„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. február 1., szerda

Mary Jo Putney - Az ​amazon és a katona



Megjelent hazánkban a General Press kiadó jóvoltából Mary Jo Putney legújabb könyve Az amazon és a katona, ami régi és új olvasóknak egyaránt izgalmas jeleneteket tartogat.
Athena egy igazi bátor hölgy, nem rest megvédeni szeretteit és mikor már elhatározta, hogy örökre vénlány lesz, megjelenik Will és felforgatja életét.
Gyertek és kalandozzatok velünk az öt állomásos turnén!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: General Press
Megjelenés: 2017. január 16.
Erdeti megjelenés:2016
Oldalszám: 304
Fordító: Hajnal Gbariella
ISBN: 9789636439774

Will ​Masterson egy bárói cím és jókora vagyon örököseként kényelmes életet élhetne angliai otthonában, ő mégis katonának áll. Sok-sok évnyi borzalmas, Napóleon elleni háborúskodást követően úgy határoz, mielőtt hazatérne, még elvállal egy utolsó küldetést. Csakhogy amint eléri úti célját, a hegyek között megbúvó, aprócska királyságot, San Gabrielt, újra kell gondolnia a jövőre vonatkozó terveit. Nem mást sodor ugyanis a karjába a sors, mint álmai asszonyát… 

Athena Markham egy igazi amazon: magas, bátor, és fittyet hány a társadalmi konvenciókra. Mindig is többre értékelte a függetlenségét, mint egy férfi szerelmét. Amikor azonban Will felbukkan, úgy érzi, vele tenne egy próbát. 

Bimbózó románcukat azonban kisvártatva próba elé állítja az élet. San Gabrielt veszély fenyegeti, a két fiatal pedig úgy dönt, hogy együtt száll szembe a fenyegető ellenséggel. A haláltól sem riadnak vissza, hogy megmentsék az országot és a lakóit. A megpróbáltatásaik során megismerik a másik valódi énjét, és innentől már csak rajtuk áll, hogy megtudják, lehetnek-e igazán boldogok egymás oldalán.

Történelmi romantikusokat mindig szívesen olvasok, ritkán csalódok bennük, éppen ezért sokat nem gondolkodtam azon, hogy olvassam-e Mary Jo Putney könyvét, és belevágtam. Azt már előre elárulhatom, hogy nem lett kedvenc, valahogy nem sikerült megfognia, nem éreztem azt a gördülékenységet a történet alakulásnál, amit ennél a műfajnál szoktam.

Pedig a történet izgalmasnak indult. A napóleoni háborúk idején járunk, amikor is egyik főszereplőnk, Will egy angol katona, egy cellában ébred, ahol sorstársaitól megtudja, hogy a franciák elkapták őket, és másnap kivégzik mindannyiukat. Willnek köszönhetően azonban sikerült kijutniuk, majd pedig mielőtt elválnának útjaik a férfiak az élmény hatására barátságot kötnek. Legközelebb már közvetlenül a háború után járunk egy kis királyságban, San Gabrielben. Will azt a feladatot kapja, hogy derítse fel, hogy mi történt San Gabrielben azóta, hogy a franciák olyan csúnyán kifosztották, és hogyan viseli sorsát a király nélkül a fiatal hercegnő. A katona pedig itt találkozik először a bátor amazonnal. Athenával közösen próbálják felépíteni a romjaiban heverő királyságot és megszilárdítani Sophia hercegnő királynői pozícióját. Nos, úgy gondolom, hogy ez a felállás egy nagyon jó kis alapanyag egy remek történelmi romantikushoz, azonban én mégsem tudtam teljesen beleélni magam. Úgy éreztem, hogy egy nagyon fontos dolog hiányzott a főszereplőink között, mégpedig a kémia. Nem tudom, hogy a kor miatt-e, vagy mert annyira nem volt hosszú a könyv, de úgy éreztem, mintha a szerző készpénznek vette volna, hogy Will és Athena egymásba szeretnek, és magát a folyamatot, az érzés kialakulásának folyamatát pedig kihagyta. Egyszóval túl gyorsan történt minden. Emiatt pedig picit haragudtam, és a közepén le is lassultam, hiszen én - az örök romantikus - nagyon szeretem olvasni azokat a részeket, amikor az érzések bimbóznak az adott szereplők lelkében - ha már egyszer romantikus műfajt olvasok.

A könyv második fele szerencsére sokat javított a dolgon, mert ott már beindulnak az események, és kapunk néhány izgalmas csatában játszódó jelentet is, és a szereplőink is egyre jobban kibontakoznak. Emellett pedig még egy románcnak is jutott hely ebben a részben, Sophia és Justin személyében, akikre azonban sajnos nem maradt túl sok idő, pedig örültem volna, ha még olvashatok róluk egy kicsit.
,,A "soha" nagyon hosszú idő. A kor előrehaladtával az ember változik. A dolgok, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek, egyszer csak vonzóvá válnak."
Athenával egyébként nem volt gondom, szeretem az erős és kemény főhősnőket. Will is rendben volt, habár néha úgy éreztem, hogy túl tökéletes, jóképű, kedves, jó katona, megértő, gondoskodó, és ahogy így gondolkodok, egyetlen rossz tulajdonságot sem tudok kiemelni. A konfliktus valós volt, Athenával teljes mértékben tudtam azonosulni, hiszen a 19. században járunk, ahol a társadalmi rang nagyon fontos, és bizony Will és Athena között igencsak nagy szakadék húzódik. És habár Will teljes mértékben elfogadja őt, a lány mégis fél, hiszen egy ismert kurtizán lányát nem valószínű, hogy elfogadná a londoni elit. 

Összességében tetszett a könyv, a második rész izgalmai számomra sokat javítottak egy nehezebb kezdeten. Annyi biztos, hogy a stílusa más, egyedi, amit meg kell szokni, nekem kellett egy kis idő, míg belerázódtam. Az írónőtől egyébként ez volt az első könyvem, és mivel sok jót halottam róla, valószínűleg még próbálkozok más történeteivel, főleg, hogy a jelenlegi regény is egy sorozathoz kapcsolódik. 

Értékelés: 5/4



NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyvben a Napóleoni háborúk után járunk, Will rangja megengedné otthon maradhasson, ám ő inkább hazáját szeretné megvédeni.
Ti mennyire ismeritek a történelmet? - Minden állomáson találtok egy történelmi kérdést a könyv témájához kapcsolódóan és erre kell helyesen válaszolnotok.
A helyesen válaszoló játékosok között három könyvet sorsolunk ki. Játékra fel!

Hová száműzték Napóleont először?

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.







További állomások

02.01 Könyvvilág
02.02 Olvasónapló
02.03 Deszy könyvajánlója
02.04 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Arra lennék kíváncsi hogy a nyereményjáték kérdésével kapcsolatban, hogy melyik száműzetésre gondoltatok? Mert tudtommal kétszer is száműzték Napóleont. Előre is köszönöm a választ!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az észrevételt, az első száműzés helyére gondoltunk, a kérdést is kiegészítem. :)
      Bea

      Törlés