„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. május 22., vasárnap

Emma Robinson: A férjem lánya


Újabb rejtélyes Arany pöttyös kötet került be a Könyvmolyképző Kiadó repertoárjába, aminek nem tudtunk ellenállni. Tartsatok öt bloggerünkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott példány A férjem lányából!



Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. május 20.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 344



Egy ​hideg péntek estén kevéssel tíz után csöngetnek Rebecca és a férje, Jack ajtajánál. Egy nő áll odakint, Cara, aki Jack exbarátnőjeként mutatkozik be. És egy reszkető, kék szemű, négyéves kislány kezét szorongatja. Aki az állítása szerint Jack lánya.
Rebeccát sokkolja a felfedezés, hogy a férjének gyermeke született az előtte való utolsó kapcsolatából – még ha erről a férfi maga sem tudott. Ugyanis a szülővé válás terve nem szerepel az életükben. Szeretik a gyerekeket, de ugyancsak szeretik a szabadságukat és azt, hogy zavartalanul tölthetik el együtt az idejüket; azt az életformát, hogy ha akarnak, egy szempillantás alatt azonnal készen állhatnak beutazni a világot.

Carának viszont szüksége van rájuk. Mert Carának van egy borzalmas titka, amit egyelőre senkivel sem oszthat meg. Még a kislányával sem. Egy olyan titok ez, aminek hatalmában áll megváltoztatni mindannyiuk életét.

Egy olyan titok, aminek következtében Rebeccának végül fel kell tennie a kérdést: rá bírja-e venni magát, hogy befogadja a férje gyermekét az otthonába és a szívébe?

Szívbe markoló regény szerelemről, barátságról és arról, mit jelent valójában szülőnek lenni. Tökéletes választás Jojo Moyes, Jodi Picoult és Kate Hewitt rajongóinak.


Először nem akartam elolvasni a könyvet, pedig még érdekesnek is találtam a fülszöveg alapján, de nem voltam benne biztos, hogy lekötne-e a történet. Mostanában ugyanis nagyon válogatós vagyok, legnagyobb sajnálatomra nehezen veszem rá magam az olvasásra, ha mégis ezt teszem, a megszokott műfajokban mozgok. A férjem lánya azonban olyan sokszor jött velem szembe a különböző közösségi oldalakon újra és újra felkeltve az érdeklődésemet, hogy úgy éreztem, ez a sors keze, és mégiscsak olvasnom kellene ezt a nem mindennapiak ígérkező könyvet.


A történetben elsőként megismerhetjük Rebeccát és Jacket, akik boldogan élik házas életüket. A házaspár nyíltan felvállalja, hogy nem akarnak gyereket, bőven megelégednek azzal az élettel, amit közösen élnek, szeretik a munkájukat, amiben mindketten sikeresek is, amikor pedig éppen nem dolgoznak, a kettesben töltött idejüket is úgy osztják be, ahogyan az nekik tetszik. Ebben leginkább Rebecca jeleskedik, aki szereti megtervezni az életüket, minden idejüket beosztja és megszervezi, talán egy kicsit mereven is teszi mindezt, de úgy tűnik, az ő házasságukban ez tökéletesen működik. Mindez egy szempillantás alatt megváltozik, amikor egy este megjelenik az aktjuknál Jack exbarátnője, Cara és a négyéves kislánya Sophie, a nő pedig azt állítja, hogy ő Jack lánya. Innentől kezdve pedig akármit is gondoltak eddig, most 180 fokos fordulatot vesz az életük, hiszen Jacknek - és ennélfogva Rebeccának is - felelősséget kell vállalnia a kislányért.


Sok minden kiderül még a történetben, megismerjük Jack és Cara múltját, illetve a későbbiekben még kapunk néhány kissé kiszámítható, de mindenképp felkavaró fordulatokat is. Ezeket nem spoilerezném el, a könyv lényegéről talán anélkül is tudok írni, ami nem más, mint a két nő egyfajta szembeállítása. A történetet ugyanis Rebecca és Cara szemszögén keresztül ismerjük meg, ami nekem kicsit fájó pont egyébként, mármint Jack szemszögnének hanyagolása miatt, de valahol érthető is egyben. Valószínűleg ezzel akarta hangsúlyozni a szerző két nő közötti különbséget. Hiszen itt van Cara, akinek az egész élete rendkívül nehéz volt, de amikor megszületett a lánya, elhatározta, hogy mindent megtesz érte. Az ő szeretetéről, odaadásáról, önfeláldozásáról, arról, hogy bármit megtenne Shopie-ért, szívmelengető volt olvasni. A másik oldalon pedig ugyebár Rebecca érzelmeit ismerhetjük meg, aki döntött amellett, hogy nem akar gyereket, és most mégis egy hatalmas áldozatot kell hoznia azért, hogy átértékelje az egész életét, emellett a férjét segítse, és hogy Sophie-val közelebb kerüljenek egymáshoz. Én egyébként az ő félelmeit is abszolút meg tudtam érteni, hiszen Sophie létezésnek köszönhetően teljesen kicsúszott a talaj a lába alól, új életforma, új szabályok lépnek érvénybe, amihez egyébként nem csak neki, de mind a négyüknek alkalmazkodni kell.


Ami számomra elvitte a történetet, azok az érzelmek voltak, amiből én az egész könyv alatt tengernyit tudtam megélni, és ez nálam mindig fontos egy könyvnél. Bármennyire is különbözőek voltak, mégis mind Cara, mind Rebecca érzelmeit könnyedén át tudtam érezni, Cara anyai szeretete, Rebecca félelmei, lassú és óvatos közeledése Sophie felé abszolút kihozták a szentimentális érzéseket belőlem. Nem kevésszer kellett megállnom és kicsit átgondolnom a történteket vagy éppen zsepiért nyúlnom az olvasás során, ezek a pillantok pedig igazán mély nyomot hagytak bennem.


Úgy gondolom, hogy fontos beszélni a könyv alaptémájáról is, mégpedig arról, hogy ugyebár Rebecca és Jack nem szerettek volna saját gyereket. A könyv elején természeten előkerülnek azok az emberek, akik vagy ítélkeznek vagy azt sugallják, hogy majd biztosan meggondolják magukat. Sokan azt gondolnák, hogy a mai világban már mindenki úgy dönt a saját életéről, ami neki a legmegfelelőbb, de sajnos még mindig ott tartunk, hogy mindenki jobban tud nálunk mindent, és ezt nem is fél közölni velünk. Ezt én is érzem nap mint nap, egyszerűen nem tudsz úgy cselekedni, hogy az valakinek ne "fájna". Ez a történet is pont olyan, sőt még tabunak is mondható, hiszen az biztos, hogy egy ilyen döntéssel sokan meg fognak bélyegezni. Pedig én abszolút azt gondolom, hogy mindenkinek a saját döntése a gyerekvállalás, hogy akar-e, mikor, mennyit stb. Nyilván kényes a téma, hiszen olyan párt kell találni, aki egyetért, vagy előfordulhat, hogy valamelyikük később megbánja, de akkor is a saját/a pár közös elhatározása kell hogy legyen, nem pedig másé.


Mindent egybevetve nekem tetszett a történet, olyan témát feszeget, ami fontos, és szerintem kell róla beszélni, ráadásul én korábban még nem olvastam ebben a témában, így jólesett az újszerű élmény. Egy dolgot sajnáltam, mégpedig, hogy Jack háttérbe szorult, pedig lényegében az ő lányáról van szó. Nagyon ráment arra az írónő, hogy a két nő érzéseit taglalja, így viszont Jack sokszor kiszorult, és például arról is keveset olvashatunk így, hogy miképpen hatott ez az egész a Rebeccával való kapcsolatára, a kettejük mindennapjaira. Mindezt levonva örülök, hogy elolvastam a könyvet, bármily klisésen is hangzik, de egy igazi érzelmi hullámvasút volt, több ponton fájdalmas, de összességben egy szívmelengető és megható családi történet. Szívből ajánlom.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mennyire ismered a kiadó könyveinek borítóját? A mostani játékunk alkalmával tesztelheted! Minden állomáson találni fogtok egy Arany pöttyös könyvből kivágott borítórészletet, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, melyik könyv borítójának a részletét látjátok az adott állomáson, és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

05. 16. Fanni’s Library
05. 19. Kelly és Lupi olvas
05. 22. Könyvvilág
05. 25. Csak olvass!
05. 27. Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése