„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 13., csütörtök

Adj karácsonyi könyvet ajándékba!

Karácsonyi ajándékötletek könyvmolyoknak



Már nem kell sokat aludnunk karácsonyig, viszont ha még mindig nem tudod, hogy mit vegyél valamelyik rokonodnak, ismerősödnek ajándékba, én amondó vagyok, hogy a könyv mindig remek választás, hiszen értéket képvisel. És ha már karácsony, akkor miért is ne választhatnál a szeretet ünnepéről szóló történetet, hiszen évről-évre rengeteg könyv jelenik meg a témában, és szerény véleményem szerint karácsonyi témájú könyvet minden korosztálynak lehet találni. Ráadásul én úgy gondolom, hogy nem csak a Reszkessetek betörőkkel lehet hangulatba kerülni, hanem ugyanúgy egy szuper karácsonyi könyvvel is, ami kedves és könnyed, és egy kicsit megmelengeti az ember szívét.

Az évek alatt jómagam is rengeteg karácsonyi könyvet olvastam el, az ünnepek előtt hangolódásként, és alatta is, hogy még jobban átszellemüljek. Így tehát összegyűjtöttem nektek néhány olyan karácsonyi könyvet, amit jómagam is olvastam, vagy tervezem olvasni, hátha megtetszik nektek közüle valamelyik, és szívesen adnátok ajándékba szeretteiteknek. Négy csoportba osztottam a könyveket, és úgy gondolom, hogy ezek közül mindenki talál olyat, amely megfelelő ajándék lehet.


Karácsonyi könyveket ajánlok...

1. ...azoknak, akik még hisznek a csodákban… (szigorúan nem csak gyerekeknek)
Mesekönyvet ajándékozni az egyik legszebb dolog, én legalábbis, amióta a legjobb barátnőm megszült, minden alkalmat kihasználok, hogy mesekönyvet adhassak (idén karácsonykor a Grincs lesz a befutó). A mesék között ráadásul rengetegféle van, én szívből ajánlom Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatát, ami tele van reménnyel, szeretettel, sok-sok csodával, aztán a már említett Grincs-et, ami  a karácsony üzenetének lényegét fogalmazza meg. A tavalyi évben Tom Fletcher Christmasaurus c. könyve varázsolt el, ami szintén egy szuper történet a gyerekek számára, egy dinoszaurusz karácsonyi történetét meséli el. Nagyon édes! De ha olyan úgymond igazi mesekönyvet szeretnél adni, ami a klasszikus nagyobb méretű, kemény fedelű, tele színes képekkel, akkor Mauri Kunnas Mikulás-át és Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt könyvét tudom ajánlani. Bevallom őket még én sem olvastam, de beszerezés alatt vannak, szerintem elképesztően gyönyörűek.


Még órákig lehetne sorolni karácsonyi témájú meséket, hiszen rengeteg van belőlük a piacon. Azt azért szeretném mindenképpen hozzátenni, hogy ezek a mesék nem csak a gyerekhez szólnak feltétlenül, hanem igenis szuper olvasmányok lehetnek felnőttek számára is. Én úgy vélem, hogy a mese az egyik legértékesebb műfaj, nagyon szeretem őket olvasni, tényleg az ember az olvasás alatt újra gyereknek érzi magát, akivel bármi megtörténhet, akármilyen csoda, és ez egy nagyon jó érzés!

2. ...az ifjúságnak
Az ifjúsági könyvek között is lehet találni szintén több karácsonyi könyvet is. Nekem először rögtön Dash és Lily könyve ugrott be (aminek a címe egyébként a Kihívások könyve), már csak azért is, mert annyira bennem maradt a három évvel korábbi karácsony, amikor ezt a könyvet olvastam az ünnepek alatt. Nagyon jó emlékként él ez bennem, ezért elhatároztam, hogy idén a folytatását (miután kiderült számomra, hogy van) fogom karácsonykor olvasni. Már be is szereztem a Dash és Lily 12 napja könyvet. Ami szintén egy igazi karácsonyi ifjúsági történet szerintem, az Catherine Rider Csók ​New Yorkban c. könyve. Egy kicsit romantikus, egy kicsit fiatalos, szerintem szuper ajándék lehet fiataloknak. Egyébként ennek a könyvnek is kijött a folytatása idén, Csók Párizsban címmel, szintén beszerezve. De ha egy kicsit humorosabb történetet szeretnétek ajándékba adni, akkor bátran ajánlom Marni Bates Rocksztárt ​kaptam karácsonyra könyvét, én személy szerint nagyon csípem az írónő stílusát. És ha már a humort emlegetem, akkor Kerstin Gier sem maradhat ki a sorból, akinek a nemrég megjelent Fellegszálló könyvét emelném ki. A történet habár nem a klasszikus értelemben vett karácsonyi témájú, de mégiscsak az ünnepek alatt játszódik, sok-sok hóeséssel, és még több titokkal és bonyodalommal, úgyhogy szerintem simán beleklappol ebbe a kategóriába.



3. ...a romantika kedvelőinek
A romantikus műfaj az egyik kedvencem, természetesen ezekhez a könyvekhez is nagyon jól passzol a karácsony ünnepe. Elsőre rögtön a műfaj egyik királynőjének, Debbie Macombernek A fagyöngy alatt vagy éppen az Első hó c. könyvei ugrottak be. Romantikusoknak kötelező darabok! Számomra mégis az igazi karácsonyi romantikus könyv címet Trisha Ashley Karácsonyi szerelem könyve nyerte el. Felsorakoztatja a tökéletes karácsonyi romantikus könyv receptjének hozzávalóit: egy hatalmas ház, egy még annál is nagyobb család, akik együtt töltik az ünnepet, természetesen teljes zűrzavarban, emellett pedig finom ételek, díszítés, hóesés, és egy igényes szerelmi szál. Végül a történelmi romantikus kedvelőiről sem megfeledkezve, én Sabrina Jeffries bájos történetét, a Karácsony csodát tudom ajánlani.


Mivel én is romantikapárti vagyok, magam is ebben a műfajban kértem könyvet karácsonyra. Josie Silver Egy ​decemberi nap könyvét láttam meg valahol, és úgy éreztem, hogy ez nekem kell. Meglátjuk!

4. ...a novellapártiaknak
Ha valaki inkább a novellákat, a rövidebb történeteket kedveli, nekik is jut ki természetesen karácsonyi témájúból. Kettő antológiát tudok ide sorolni, az egyik tavaly jelent meg, Ajándékba adlak címmel, 12 novellát tartalmaz. A másik pedig nem is olyan régen Meghitt pillanatok címmel, amelyben 20 magyar szerző rövid története található. Mindkét könyv tökéletes arra, hogy egy kicsit hangolódjunk az ünnepekre, és igyekeznek emlékeztetni arra, hogy a pillanatot meg kell élni. Ebbe a kategóriába sorolnám még Cecelia Ahern Évről évre novelláját, amely szintén az ünnep lényegét fogalmazza meg.



Nos, én ezeket a könyveket gyűjtöttem össze Nektek, remélem, hogy mindenki talál benne megfelelőt. Természetesen a "kategóriákat" simán lehet keverni, hiszen én úgy vagyok vele, hogy mindenki azt olvasson, ami neki tetszik, nincsenek szabályok. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése