„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. november 19., vasárnap

BOOK BLOGGER TESZT

Az utóbbi időben nagyon rákoncentráltam az értékelések írására, már régóta nem volt másfajta poszt a blogomon. Ez persze nem negatívumként értendő, hiszen nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sok - köztük több kincsre akadva - könyvet van lehetőségem olvasni. Mindenesetre mostanság az életem könyvmoly része abból áll, hogy olvas-értékel, szóval itt volt már az idő, hogy egy kicsit mást hozzak nektek. Ma reggel láttam a molyon, hogy Dorka kihívott egy book tagre, és mivel már ezer éve nem volt ilyen, és a hétvégén egyébként sem posztoltam volna, itt a tökéletes alkalom, hogy kitöltsem a Book Blogger Tesztet.
Dorka bejegyzését az Anya olvas blogján tekinthetitek meg. Köszönöm neki a kihívást!
Szabályok
1.) Köszönd meg annak, aki kihívott és linkeled be a blogját.
2.) Válaszold meg a 10 kérdést.
3.) Hívj ki legalább 5 embert.
4.) Tudasd ezzel az 5 emberrel, hogy kihívtad őket.

I. Top három könyves dolog, ami idegesít
1. Szerelmi háromszög. Az egyik legnagyobb klisé szerintem. Nem tudom miért él vele ilyen sok író, talán azt hiszik, hogy ez feldobja a történetet.. Pedig nem, csak ront a helyzeten! Engem szörnyen tud idegesíteni, és szerintem gyengíti mind a szereplő személyét, mind a cselekményt.
2. Túl tökéletes karakterek. Ez főleg a főszereplőknél szokott előfordulni. Akármennyire is akarjuk mi lányok, nincs olyan, hogy tökéletes pasi, és persze női szereplő sem. Mindenkinek vannak hibái, még a könyvszereplőknek is kell, hogy legyen. Ettől lesz életszagú a történet.
3. Függővég. Tudom-tudom, egy sorozat esetén ez az egyik leghatásosabb írói fogás arra, hogy az olvasó meg akarja majd venni a következő részt is, de én úgy gondolom, hogy ha a jó a történet, akkor ez felesleges. Sőt, sokszor csak felhúzza az olvasót. Grrrr!


II. Három könyves vallomás
Nem tudom, hogy ez a kérdés pontosan mit takar, de akkor írom, ami eszembe jut. :)
1. Én nem tartozom azon könyvmolyok közé, akik gyermekkoruk óta imádnak olvasni. Pedig elég hamar, még az óvodában megtanultam olvasni, a kedvenc mesém, Az Oroszlánkirály könyvön. Persze mindig volt valami aktuális láz, amit én is szerettem olvasni, de nem töltötte ki úgy a mindennapjaimat, ahogyan most. Ez csak a gimnázium után alakult ki.
2 Imádom a e-olvasómat! Tudom, hogy ez sokak szemében szentségtörés, de én nagyon szeretem, hogy milyen praktikus, legfőképpen azt, hogy könnyű és elfér szinte bárhol. Az olvasóm még nagyobb hangsúlyt kapott, amióta a BTK tagja vagyok, ugyanis rengeteg könyvet első körben elektronikusan kapunk meg. És így tényleg sok könyvet tudok rövid idő alatt elolvasni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a papír formájút ne szeretném, sőt mostanában nagyon is érzem a hiányát, hiszen az utóbbi két-három hónapban szinte csak a kindlimen olvastam.

Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,
3. Három könyvespolcom van, már így is elég jól megtömve, és mivel konkrétan minden milliméter ki van használva számukra, fogalmam sincs, hogy hová fogom tenni a könyveket egy idő után. :D Egyébként kiadók és műfaj szerint rendezem a könyveimet, és az egyik polcomon csak könyvmolyképzős könyvek vannak - nagyjából pöttyök szerint csoportosítva. ❤

III. Utolsó alkalom, amikor sírtál egy könyvön
Megfigyeltem, hogy mostanában elég hamar elérzékenyülök a könyveken. Bármily hihetetlen például Elle Kennedy The Score könyvét is megkönnyeztem egyszer, pedig egyébként meg végigszórakoztam az egészet. De amin legutoljára úgy tényleg igazán sírtam, az Rebecca Yarros Tiéd vagyok c. könyve.
IV. Könyvek száma az éjjeliszekrényeden
Csak az aktuális. Az elolvasandó könyveim az egyik könyvespolcomon tornyosulnak, az éjjeli szekrényemen kevés lenne a hely. De valószínű ha mégis több lenne, sem biztos, hogy ott tartanám őket, mivel sokszor nem tudom, hogy mi lesz a következő. Ahogy írtam feljebb, az utóbbi három hónapban szinte csak a kindlimen olvasok, szóval csak ő pihen mellettem. :)
V. Kedvenc rágcsálnivalód olvasáshoz
Ilyen nincs, mivel nem szoktam enni olvasás közben. Ilyenkor csak arra a világra koncentrálok, amiben éppen benne vagyok.
VI. Három könyv, amit bárkinek ajánlanál
Antoine de Saint-Exupéry: A ​kis herceg - Kötelező darabnak kellene lennie minden ember számára
Angie Thomas: The ​Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál: - Nagyon tanulságos, és sok mindent megvilágít az olvasó számára. A szereplők pedig elképesztően szerethetők.
Colleen Hoover: It ​Ends with Us – Velünk véget ér - Talán azért írom ezt ide most, mert nemrég olvastam, és még nagyon érzem a hatását, de az bizonyos, hogy olyan könyv ez, ami felforgatja minden eddigi gondolatodat, hitedet egy bizonyos téma tekintetében.


VII. Egy kép a könyvespolcodról
Még a kiadós átrendezés előtt

VIII. Milyen sokat jelentenek neked a könyvek?
Nagyon sokat, nyilván. Ezt nem igazán lehet szerintem bármiféle mértékkel elmagyarázni, de az biztos, hogy a könyvek, az olvasás már sok nehézségen átsegített azzal, hogy általuk egy kicsit elszakadhattam a való világtól. Én nem szoktam eladni a könyveimet (legfeljebb, ha valami miatt kétszer van meg, de azt is inkább nyereményjátékon kisorsolom), mert mindegyik fontos nekem, még ha tudom, hogy talán többet nem is veszem elő. Ráadásul, ha egyszer saját könyvtáram lesz, kell a sok könyv...
IX. A legnagyobb könyves titkod
Nem hiszem, hogy lenne ilyen, nem szoktam titokban vásárolni, vagy ilyesmi. Azt mindenki tudja rólam, hogy szeretek olvasni, mondjuk a blogomról már annál kevesebben tudnak. Nem is tudom, úgy érzem, hogy aki nincs ebbe bent, az nem biztos, hogy megértené micsoda kincs nevelgetni egy saját blogot.

Nem szoktam ilyenkor kihívni senkit sem, természetesen bárki viheti! :)

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszi, bevallom, nagyon élveztem a válaszolgatást. :)

      Törlés
  2. Köszi itt is a gyors kitöltés ^^ Az a könyvespolc *-* gyönyörű! A blog pedig tényleg egy olyan dolog, hogy csak az érti meg igazán, aki szintén tulajdonosa egynek :)

    VálaszTörlés