„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. július 6., szombat

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok



Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történetben megismerkedhetünk a titkosírásokkal, könyvekkel és hőseinkkel bejárhatjuk San Francisco utcáit is. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!

Könyv adatai
Kiadó: Pagony
Megjelenés: 2019. április 1.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 378
Fordító: Illés Róbert
Illusztrálta: Sarah Watts
ISBN: 9789634104667



Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok! 
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap. 
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?





A könyvmoly énem azonnal izgalomba jött, ahogy megláttam a "könyv" szócskát a Könyvvadászok címében, nem is beszélve a fülszövegről. Ki ne akarna egy olyan történetet olvasni, amely arról szól, hogy a lelkes könyvrajongók országszerte könyveket rejtenek el, és ezeket kell megtalálni, majd saját példányaikat is elbújtatni. Kincsvadászat, amelyben a kincs, maga a könyv? Naná, hogy jöhet!

A történetünk elején megismerjük a Könyvadászat feltalálóját, Garrison Griswoldot, akit őszintén szólva azonnal megkedveltem. Egy kedves, bohókás idősebb férfit képzeltem magam elé, aki csíkos sétapálcával járja San Francisco utcáit, ráadásul még a könyveket is szereti. Azt is rögtön megtudjuk, hogy új szintre akarja emelni a Könyvvadászatot, amit éppen aznap reggel akar leleplezni, és emiatt nála van Edgar Allan Poe Az aranybogár novellájának egy igencsak különleges kötete. Talán mondanom sem kell, ez a bizonyos kötet lesz aztán a könyvünk főszereplője, miután a férfit megtámadják, és elveszíti azt.

Ezzel párhuzamosan ismerjük meg a mi kis lelkes könyvvadászunkat, Emily-t, aki szüleivel és bátyjával költözik a városba, és természetesen rögtön beleveti magát a kincskeresésbe. Mindezt nem egyedül teszi, hiszen az első nap megismerkedik a vele egykorú szomszédjával, Jamesszel (és Steve-vel, haha!), aki szintén imádja a rejtélyeket. Ketten indulnak neki a városnak újabb könyveket keresni, és nem is sejtik, hogy micsoda értékre, talán az eddigi legnagyobb feladványukra bukkannak rá.

Ahogy olvastam a történetet, szinte végig az járt a fejemben, hogy milyen szuper lenne, ha én is részt vehetnék egy hasonló játékban. Maga az izgalom, a rejtvények, amiket meg kellett fejteniük a főszereplőinknek, elképesztően tetszettek, hiszen itt nem elég a szerencse, logika és háttértudás is kell, hogy megtaláld a következő könyvet. És persze a titkosírások különböző fajtáinak megfejetése, amire szinte az egész kincsvadászat épül, még több színt vitt bele a történetbe. Az meg külön tetszett, hogy minél több pontot szerzel (azaz több könyvet találsz meg), annál feljebb lépsz a könyvvadászok létráján, az egyes rangokat pedig híres könyvdetektívek formázzák meg. Mindenki Encyclopedia Brownként kezdi, és természetesen Emily minden vágya, hogy a legjobb legyen, akit nem más, mint Sherlock Holmes testesít meg.

Izgalmasabbá teszi a történetet, hogy a "sima" könyvvadászaton túl Emilynek és Jamesnek egy nagy rejtélyt kell megoldaniuk, aminek köze van Garrison Griswoldhoz és az új feladványhoz. Csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy más is szemet vetett a hatalmas kincsre. Emily és James nem is sejtik, hogy mibe keveredtek, ahogy egyre több feladványt találnak ki, úgy válik izgalmasabbá a helyzet, és bizony egyre veszélyesebb szituációkba keverednek. Emily viszont nem az a fajta, aki bármit is feladna, így hát nem mindennapi kalandokba keveredik az újdonsült baráti páros.

A könyvvadászaton, a könyvek szeretetén - és Edgar Allan Poe-n - túl, más tanulságos és fontos témát is érint a könyv. A barátság, a család, az otthon szerepe, az önzetlenség és egymás segítése is felkerült Bertman listájára. Emilyt néha picit önzőnek éreztem, de sokat fejlődött a könyv során, de nem csak ő, hanem a testvérével, a szüleivel és a Jamesszel való kapcsolata is.

Én bátran ajánlom ezt a regényt minden könyvszerető embernek, aki szeretne egy izgalmas, rejtélyekkel teli, szórakoztató, tanulságos és könnyed ifjúsági könyvet olvasni.

Értékelés: 5/4,5

Mivel Emily a könyvben megismerkedik Edgar Allan Poe munkásságával, nektek is ez lesz a feladatotok. A bloggerek bejegyzéseikben elrejtettek, egy-egy Poe novella címét. Ezeket kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
07.02. Deszy Könyvajánlója
07.06. Könyvvilág
07.08. Spirit Bliss -  Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése