„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. október 6., csütörtök

Ali Hazelwood: A szerelem képlete


Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!


Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 29.
Eredeti megjelenés: 2021
Oldalszám: 400


Harmadéves ​doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát. Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával. Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.



Imádom a könyv borítóját, annyira bájos, alig várom, hogy a polcomra kerüljön. Ez, és persze a fülszöveg, ami kamu kapcsolatból valódit ígér, volt az ami miatt én egyértelműen akartam ezt a könyvet olvasni. És mint kiderült, nem is kellett csalódnom, az egyetlen oka annak, hogy lassabban haladtam vele a tervezettnél, hogy egy költözés közepette olvastam, de ez semmit nem von le abból, hogy közben remekül szórakoztam.


A fülszöveg egyébként kicsit becsapós, vagy csak lehet én számítottam másra: Olive valóban tudós, és random megcsókolja az első embert, akit meglát a folyosón egy éjszakán a laborban, hogy aztán kamu randizzon vele. Mindezt azonban azért teszi, hogy legjobb barátnője elhiggye, egyáltalán nem érdeklődik már az exe iránt (akivel amúgy is csak párszor találkozott), nyugodtan összejöhet vele. És igen, talán egy kissé elcsépelt ez a kamurandizásból kialakuló valódi érzelmek típusú románc, de közben meg annyira aranyos az egész, és nagyon jól van tálalva az olvasó elé a történet, hogy könnyű megfeledkezni róla.


A lényeg tehát, hogy a doktorandusz Olive és az egyetemi tanár Adam (akivel egyébként az iskolán belül nincs szakmai kapcsolata) a lány kérésére elkezdik tettetni, hogy együtt járnak, megbeszélik, hogy minden héten egyszer elmennek kávézni, hogy az egyetemen mindenki lássa, hogy valóban együtt vannak. Olive legnagyobb döbbenetére pedig ezek a randik egész jól sikerülnek, a tanárként hírhedten szigorú és keménykezű Adam vele egészen máshogy viselkedik, hamar megtalálják a közös hangot. A férfi megmutatja a kedves, gondoskodó és szerencsére a humoros oldalát is, aminek köszönhetően a lány hamar vonzódni kezd hozzá.


Sok rosszat nem tudok mondani a könyvről, Olive és Adam rendkívül szerethető páros voltak, sok vicces és kínos pillanatot köszönhetünk nekik. Olive-nek jót tett ez a kamu kapcsolat, hiszen Adamnek köszönhetően sikerült lassacskán kapcsolatot teremteni új emberekkel, amit édesanyja halála óta nem igen tett meg. Adamben pedig szimpatikus volt, hogy volt benne egyfajta titokzatosság, ami miatt sokszor nehezen tudtam megállapítani, hogy mit is érezhet éppen, miközben azért sejteni lehetett, hogy az elejétől fogva kedveli a lányt. Talán egy kicsit lehetett volna határozottabb és nyíltabb vele, főleg a végé felé, amikor zokszó nélkül elfogadta a lány döntését.


Ráadásul Adam és Olive bimbózó románca mellett más, érdekes témákkal is foglalkozott a könyv. Maga a környeztet ugyebár a doktori iskolában izgalmas volt, de rámutatott olyan fontos témára, mint a nők helyzete a tudományos világban, amely bizony Olive számára is okozott nem kevés nehézséget. Nekem nagyon tetszett ez az egész helyzet, amibe beleálmodta az írónő (aki maga is tudós) a szereplőinket, így még érdekesebb volt a könyvünk története.


Én tehát rendkívül szerettem ezt a könyvet, amely egy bájos, humoros történetet hivatott elmesélni, két igazán kedvelhető karakterrel. Mindez pedig a tudományos világban, megmutatva az érdekességeit és árnyoldalait egyaránt. Bátran ajánlom a romantikus műfaj kedvelőinek.

Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!


Mi(k) volt(ak) Anna Atkins foglalkozása(i)?


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

09.30. Fanni’s Library
10.02. Angelika blogja
10.04. Veronika’s Reader Feeder
10.06. Könyvvilág
10.08. Csak olvass!
10.10. Pandalány olvas
10.12. Sorok között
10.14. Dreamworld
10.16. Utószó
10.18. Hagyjatok! Olvasok!
10.20. Szaffi polca


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése