„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. október 5., szerda

Böszörményi Gyula: A ​hullaházi skandalum



Megjelent Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozatának utolsó kötete, A hullaházi skandalum. Újra együtt nyomozhatunk Milivel és a báró úrral, hiszen a páros most sem maradt rejtélyes gyilkosságok nélkül. A Könyvmolyképző kiadó felajánlásából pedig egy példányt is nyerhettek, ehhez pedig nem kell mást tennetek, mint velünk tartani és játszani.



Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 20.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 272



Az utolsó Ambrózyd

A Monarchia hírneves magánzó detektívje, báró Ambrózy Richárd és ifjú felesége, Mili 1901 júniusában két, már-már megoldhatatlan feladattal szembesül. A friss házasoknak valahogy össze kell boronálniuk az arisztokrata és a polgári lét magukkal hozott, ám egymástól eltérő szokásait, miközben közös háztartást próbálnak teremteni az általuk válogatott, igencsak vegyes és öntörvényű személyzettel. Nem könnyű ez, ha a báró úr kocsisa egykor kasszafúró, az inasa kávéházi fizetőpincér, a mindenese a hírhedt Conti utca bordélyainak lakója volt, ráadásként a báróné őnagysága a börtöncellában ismerte meg a cselédlányát, morózus szakácsnőjének múltjáról semmit nem tud, a komornája pedig még ma is a Tabán legfirkásabb zsebmetszőjének tekinthető.

Az Ambrózy-villában eluralkodó káoszt azonban még lehetne is valahogy kezelni, ha nem éppen ekkor bontakozna ki a fiatal Budapest addigi leghátborzongatóbb és legvéresebb bűnügye.

Ambrózy báró és cserfes neje, Mili most először házaspárként vágnak bele közös életük leggroteszkebb, legfelkavaróbb nyomozásába. A rendőrség tehetetlen, a sajtónál hírzárlatot rendelnek el, a detektívek széttárják a karjukat, miközben szó szerint eluralkodik a teljes fejetlenség!

Kapcsolj ki a fordulatos és bámulatos történettel!

Az Ambrózy báró esetei regényfolyam utolsó kötetét egyik olvasója,

Kinczer Kitti ötlete alapján alkotta meg Gyula bátyó.



"Az utolsó Ambrózyd." Így kezdődik a fülszöveg, és ettől az első sortól, három szótól már érzem, hogy elszorul a szívem. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy szomorúsággal a lelkemben fogok ajánlót írni erről a könyvről, de sajnos mégis így van, Böszörményi Gyula halála engem teljesen lesokkolt, nehezen tudtam elhinni, hogy elvesztettünk egy ilyen remek írót. Így tehát az már biztos, hogy A hullaházi skandalum az Ambrózy báró sorozat utolsó részeként jelent meg nemrég, így végleg búcsúzunk Militől és az ő morc bárójától, ebben a kötetben azonban még egyszer utoljára részesei lehetünk az izgalmas kalandjaiknak.


Rettenetesen vártam ezt a részt, hiszen habár az előző kötetben Mili és Richárd már házaspárként lépett színre, a báró úr lábadozása miatt leginkább külön utakon jártak, Mili (és persze Emma és Márika) nyomozott, míg Richárd a távolból támogatta őket. Most viszont végre eljött az a rész, amelyben ők ketten együtt, immár férj és feleségként göngyölítenek fel egy ügyet, és én már alig vártam, hogy ennek a részese lehessek. Természetesen nem kellett csalódnom, Mili és a báró úr hozta a formáját, attól függetlenül, hogy házasok, ugyanúgy szikrázik köztük a levegő, kapunk rengeteg szócsatát és humoros jelenetet.


Ami a nyomozós szálat illeti, ismét egy rendkívül összetett és izgalmas esettel, illetve esetekkel állnak szembe az ifjú házasok. A szálak elsőre kibogozhatatlannak tűnnek, ám lassacskán egyre inkább értelmet nyernek, míg végül összeállnak egy logikus képpé. Engem teljes mértékben magával ragadott a történetnek eme része, együtt izgultam a szereplőkkel és próbáltam megfejteni a gyilkos kilétét, ami persze aztán csak a legvégén állt össze számomra. Gyula bácsi nagyon ért ahhoz, hogy úgy alakítsa a történetet, hogy még véletlenül se fogjak gyanút, hogy aztán a végén csak ámuljak a zsenialitásán, amikor a végkifejlet megtörténik és utólag rakom össze a képet.


De nemcsak a nyomozás állítja Milit és a báró urat akadályok elé a történet során, hanem bizony a házas élet velejárói is okoznak némi fejfájást kedvenc párosunknak. Milinek és Richárndak meg kell tanulnia együtt élni, közös döntéseket hozni és úgy általában a házas élet szabályait saját ízük szerint felállítani, már amennyire a kor szelleme engedi. De szerencsére ha róluk van szó, akkor a társadalmi szabályok mit sem számítanak, Mili és a már nem is annyira morc bárónk saját felfogásuk szerint állnak hozzá a napi kihívásokhoz és igyekeznek megszokni ezt az új helyzetet, amely természetesen az olvasóra nézve rengeteg humoros pillanatot jelent.


Én tehát elképesztően szerettem ezt a részt is, úgy éreztem, hogy nem tudott elég hosszú lenni. Emlékszem én már a Nász és téboly résznél is azt gondoltam, hogy vége lesz a sorozatnak, és milyen nagy öröm volt számomra, amikor jelentek meg még új részek. Ezzel pedig már biztosan végleg vége, és sajog a szívem Miliért és a báróért, hogy nem olvashatok róluk többé, pedig azt hiszem, hogy ezt a végtelenségig tudnám folytatni. Most viszont elengedem, de biztos, hogy nem örökre, vissza-visszatérek majd hozzájuk, hogy újra átélhessem a közös kalandjaikat. Nagyon hálás vagyok Böszörményi Gyulának, hogy megalkotta az Ambrózy sorozatot, ezzel sok izgalmas, humoros, szívemelgető vagy éppen "atyaég" pillantott okozva, kiszakítva a mindennapok nehézségeiből, szürkeségéből. Egy kincs a magyar irodalomban, én mindenkinek bátran ajánlom ezt a sorozatot, szerintem bármely zsáner kedvelője megtalálja magának azt, amiért nagyon lehet szeretni.


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Ambrózy-sorozat egy-egy kötetének borítójából vágtunk ki részleteket. A te dolgod az, hogy kitaláld melyik könyvről van szó, majd a megfejtést írd be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

10.03. Szaffi polca

10.05. Könyvvilág

10.07. Dreamworld blog – extra állomás

10.11. Veronika’s Reader Feeder



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése