„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. november 12., hétfő

K. A. Tucker: One ​Tiny Lie – Egyetlen kis hazugság


A Könyvmolyképző Kiadó elhozza nekünk idén novemberben a Tíz apró lélegzet folytatását. A 2. kötetben végre jobban megismerhetjük Kacey húgát, Livie-t is, és természetesen kiderül többek között az is, hogy ő miképpen dolgozta fel a gyászt, amit szülei elvesztése okozott. A múlt árnyai azonban a jövőjét is befolyásolhatják, hiszen Livie megkezdi az egyetemi éveit, ami miatt nemcsak a nővérétől, de minden megszokottól távol kerül. A lánynak muszáj lesz kilépnie a komfortzónájából, új és nehéz döntéseket hoznia, és talán, ha megengedi magának, még a szerelem is rátalálhat. Ha Ti is kíváncsiak vagytok arra, hogy Livie sorsa miképpen alakul, akkor tartsatok velünk, és játszatok az Egyetlen kis hazugság három példányának egyikéért!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. november 20
Eredeti megjelenés: 2013


Menekülés a hazugságok elől.
Livie Cleary mindig is maga volt a tökéletesség – de hamarosan rá kell jönnie, hogy a tökéletesség nem is olyan nagyszerű, mint amilyennek beállítják, és az ember bizony néha hibázik, miközben próbálja kideríteni, ki is ő.
„Hadd legyek rád büszke!” Ezek voltak Livie apjának a hozzá intézett utolsó szavai. A szülei tragikus halála óta eltelt hét évben Livie minden tőle telhetőt megtett, hogy minden egyes döntésével, szavával, tettével eleget tegyen ennek, miközben hatalmas erővel és érettséggel gondoskodott a nővéréről. De most, hogy elkezdődnek az egyetemi évei, váratlan kihívások teszik próbára a kitartását – és a szívét.
Livie sziklaszilárd tervvel érkezik a Princetonra, és ezt végig is akarja vinni: remek eredményeket érni el az óráin; bejutni az orvosira; és találkozni egy rendes, tiszteletre méltó sráccal, akihez egy nap majd hozzámehet. Tervében egyáltalán nem szerepelnek vodkabombák, sem egy imádnivaló, bulikirálynő szobatárs, akinek nem tud nemet mondani, sem Ashton, az evezőcsapat arrogáns – és hihetetlenül vonzó – kapitánya, aki eddig sosem látott dühkitöréseket vált ki Livie-ből. Ami ennél is rosszabb, hogy Ashton a legjobb barátja és lakótársa annak a Connornak, aki viszont tökéletesen megfelel Livie elvárásainak. De akkor meg miért Ashton jár folyton a fejében?


Annak idején, amikor a Tíz apró lélegzet-et - vagy éppen a Sodrás-t - olvastam, nagyon megtetszett az írónő stílusa. Megvolt benne minden, ami egy jó NA könyvtől elvárható: kicsit összetörte a szívem, hogy aztán a romantikus szállal segítsen felállni a képzeletbeli a padlóról, ahova emiatt kerültem. Már ekkor tudtam, hogy el akarom olvasni Livie történetét is, hiszen nagyon kíváncsi voltam, hogy mi rejtőzhet benne, hogy miképpen lehet, hogy ennyire máshogy hatott rá a szülei halála, mint Kacey-re.

Igazság szerint nem volt más választása. Livie 11 éves volt, amikor a szülei meghaltak, testvére pedig hosszú időre kórházba került, és aztán - ahogy azt nagyon jól tudjuk - elindult lefelé a lejtőn, ezért nem tehetett mást, mint magára vette a felnőtt szerepét, és megpróbált gondoskodni mindenről. Ezek alatt az évek alatt a "tökéletesség" szerepét vállalta magára, mindent jól akart csinálni, megfelelni mások elvárásainak, a legfőbb célja az volt, hogy a szülei büszkék legyenek rá. És valóban így láttam őt az előző kötetben, egy rendes húgként, aki mindig ott volt a nővérének és rendesen viselkedett, az valahogy eszembe sem jutott, hogy neki is mennyi mindennel kell megküzdenie. És itt veszi fel a fonalat a történetünk, ugyanis Kacey már jobban van és boldog Trenttel, rá kell ébrednie, hogy a húgának is segítségre van szüksége. Ráveszi a lányt, hogy minden héten egyszer beszéljen telefonon Dr. Staynerrel (aki annak idején neki is segített) az érzéseiről. És meg kell hogy valljam Dr. Stayner volt a történet egyik legnagyobb sikere. Imádtam! Egy elképesztő személyiség, aki persze semmiben sem hasonlít egy átlagos pszichiáterhez, nem semmi módszerei vannak, mindenféle feladatokat talál ki a lánynak (persze cikisebbnél cikisebbet), amivel rengeteget segít az egyébként visszahúzódó természetének. Azt mondjuk sajnálom, hogy ezt a bizonyos nyarat a feladatokkal átugrotta az írónő, de azért az egyetemen sem fogta vissza magát a doki.

És ha már az egyetem. A történet nagy része itt játszódik, Livie, ahhoz képest, hogy félénk természet, igen hamar barátokra talál, igazság szerint már az első éjszaka egy elég erős kezdés. Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, mindenesetre jót mulattam rajta és Kacey-n, ó és persze Ashtonon, aki már itt feltűnik, és természetesen nagyon dögös és veszélyes, nem éppen Livi-nek való, legalábbis ő így gondolja. Nem úgy, mint Connor, akivel később találkozik, aki kedves, nyugodt és sokkal visszafogottabb, ó és említettem már, hogy Ashton legjobb barátja? Livie Connorral kezd el járni, még akkor is, ha teljesen össze van zavarodva, és az sem segít, hogy Ashton kétértelmű jeleket küld felé.

Nem fogok hazudni, eléggé zavart ez a Connor-szál, szerintem teljesen felesleges volt, főleg, hogy nagyon sokáig elhúzta az írónő. Értem én, hogy Tucker azt akarta így kifejezni, hogy Connor hiába tűnik “tökéletes” választásnak, aki látszólag mindenben passzol a lányhoz, ha nincs meg a kémia közöttük, akkor halott az ügy, és erre Livie-nek rá kell ébrednie, ami egyfajta fejlődés a személyét illetően. Akkor is zavart, mert így nem tudtam élvezni a Livie-Ashton pillanatokat, mert mindig az motoszkált bennem, hogy mi lesz Connorral, mikor derül ki az egész.

Livie karaktere nagyon összetett, hiszen az, amit a felszínen érzékelünk, és ami a rengeteg réteg alatt van, teljesen más. Látszólag szinte tökéletes, belül viszont teljesen összetört. Végezetül persze egy óriási fejlődésen megy keresztül, de ehhez elég sok hibát kell elkövetnie, ami viszont kellett ahhoz, hogy megszabaduljon a démonjairól. Ashton sem éppen egy kiismerhető személyiség, szinte végig kétértelműen viselkedik a lánnyal, hiába engedi magához néha egy kicsit közelebb, utána mindig kettőt hátra lép. Olyan karakter az övé, akinek simán el tudnék képzelni egy tükörregényt (vagy novellát), hiszen rengetegszer éreztem azt, hogy bárcsak tudnám, hogy mire gondol, mit miért tesz. Persze az ő élete sem egyszerű, ami sok mindent megmagyaráz, nemcsak Liviért és Kacey-ért, de néhányszor érte is összetört az a fránya szívem.

Örültem, hogy habár ez a történet Livie-ről szólt, azért Kacey is sokszor feltűnt. Nem semmi testvérpáros az övüké, akik rengeteg szörnyűségen mentek keresztül, de kitartottak egymás mellett, nem hibáztatták a másikat, egyszerűen jó volt olvasni kettejükről.

Nekem ez a könyv jobban tetszett az előzőnél, talán azért mert könnyedebb volt, és valahogy Livie-t közelebb éreztem magamhoz, mint annak idején Kacey-t. Így hát én bátran ajánlom a sorozat kedvelőinek, de véleményem szerint érdemes megpróbálni azoknak is, akik nem voltak teljesen kibékülve az előző résszel. Ó, és még nincs is vége ezzel, hiszen a következő kötet főszereplője a titokzatos sztriptízbár tulajdonos, Cain, aki nem elcsábítja, hanem megmenti a nála dolgozó lányokat. Hm, érdekesen hangzik.
Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Dr. Stayner, Livie pszichiátere adta az ötletet mostani nyereményjátékunkhoz. A játék során “híres” magyar pszichológusokat/pszichiátereket kell felismernetek kép és leírás alapján. A rafflecopter doboz megfelelő soraiba az orvosok nevét várjuk.


Klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, szűkebb szakterülete a pszichoanalízis (pszichoanalitikus kandidátus). Sokat szerepelt az RTL Klub Reggeli című műsorában és a Viva zenei csatorna Intim szféra című műsorában.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11.12. Könyvvilág
11.14. CBooks
11.16. Deszy könyvajánlója
11.18. Sorok között
11.20. Angelika blogja
11.22. Never Let Me Go
11.24. Dreamword



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése