„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. június 23., csütörtök

Karen M. McManus: Most ​te következel


A Könyvhétre megjelent a nagy sikerű Lehull a lepel könyv folytatása a Maxim Kiadó gondozásában. A Most te következel történetében visszatérünk a Bayview Gimibe, ahol mintha a történelem ismételné önmagát, csakhogy ezúttal nem egy blogon keresztül, hanem sms formájában lepleződnek le a diákok titkai. Három főszereplő szemszögén keresztül követhetjük az egyre veszélyesebbé váló történetet, illetve az első könyv rajongóinak nagy örömére a régi szereplők is feltűnnek. Ha Ti is ugyanúgy szerettétek a kezdő kötetet, tartsatok a turné tagjaival a folytatásban is!


Könyv adatai
Kiadó: MaximKiadó
Megjelenés: 2022. június 9.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 384
Fordító: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789634995081



Új iskolaév kezdődik a Bayview Gimiben. És a titkok nincsenek biztonságban.
Simon halála óta sokan próbálták leutánozni a blogját, de amióta a Bayview-i Négyesfogatnak sikerült tisztáznia magát, senki nem tudta betölteni a pletykarovat nyomán keletkezett űrt. Ugyanis senki sem ismeri a tényeket. Csakhogy ez hirtelen megváltozik. A titkok leleplezője ezúttal nem egy applikáció vagy egy blog, hanem egy SMSjáték: Felelsz vagy mersz? Ha nem szállsz be a játékba, akkor felfedik egy titkodat. A kiszemelt célpont nem más, mint Phoebe. Phoebe-nek pedig van egy sötét titka. A következő Maeve, akinek már tudnia kellene, hogy mindig a kihívást kell választani. Mire Knox kerül sorra, a helyzet egyre veszélyesebb lesz. A kihívások halálos kimenetelűek, és Maeve az előző évben Bronwyn példáján megtanulta, hogy a rendőrségtől nem kérhetnek segítséget. Sem védelmet. Simon már nincs velük, de valaki továbbra is életben akarja tartani az emlékét a Bayview Gimiben.


Karen M. McManus Lehull a lepel könyvét még 2018-ban olvastam, de ma is emlékszem rá, hogy mennyire szerettem annak idején. Nem is olyan rég sorozat is készült a könyvből a Netflixen, amire én rögtön le is csaptam, húsvétkor konkrétan egy nap alatt ledaráltam az egész évadot. A sorozatnak köszönhetően pedig ismét felelevenedtek a rajongásom emlékei, így nem csoda, hogy amikor kiderült, érkezik a könyv folytatása a Maxim Kiadónál, elképesztően örültem. Főleg mivel kiderült a Most te következel ugyanott játszódik, ahol az első rész.

Visszatérünk tehát a Bayview Gimibe, ahol új tanév veszi kezdetét. De nemcsak a helyszín lesz a régi, hanem a szereplők között is akad ismerős, hiszen habár a "Bayview-i négyes" elballagott, az egyik jelenlegi főszereplőnk, Maeve is ismerős lehet, hiszen szerepelt az előző kötetben, Bronwyn húgaként ismerjük őt. Maeve-vel együtt három szemszögön keresztül tárul elénk a történet, rajta kívül megismerjük még a Phoebe-t és Knox-ot is. Ahogy az lenni szokott először kicsit közelebb kerülünk a szereplőkhöz egyenként, bepillantást nyerünk az életükbe, és természetesen hamar kiderül, hogy mindegyiküknek megvannak a maguk problémái: a rákból felépült Maeve próbálja megtalálni önmagát, hogy ki is ő, amikor már nem a beteg lányként tekint magára. Phoebe a testvéreivel igyekszik megtalálni a közös hangot, hiszen apjuk halála óta megdőlt az egyensúly közöttük, Knoxnak pedig az édesapjával akad folyton nézeteltérése.

Az tehát látszik, hogy alapból is megvannak a maguk nehézségei a főszereplőinknek, ez pedig még csak fokozódik, amikor az iskolában újra szárnya kapnak a durva pletykák, amiknek pont ők a célpontjaik. Természetesen a Bayview Gimiben mindenki emlékszik Simon blogjára, és a történetének tragikus végére, így ez a feszült, titkokat leleplezni vágyó légkör azóta is körbelengi a diákok életét, többen próbálták utánozni őt azóta. Ez egészen idáig nem sikerült, ám most úgy tűnik ismét egy olyan személy áll a háttérben, aki Simonhoz hasonlóan a diákok legsötétebb titkait is ismeri. Ráadásul ez a személy most csavar egyet a dolgon, mert felteszi a kérdést: felelsz vagy mersz? Ha mersz, akkor teljesítened kell egy kihívást, ha ezt nem teszed meg, akkor jön a leleplezés. És ha ez nem lenne elég, megesik egy bizonyos titokzatos haláleset is, aminek valószínűleg ennek a játékhoz volt köze, és belekeveredik az egyik főszereplőnk is

Tudom, sokan azt hihetnétek, hogy ez a történet az előnőznek egyfajta másolata, nem biztos, hogy tud újat mutatni, én azonban úgy gondolom, hogy ez azért erős túlzás lenne. Mármint persze, hajaz az előzőre, maga a helyszín, a diákok titkainak leleplezése, a furcsa haláleset ismerős mindannyiunknak, de mégis más, leginkább abban, hogy belevitték ezt a játékot, amitől valahogy veszélyesebbé válik az egész. Hiszen ha belemész a kihívásba, akkor akármit kérhetnek tőled, ha pedig nem, ki tudja milyen igazság derül ki rólad. De azt kell hogy mondjam, ha az első rész koppintása is ez a történet, engem lehet az sem zavarna, mert nekem pont az teszik benne, hogy ugyanaz a helyszín, hogy ismerősek a diákok problémái, maga a hangulat, ami Bayview Gimit körbelengi, abszolút nosztalgikus és kellemes érzéseket vált ki belőlem.

És persze a szereplők is mások, és a titkaik is, ó igen! Amit itt is nagyon szerettem, hogy egyáltalán nem tökéletes karakterekről van szó, mindegyikük rejteget bizony pár sötétebb titkot (és most szándékosan nem leplezek le senkit név szerint, nem akarok spoilerezni). De nekem pont ettől válnak szimpatikussá, leginkább emberivé a karakterek, mert így azt érezhettem olvasás alatt, hogy ők is esendőek, akik hibáznak, de ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy rosszak lennének. És itt jön a képbe a nem minden az aminek létszik szituáció is, hiszen milyen könnyű kimondani egy titkot, rosszindulatúan pletykálni valakiről, aminek ha van is alapja, nem biztos, hogy pontosan úgy volt, nem tudhatjuk, hogy pontosan ki, mit és miért csinált vagy mondott. Ez adja ennek az egésznek a szépségét, hogy kimondanak egy titkot, ami első hallásra szörnyűnek tűnik, de aztán a következő fejezetben belelátunk az adott karakter gondolataiba, és sokkal árnyaltabbá válik az egész. Pont ahogy a saját életünkben is sokszor előfordul.

Én tehát elképesztően szerettem a folytatást is, a karakterek nagyon izgalmasak és érdekesek voltak, a titkaik okoztak nem kis meglepetéseket. Ahogy pedig haladunk előre a történettel, válik egyre feszültebbé és igen, veszélyesebbé is a játszma. Maga a végső leleplezés is abszolút váratlan volt, én legalábbis egyáltalán nem számítottam rá - főként a legvégére. És igen, csakhogy ne legyen senkinek hiányérzete, elmondom, hogy feltűnnek a régi szereplők is, akik természetesen megdobogtatták rajongói szívemet.

Igazából tényleg megvolt minden a történetben, amit én ettől a folytatásól elvártam, izgalmak, fordulatok, némi szerelmi szál és egy kis nosztalgikus hangulat. Az első rész rajoninak mindenképp csak ajánlani tudom, és igazából szerintem önálló kötetként is olvasható, de én az első kötetre is buzdítanék mindenkit. Nekem pedig jöhet a folytatás!


Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A Netflixen már nézhető a Lehull a lepel könyv alapján készült sorozat Egyikünk hazudik címmel. Ehhez kapcsolódik a játékunk is, amely során a sorozat főszereplőiről láthattok egy képet minden állomáson, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a karakter nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

További állomások

06.23. Könyvvilág

06.26. Kelly és Lupi olvas

06.28. Sorok között

07.01. Olvasónapló

07.04. Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése