak távolságtartóan viselkedik vele.


A történetben tehát leginkább Anne érzéseiről olvashatunk, amelyek habár alapvetően nem változtak, mégis sokat fejlődtek az eltelt idő alatt. Nagy bánatomra Anne és Wentworth kapitány túl sokat nem beszélgetnek egymással a cselekmény során, a hangsúly inkább azon volt, hogy megismerjük Anne érzéseit és gondolatait, illetve a szemüvegén keresztül beleláthassunk a családja mindennapjaiba. A párbeszédek hiánya ellenére azonban mégiscsak érződött a folyamatos változás a főhőseink kapcsolatában, ahogy lassacskán egymásra hangolódtak, újra felszikrázott majd mélyült a kettejük közötti kapocs. Az ebből fakadó lappangó feszültség pedig folyamatosan érdeklődésben tartja az olvasót, és veszi rá, hogy ne akarja letenni a könyvet, nehogy lemaradjon valamiről a kapcsolatuk alakulásában. Miközben Anne sokszor a belső vívódásával volt elfoglalva, körülötte folyamatosan zajlottak az események, amelynek köszönhetően megismerhetjük a családok életét, a társasági szokásait, és utazunk is velük egyik helyről a másikra, így Anne is rákényszerül, hogy haladjon az életével, új vagy éppen régi emberekkel, ismerősökkel találkozzon.


Nekem összességében tetszett a könyv, Anne és Wentworth kapitány története magával ragadó és különleges volt, főként úgy, hogy egy 19 századi regényről beszélünk. Anne ráadásul egy nagyon pozitív és erős személyisége a történetnek, habár itt be kell vallanom, sokszor túl nagynak éreztem az ellentétet közte és a többi karakter között (nem hiszek a fekete és fehérben, szerintem jóval árnyaltabbak az emberek a való életben), de ahhoz képest viszont felemelő volt olvasni egy okos, önálló és rendkívüli érzelmi intelligenciával rendelkező női főhősnőről ebből az időből.

A Meggyőző érvek egy szerelmes történetbe bújtatott társadalmi leírás és kritika is egyben, megfűszerezve olyan örök életigazságokkal, amelyen a ma embere is szívesen elmélázik.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e, hogy melyik regényből származik az adott idézet.


“Arra vágyom, ahogy mindenki más is, hogy maradéktalanul boldog legyek; de ahogy mindenki, én is bizonnyal a magam módján leszek az.”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

08.22. Csak olvass!

08.24. Spirit Bliss Sárga könyves út

08.26. Szaffi polca

08.28. Könyvvilág

08.30. Dreamworld

09.01. Sorok között

09.03. Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése