„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. szeptember 7., hétfő

Kasie West: Szerelem ​karnyújtásnyira


Kasie West legújabb ifjúsági könyve idén nyáron jelent meg a Menő Könyvek Kiadó gondozásában. A Szerelem karnyújtásnyira főszereplője, Charlie három bátyjának hála a fiús tevékenységekért rajong, ami neki tökéletesen megfelel. Csakhogy az élet úgy hozza, hogy némi csajos dolgot is ki kell próbálnia, ami elsőként nagyon nincs ínyére. Egy idő után azonban rá kell ébrednie, hogy talán nem is olyan rossz érzés kilépni a komfortzónájából, és lehetséges, hogy nem csak egyféleképpen kell tekintenie a világra.
Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2020. július 9.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 288



Charlotte Reynolds három bátyjával és rendőr apjukkal nő fel. A fiús kiképzésnek is vannak előnyei: Charlie mindenkinél klasszabb futó, jobb kosaras és focijátékos, a baseballról sem sokan tudnak nála többet. Amikor kénytelen megkeresni a gyorshajtásért kiszabott pénzbüntetését, egy butikban kap munkát, és hirtelen a ruhák, sminkek és egyéb lányos dolgok ismeretlen világában találja magát. És ami még ennél is furcsább, egy olyan fiúval tölti az idejét, aki még sohasem látta, mire képes a focipályán.
A sok hazugság, amit annak érdekében eszel ki, hogy meg tudjon birkózni ezzel a nyomasztó, új világgal, nagyon megviseli, ezért éjszakánként kijár a kertbe, ahol (az őket elválasztó kerítés két oldalán ülve) a negyedik bátyként működő baráttal, Bradennel osztja meg a gondjait.
Vajon ezek a beszélgetések tudnak segíteni abban, hogy megküzdjön a rémálmaival, a múlttal, és mostani életével, ami nem olyan egyértelmű, mint a sportok játékszabályai?


Kasie West írónőtől pár évvel ezelőtt olvastam a Szívességből szerelem könyvet, ami igazából túl mély nyomot nem hagyott bennem, vagy legalábbis nem emlékeztem arra, hogy tetszett-e. Mindenesetre az írónő legújabb könyve, a Szerelem karnyújtásnyira felkeltette az érdeklődésemet, és mivel a Menő Könyvek Kiadónak köszönhetően lehetőségem volt elolvasni, kíváncsian vártam, hogy ez a történet vajon mélyebben fog-e érinteni.

A főszereplőnk, Charlie apai neveltetésének és három bátyjának köszönhetően egy igazi fiús lány: imádja a sportokat, nemcsak nézni, hanem űzni is, ennek köszönhetően mindig kényelmesen, sportosan öltözködik, a csinos ruhákról, sminkekről hallani sem akar. A történet elején rögtön a dolgok közepébe vágunk, Charlie-t lekapcsolják gyorshajtásért, amiért az édesapja igyekszik megleckézteti őt, így büntetésül munkát kell vállalnia a nyár folyamán. Charlie végül egy ruhaboltban köt ki, ahol az anyáskodó eladónő rögtön az életére kíváncsi, a lánynak azonban semmi kedve nincs az újabb szánakozó pillantásokhoz édesanyja halála miatt, ezért ezt a tényt eltitkolja előle. Ebből a titokból azonban egyre több hazugság születik, és egy idő után Charlie nem tudja, hogy miként bogozza ki őket, ami akkor válik igazán nehézzé, amikor ráébred, hogy egyre jobban megkedveli a nőt.

Charlie számára nem csak az apja és bátyjai jelentik a családot, hanem a szomszéd fiú, Braden is, akivel együtt nőttek fel, együtt fociztak, hülyéskedtek gyerekkoruk óta, szinte olyan, mintha ő is a bátyja lenne. Csak szinte! Egy, az éj leple alatt átbeszélgetett éjszaka után ugyanis megváltozik a kapcsolatuk, és Charlie ráébred, hogy a fiú talán sokkal többet jelent neki, mint egy barát. Csakhogy nem olyan könnyű a gyerekkori barátból szerelmet kovácsolni, főleg, hogy az ellentétes jelzések miatt Charlie nem igazán tudja, hogy Braden mit is érez iránta. A kapcsolatuk egyre bonyolultabbá válik, főként miután megjelenik egy másik srác is a színen, aki szintén belekeveredik Charlie hazugságaiba.

Charlie tipikusan az a karakter, aki a történet elején még nem találja önmagát, és bizony rengeteg fejlődésre van szüksége. Egyrészt azzal, hogy munkát kapott, egy teljesen új világ nyílik meg előtte. Az eddig számára felesleges “lányos” dolgok, mint a smink, a ruhák, vagy csak éppen egy olyan barátnő, akivel bármiről elbeszélgethet, hirtelen más megvilágításba kerültek, és ráébred, hogy lehetséges, hogy ezek a dolgok nem is annyira szörnyűek, mint aminek korábban gondolta őket. Charlie-nak ki kell találnia a történet során, hogy ki is ő valójában: egy olyan lány, akit csak a sport érdekel, vagy olyan, akit esetleg más dolgok is, amikhez nincs közük a testvéreinek. Sőt, talán nem kell lemondania egyikről sem, nincs azzal gond, ha több minden érdekli, ha kicsit szélesedik a látóköre.

Némi plusz feszültségként Charlie még rémálmokkal is küzd a történet során, ami édesanyja halálához és egy nagy családi titokhoz vezethető vissza. Érdekes volt ez a szál, csak azt sajnáltam, hogy az írónő nem bontotta ki eléggé. Kaptunk egy elég durva magyarázatot, ami miatt teljesen érthető volt Charlie dühe, viszont ez nem lett részletezve, megmagyarázva. Hiányoltam, hogy jobban átbeszéljék a családjával ezt a bizonyos titkot, hogy elmagyarázza valaki Charlie-nak, hogy mit is jelent ez az egész. És egyébként ugyanezt éreztem Braden családjával kapcsolatban is, akinek szintén elég kemény lapot osztott a sors. Habár végül rendbe jöttek az otthoni körülmények, mégis mintha keveset foglalkozott volna vele az írónő, ahhoz képest, hogy milyen súlyos témáról van szó.

Úgy gondolom, mint romantikus, ifjúsági történet, megállta a helyét a Szerelem karnyújtásnyira: a szerelmi szál kellően édes volt, a főhősnőnknek sikerült rátalálni önmagára, megvolt az érzelmi fejlődés és a tanulság is. Egyetlen dolog zavart, ahogy említettem is, hogy az írónő felhozott két igencsak nehéz témát is a könyvben, de nem bogozta ki őket eléggé. És ezt szerintem nem lehet arra fogni, hogy egy ifjúsági könyvről van szó, sőt pont azért kellene ezekről többet szólni, mert ha egy fiatal a kezébe veszi a könyvet, akkor értse, átérezze ezeket a kérdéseket, tudjon rájuk valamiféle megoldást találni a történet által. Ezt leszámítva tetszett, kellően lekötött, olykor humoros volt, máskor szívet melengető. A műfaj kedvelőinek bátran ajánlom.

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK



Charile imádja a sportokat nemcsak nézni, hanem űzni is. A mostani játékunkban hozzá hasonló női főszereplők lesznek a középpontban. Minden állomáson megtaláljátok egy olyan könyv borítóját, amelyben a női főszereplő életében fontos szerepet játszik valamilyen sport.
A feladat mindössze annyi, hogy kitaláljátok a borító alapján, hogy melyik könyvre gondoltunk, és beírjátok a Raffelcopter dobozba a főszereplő lány keresztnevét.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
09.05. Csak olvass!
09.07. Könyvvilág
09.09. Hagyjatok! Olvasok!
09.11. Kelly és Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése