„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. szeptember 12., hétfő

Kasie West: Helyek, ahol még sosem jártunk


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg Kasie West legújabb ifjúsági romantikus regénye, a Helyek, ahol még sosem jártunk. A könyvben Norah és Skylert történetét ismerhetjük meg, akik gyerekkorukban legjobb barátok voltak, ám egy költözés elszakította őket egymástól. Most azonban egy közös családi utazás során lehetőségük van ott folytatni, ahol abbahagyták, ám Norah legnagyobb csalódására úgy tűnik, Skyler másképp vélekedik erről.

Amennyiben felkeltettük érdeklődéseteket, tartsatok velünk és játsszatok a könyv egy példányért.



Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2022. június 27.
Eredeti megjelenés: 2022
Oldalszám: 356



Norah évek óta nem látta gyerekkori barátját, Skylert.

Amikor a fiú elköltözött, sokat beszélgettek, de az utóbbi időben kapcsolatuk arra korlátozódott, hogy lájkolják egymás Instagram-posztjait. Norah éppen ezért alig várja a családjuk nyárra tervezett közös lakóautó-útját.

De amikor Skyler végre megérkezik, úgy tűnik... mintha szívesebben lenne bárhol máshol. Norah megbántottan és zavarodottan reagál. A gyerekkori barátságuk mintha a semmibe tűnt volna.

Egy váratlan, országszerte autózással töltött nyár új utakra és új felfedezésekre vezeti Norah-t és Skylert. Nemsokára ismét más megvilágításban látják egymást. Változhat-e a barátságból fakadó rivalizálásuk valami többé?







Kasie West tollából már több könyvet is olvastam a múltban, és habár egyik sem lett igazán kedvenc, valahogy mégis éppen eléggé érdekesnek és izgalmasnak találom őket ahhoz, hogy egy újabbat is a kezem ügyébe kerítsek. Éppen ezért kíváncsi voltam arra, hogy a nyáron megjelent legújabb regényében milyen történettel fog előrukkolni az írónő.


A könyv főhősei Norah és Skyler gyerekkorukban legjobb barátok, elválaszthatatlanok, mindenben megértik a másikat, egymás közelében tudnak csak igazán önmaguk lenni. Ám egy költözés közbeszól, és habár ígéretet tesznek arra, hogy tartani fogják a kapcsolatot, ahogy az sokszor lenni szokott, már nem igen beszélnek egymással, egy idő után ez mindössze abban merül ki, hogy követik és lájkolják egymás Instagram fotóit. Pár évvel később azonban - amikor is a történetünk kezdődik - lehetőségük van arra, hogy újra találkozzanak és hosszabb időt töltsenek együtt, ugyanis az anyukáikkal és testvéreikkel közös lakókocsis nyaralásra indulnak. Norah, akinek a narrációján keresztük ismerjük meg az eseményeket, nagyon örül, hogy ismét láthatja gyerekkori legjobb barátját, reméli, hogy ott fogják folytani, ahol annak idején abbahagyták. Első ránézésre azonban úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem így lesz, ugyanis Skyler nagyon távolságtartóan, már-már ridegen viselkedőik vele, a lánynak pedig fogalma sincs arról, mi történhetett, hogy ennyire megváltozott a fiú.


A könyv tehát leginkább Norah és Skyler barátságról szól, arról, hogy milyenek voltak gyerekként, illetve miben változtak meg az elmúlt évek során. Hiszen nemcsak Syler, de Norah is sokat változott azóta, ez teljesen természetes, a lány talált új barátokat (a legjobb barátnője Willow, egyébként a könyv egyik színfoltja volt nagyon megkedveltem), megérintette az első szerelem és persze a személyisége is fejlődött, változott az eltelt idő alatt. Gyerekként természetesen sokkal szókimondóbb, játékosabb volt, erre emlékszik Syker is, aki úgy érzi, az eltelt évek alatt Norah túl sokat veszített önmagából azért, hogy beilleszkedjen az új barátai közé.


Én megértettem mindkettőjük nézőpontját, hiszen sajnos sokan (vagy mindannyiunk?) igyekeznek a legjobb arcukat mutatni ahhoz, hogy beilleszkedjenek a társadalomba ezzel picit veszítve egy darabkát a valódi önmagukból. Másrészt viszont teljesen természetes, hogy az ember változik, és nem ugyanolyan mint gyerekként, ráadásul Norah azért egészenbarátokat szerzett, olyat is, akivel ugyanúgy tud önmaga lenni. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az hogy valaki miket posztol a közösségi oldalakra, nem biztos, hogy fedi a valóságot, ez alapján felesleges ítélkezni. Ez az utazás tökéletes volt arra, hogy a két fiatal felelevenítse a múltat, eszükbe jusson miért is lettek barátok annak idején és elfogadják, hogy a változás bizony az élet velejárója és nem biztos, hogy olyan nagyon rossz dolog. És persze arra is, hogy kapcsolatuk még tovább mélyüljön, olyan irányba, ahol még sosem jártak együtt.


Norah és Skyler kapcsolatának alakulása mellett az írónő némileg fokozza az izgalmakat egy bizonyos családi titokkal, amelynek megfejtésére a fiatalok törekednek az utazás alatt. Illetve az út során természetesen "ellátogatunk" több amerikai látványosság felé is, amely még színesebbé és élvezhetőbbé tette a történetet.


Nekem nagyrészt tetszett a történet, könnyed és olvasmányos volt, abszolút kikapcsolt. Norah és Skyer nagyon aranyos páros voltak, de kapcsolatuk mellett tök jó volt más témákról is olvasni, például Norah pályaválasztását illetően, ahol a történet kitér arra is, hogy nem biztos, hogy csak egyféle út létezik, ha valahol csalódás ér, attól még számos más lehetőség várhat a jövőben. A legnagobb problémám a könyv befejezése volt, ami annyira hirtelen történt, hogy én pár lappal a vége előtt azon gondolkodtam, hogy vajon folytatásos-e a sztori. Pedig pont ez volt az a rész, ami igazán mélyre hathatott volna, ami egy kicsit megérinthette volna a lelkemet, helyette azonban maradtunk a felszínen. Talán így volt jó, nem akart a könyv több lenni, mint ami, könnyed, szórakoztató ifjúsági történet.


Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Kasie West írónőnek már több könyve is megjelent itthon, a játék során ezekből fogunk idézni minden állomáson. A feladat, hogy kitaláljátok melyik könyvéből származik az idézet és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


"– Jaj, mert azt hiszed, hogy olyan jól ismersz, mi? Azt hiszed, zavarna, ha elkésnék?

– Igen. Nagyon utálnád, ha magadra haragítanál egy tanárt.

Résnyire szűkült szemmel néztem rá, aztán azt mondtam:

– Igazad van. Mennem kell."


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

09.12. Könyvvilág

09.14. Csak olvass!

09.16. Hagyjatok! Olvasok!

09.18. Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése