„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. november 12., vasárnap

Trisha Ashley: Karácsonyi ​szerelem


Novemberben jeleneik meg Trisha Ashley Karácsonyi szerelem c. könyve a Könyvmolyképző Kiadónál. A könyvben elénk táruló behavazódott tájjal, a készülődéssel, főzéssel, díszítéssel és egy lelkes családdal még a karácsony ellenes Holly Brownt is megérinti az ünnep szelleme. Tartsatok velünk Ti is, ha részese szeretnétek lenni ennek a romantikus, karácsonyi történetnek, és játszatok a könyvért!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. november 10.
Eredeti megjelenlés: 2010
Oldalszám:
Fordító: Palásthy Ágnes
ISBN: 9789634572350


Közeleg a karácsony.
A karácsony mindig is szomorú időszak volt a fiatal özvegy, Holly Brown számára. Ezért amikor felkérik, hogy vigyázzon egy mindentől távol eső házra a lancashire-i lápvidéken, nem képes visszautasítani az ajánlatot, mivel ez tökéletes ürügy arra, hogy megfeledkezhessen az ünnepről. A ház tulajdonosa, Jude Martland szintén távol akarja tartani magát a családi karácsonytól, mivel a legutóbbi alkalommal az öccse megszökött a menyasszonyával. Ám amikor arra kényszerül, hogy váratlanul hazatérjen, azt látja, hogy minden a feje tetejére állt, és úgy tűnik, Holly van az események középpontjában. Amikor pedig a hófúvás elzárja az utakat, senki nem szökhet el. A kénytelen összezártságban Holly és Jude sokkal többet kapnak az ünneptől, mint amire számítottak – és ezt a karácsonyt soha nem fogják elfelejteni!





Már nagyon sok jót olvastam Trisha Ashley-ről, ezért egy ideje tervezgettem, hogy olvassak tőle. Idén már a második karácsonyi könyvet fogyasztottam el, és meg kell, hogy mondjam a Karácsonyi szerelem-nek sikerült meghoznia ha nem is az ünnepi, de mindenképpen az arra várakozás hangulatát.

Pedig a főszereplőnk kezdetben nem könnyítette meg a dolgomat. Holly Brown - a neve ellenére - eléggé karácsony ellenes, egyáltalán nincs oda az ünnepért. Ennek két oka van, egyrészt egyetlen nevelője, nagymamája vallása miatt soha nem ünnepelték a karácsonyt, amikor azonban Holly férjhez ment, már szinte túlzottan is beleestek az ünneplésbe Alannel. Férje halála után azonban - és ez a másik ok - Holly ismét hátat fordított a szeretet ünnepének. Ezeket a gondolatokat ismerjük meg nagyjából a könyv elején, amikor is Holly haldokló nagymamája ágyánál ül. Természetesen karácsony előtt járunk nem sokkal, a lány egyedül marad, és azt teszi, amit ilyenkor szokott, elmenekül. A munkájába, ami annyit tesz, hogy egy jómódú férfi házára kell vigyáznia az ünnepek alatt, egy mindentől elszigetelt helyen, fent a hegyekben, ami nagyon is jól jön neki. Eltervezi, hogy egyedül, nyugalomban tölti ezt az időszakot, miután végez a ház körüli teendőkkel, pihen, és a nagymamája naplóját fogja olvasgatni, amit a háza rendberakásakor talált. Nyilván mondanom sem kell, ebből semmi sem fog megvalósulni..

Már a megérkezése napján megismeri a háztulajdonos, Jude családjának egy részét, a nagybátyját és nagynénjét, illetve unokahúgát, Jesst, majd pedig a környék többi lakóját is. Holly hamar ráébred arra, hogy nem azokat a nyugalmas napokat fogja ő itt tölteni, amit eltervezett magának. A másik főszereplőnk igazából csak nagyjából a könyv felénél bukkan fel, viszont a naponta megejtett telefonhívásokból megismerhetjük a kissé morcos, és kötekedő Jude-ot. Persze a mi szintén határozott Hollynknak nincsenek ínyére ezek a kioktató telefonhívások, ezért tanúi lehetünk a két szereplő közötti állandó szócsatáknak. Amit persze én imádtam!




Miután Holly ráébred, hogy Jude családja a férfi hirtelen távozása miatt segítség nélkül marad karácsonykor, kissé nehézkesen, de elvállalja a főzés és vendéglátás szerepét a nagy házban. Na innentől indult be számomra igazán a történet! Miután a vendégek megszállták a házat, előkerülnek a díszek, Holly elkezdi tervezni a karácsonyi menüt, még a hó is leesik, amitől engem teljesen átjárt az ünnep szelleme. Nagyon jó volt olvasni azt, ahogy Holly apránként bontogatta szárnyait, ahogy egyre jobban megkedvelte Jude családját, egyre több mindent tett azért, hogy tökéletes karácsony varázsoljon nekik, úgy ő maga is egyre jobban átszellemült. Nem tudok szó nélkül elmenni a sok finomság mellett, amiket ezekben a napokban készített Holly, valami elképesztő karácsonyi menü tárult elénk. Aztán amikor megjelent Jude, persze minden a feje tetejére állt, ami szintén nagyon jót tett a lány hangulatának!

Ó, már olyan régen olvastam olyan szerelmi történetet, ami a kölcsönös ellenszenvből, a szópárbajok miatti állandó feszült légkörben átalakul gyengéd érzelmekké! Az írónő elképesztően jól bánik a szavakkal, hiszen két erős, akaratos, határozott és persze makacs szereplőt alkotott meg, akik nem rejtik véka alá érzelmeiket - legalábbis a negatívakat, egymás irányába. Persze mi érezzük a szavak mögött megbúvó félelmet, sebezhetőséget amiatt, hogy nehogy megsérüljön bármelyikük is.

A könyv tehát nagyon összetett, sok mindenről szól. Egyrészt a karácsonyról természetesen, egy ünnepellenes főszereplővel, aki szerencsére olyan helyre keveredett, ahol kedves emberek és családtagok megmutatták neki azt, hogy miért érdemes mégis ünnepelni. Másrészt egy igényes szerelmi történetről Holly és Jude között, akik egy nagyon szerethető páros, és itt van nekünk még Holly nagymamája is, akinek a naplójából szintén rengeteg érzelmes titokra derül fény. És ez a kettő keveréke - a karácsony és a romantika - egy bájos, humoros, néhol fájdalmas egyveleget alkot egy színvonalas író tollából. Szívből ajánlom!

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyvben Holly nagymamája történetét kutatja, aki a második világháborúban ismerte meg nagy szerelmét. Rengeteg történet szól olyan szerelmekről, amik a világháborúk idején alakultak ki, így a nyereményjáték is ehhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet olyan könyvekről, amelyekben a főszereplők valamely háború idején találtak egymásra. De, hogy kicsit csavarjunk a játékon, most nem a könyv címét, hanem a főszereplő páros nevét - akik között kialakult a romantikus kapcsolat - kell be beírnotok a rafflecopter dobozba!

Az a kép, melyet Knight Angliáról fest, sötét, vigasztalan. Maga a hős, aki valamennyire az író nézeteit fejezi ki, az élet és az eszmék szélsőségei között vergődik, s létének nagy kérdését csak a véletlen halál oldhatja fel.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
11.12. - Könyvvilág
11.14. - Betonka szerint a világ...
11.16. - Szembetűnő
11.18. - Olvasónapló
11.20. - Deszy könyvajálnója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése