„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. május 13., szerda

Karantén-interjú Tavi Katával


Az utóbbi heteket mindenki nehezen éli meg, ezért a Blogturné Klub csapata egy kis meglepetéssel készült nektek: interjút készítettünk a kedvenc szerzőinkkel! Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat a jobbnál jobb beszélgetésekért, és hogy még többet megtudjatok a kedvenc íróitokról. Ha pedig játszatok velünk, megnyerhetitek a Blogturné Klub tagjai által felajánlott könyveket is!


1. A Sulijegyzetek sorozatot nagyon szerettem annak idején. Mi inspirált arra, hogy a gimnáziumi évekről írj?
Szerettem volna olyan szerelemről írni, ami a romantikus érzelmek ellenére nem rugaszkodik el a valóságtól, és realista marad, ugyanakkor a kapcsolat legvarázslatosabb részére tudom a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ehhez a legjobb választásnak a fiatalkori románcok világát találtam, ami hozta magával a középiskolás évek útkeresésének kérdéseit is.

2. A legelejétől kezdve úgy tervezted, hogy négy részes legyen a sorozat, és a különböző kötetek egy-egy évet öleljenek fel a középiskolából vagy ez csak később alakult így?
Az elejétől úgy terveztem meg a regénysorozatot, hogy könyvenként egy-egy évet fogok elmesélni hónapok szerinti felosztásban. Természetesen a Nyitótánc írásakor még nem tudhattam, hogy ténylegesen meg is fogom-e írni mind a négy részt hozzá.


3. Van kedvenc karaktered a sorozatból? Kivel tudna a tinédzser éned legjobban azonosulni?
Gimisként mindenképp Lillával és Jázminnal tudtam volna a legjobban azonosulni, azonban a legkülönlegesebb szereplő számomra több okból is Krisztián lett. Egyrészt nagy kihívás volt fiú szemszögből írni, másrészt Krisztián értékrendje áll a legközelebb a felnőtt éneméhez, ezért is láthattunk bele az ő gondolataiba is.

4. Tervezel még valaha visszatérni ehhez a sorozathoz vagy már végleg lezártad?
Ez egy nehéz kérdés, mert mindig is úgy éreztem, hogy ennek a sorozatnak pont az adja a hangulatát, hogy a főszereplők még középiskolások, és mivel elballagtak, ugyanezt az életérzést már nem tudnám megteremteni egy folytatással. Ettől függetlenül ezerszer eljátszottam már a történet továbbgondolásával, de annyira sosem ragadott magával, hogy leüljek megírni, úgyhogy valószínűleg nem lesz folytatás.

5. A Sulijegyzetek sorozat az ifjúsági műfajban mozog, tervezed magad kipróbálni egy másik - akár valami teljesen különböző - műfajban is? 
Régebben írtam krimit és urban fantasyt is, és a későbbiekben szeretnék még ezekben a világokban kalandozni, de amíg azon a hangon tudok ifjúsági történeteket mesélni, amit szeretnek az olvasók, addig maradok ennél a zsánernél.

6. Dolgozol mostanában új történeten? Amennyiben igen, szabad elárulnod valamit vele kapcsolatban?
Az egyik novellámat beválasztották egy antológiás kötetbe, amit a kiadó idénre tervez, és már a szerkesztésen is túl vagyunk. Ezen kívül előreláthatólag az őszi/téli időszakban megjelenik egy Young Adult regényem is, amiben egy középiskolás lány arra a kérdésre próbál választ találni, hol is van az igazi otthonunk. Jelenleg ennek a szerkesztési munkái következnek. Általában miután befejezek egy regényt, mindig jön egy újabb projekt, szóval folyamatosan dolgozom valamin. A Sulijegyzetek utolsó része után volt egy írói blokkom, ami részben magánéleti változások miatt alakult ki, de ennek vége, és szerencsére nincs hiány se ötletből, se munkakedvből.

7. Ha már a jelenről kérdeztelek; hogyan éled meg a már több mint egy hónapja tartó karanténhelyzetet? 
A mindennapjaim nem sokban változtak, mert ugyanúgy járok dolgozni, mint eddig. Persze óvatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennem, ugyanakkor a munkahelyi közösség miatt kevésbé érzem magam elszigetelve, és ez könnyebbé teszi átvészelni ezt az időszakot. Annyiban alakítom másként az életem, hogy a munkán felül a lehető legkevesebbet járok el otthonról, de biztosan fordítva vagyok bekötve, mint a többség, mert örülök, hogy magammal és a párommal többet tudok otthon érdemben foglalkozni. A bezártság ellenére hétvégén olyan az otthonunk, mint a béke szigete, amit nagyon élvezek. Amit nehezen viselek, hogy édesapámat nem tudom most meglátogatni, és a barátaimmal sem tudok annyi időt tölteni, mint azelőtt, de ezt most el kell viselni.

8. A kialakult helyzet hatással van az írói munkádra? Negatívan befolyásolja az alkotói kedvedet, vagy éppen kihasználod az esetleges plusz időt, és tudsz koncentrálni az írásra?
Inkább az életem mostani pozitív iránya miatt van több kedvem írni, és a történetek nem a plusz szabadidőmben születnek, hanem továbbra is a napi rutinomba van beépítve az írás. A legjobb orvosság a szorongás ellen, ha elmenekülhetek egy olyan világba, ahol tudom, hogy a történet végén minden rendben lesz. Ez a helyzet mindenkinek nehéz, ezért magánemberként igyekszem empatikusabb lenni, és ez segít, hogy íróként még érzékenyebben nyúljak hozzá egy-egy témához.

9. Rengeteget hallani arról, hogy ebben a szorongással teli időszakban sokan elvesztetették a lelkesedésüket, és nincs kedvük olvasni sem. Van esetleg valami tanácsod nekik?
Bármennyire is szeretem a könyveket, de ha nincs meg az olvasási kedv, akkor nem kell erőltetni. Azonban érdemes találni valamit, amit szeretünk csinálni, és aktuálisan le is tudjuk vele foglalni magunkat, mert ez segít a stresszkezelésben is. Én például kihasználtam az időt, hogy végre filmezzek, hiszen évek óta alig volt időm erre, és most egyenesen sorozatmaratonokat tartok. Eddig varrni is utáltam, most mégis nekikezdtem, és az se veszi el a kedvem, hogy nem vagyok valami ügyes. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy próbálja ki magát azokban a dolgokban is, amire nem volt ideje vagy úgy érzi, nem jó benne, mert talán pont az fog segíteni a jobb közérzet eléréséhez.



NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit tudtok az interjúalanyainkról, így minden állomáson egy-egy kérdést találtok a meginterjúvolt szerzőkkel kapcsolatosan! A feladatotok az lesz, hogy válasszátok ki a Rafflecopter dobozban azt a könyvet, amelyet meg szeretnétek nyerni, és válaszoljatok a feltett kérdésre egy-egy könyvcímmel!


Mi a Tavi Kata által írt Sulijegyzetek-sorozat első részének címe?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
05. 13. Könyvvilág – Tavi Kata
05. 15. Readinspo – Papp Dóra
05. 17. Hagyjatok! Olvasok! – Rácz-Stefán Tibor
05. 19. Sorok között – Eszes Rita
05. 21. Utószó – Moskát Anita
05. 23. Sorok között – Amira Stone
05. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pusztai Andrea
05. 26. Sorok között – Kae Westa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése