„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. december 19., szerda

Kerstin Gier: Fellegszálló


Hamarosan magyarul is megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából Kerstin Gier legújabb fantasy young adult regénye, a Fellegszálló! A patinás szálloda izgalmas titkokat rejt, és az olvasó a 17 éves Fanny oldalán vághat bele a kalandba, aki a szállodában dolgozik. Kövessétek bloggereinket a svájci hegyekbe, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018. december 11.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 352
Fordító: Németh Odette
ISBN: 9789634575160



Magasan ​fent a svájci hegyekben áll büszkén a Fellegszálló, egy patinás nagyszálló, melynek fénykora már rég letűnt. De mikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról megérkeznek a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület úszik a gyönyörű csillárok fényében, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.
A tizenhét éves Fanny Bennel, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával együtt azonban ki sem lát a munkából, hogy előkészíthesse a vendégek fényűző kikapcsolódását, de nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan valójában nem azok, mint aminek mutatják magukat. Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nadjeschda-gyémántnak? És miért a homlokzaton mászik fel inkább a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából ahelyett, hogy a lépcsőt használná?
Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepében találja, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is.

Kerstin Gier évekkel ezelőtt belopta magát a szívembe az Időtlen szerelem trilógiájával, ami véleményem szerint az egyik legjobb ifjúsági fantasy sorozat. Ezután nagy lelkesedéssel olvastam a Silber három részét, amit kezdetben nagyon szerettem, viszont a végére már kicsit kihűlt a dolog. Két trilógia után pedig nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit fog hozni egy egyedülálló könyvben, úgyhogy igazából lelkesen álltam neki a könyvnek.
Már a könyv fülszövege is igencsak „kerstines” volt, egy titokzatos hotellel a főszerepben, amiben mindenféle furcsaságok történnek. A történetünk főszereplője Fanny Funke, aki az iskolát otthagyva fent a svájci hegyekben a Fellegszállóban dolgozik, igazából mindenesként. Ha kell bébiszitter, vagy éppen szobalány, máskor a recepción tartózkodik, vagy a wellness részlegen segít be, igazából bármit megcsinál, amit kérnek tőle. A lány mindennapjai egyébként sem mondhatók átlagosnak, azonban az ünnepek alatt egyre több vendég érkezik a szállóba igencsak különös háttértörténetekkel. De nemcsak a vendégek borítják fel Fanny mindennapjait, hanem Ben is, aki a szállodaigazgató, Rettegett Roman, khm... akarom mondani Roman Montfort fia. Ben és Fanny igencsak hamar megtalálja a közös hangot, főleg miután egyre furcsább események követik egymást a hotelben, és úgy tűnik, hogy szükségük lesz egymás segítségre a megoldandó rejtélyek terén is.
Fanny egy tipikus Gier-karakter, akit éppen ezért lehetetlen nem kedvelni. Aranyos, vagány csajszi, egy kissé naiv, de talpraesett és bátor is egyben. A legnagyobb erőssége azonban – ami annyira az írónőre vall – a szarkasztikus humora volt. Természetesen mindig rosszkor tartózkodik rossz helyen, ezért sok titkot hall meg véletlenül, és még annál is több bajba keveredik, persze mindezt az akaratán kívül.
Habár a főszereplőnk Fanny, talán mégis a hotel - élő és szellem? - vendégei azok, akik a legfontosabb szerepet kapják a történetben, hiszen mondhatni ők alakítják a könyv eseményeit. Van itt egy orosz oligarcha a kleptomániás feleségével és az édes lányával, egy idős házaspár, egy titokzatos férfi fegyverrel az oldalán, egy kissé üldözési mániás krimi író, egy drágakő szakértő az unokájával, aki valahogy mindig Fanny közelében bukkan fel, és még jó pár érdekes vendég. Személyes kedvencem pedig az ártatlanul ördögi (igen, jól látjátok) 9 éves fiú, Don, aki mindent megtesz azért, hogy Fanny élete ne legyen egyszerű (persze mindezt rendkívül viccesen). És nagyon úgy tűnik, hogy eme vendégek közül valaki egy álruhás bűnöző, aki meg akarja keseríteni a szálloda vendégeinek életét... Vagy mégsem? Lehet, hogy ez (is) inkább csak Fanny gazdag képzelőerejének tudható be? A könyvből természetesen minden kiderül, annyi biztos, hogy unatkozni senki nem fog a Fellegszállóban!


Igazság szerint az egész történetben a legjobban magát a helyszínt szerettem. Ez úgymond szakmai ártalom, hiszen turizmus és vendéglátás szakon végeztem, dolgoztam már szállodában, több részlegen is, ezért mondhatni otthonosan éreztem magam. Nagyon tetszettek a szálloda mindennapjainak a leírásai, az írónő szuperül érzékeltette, hogy mennyi munka és előkészület van abban, hogy egy vendég jól érezze magát. Emellett pedig a szálló munkatársai közül is sokakat a szívembe zártam, Fanny és Ben mellett - természetesen -, a bölcs Monsieur Rochert, a titokzatos konyhalányt és bevallom, még Ben apját is megkedveltem, de csak azért mert mindig a legviccesebb jelenetekben volt jelen.

Az írónő hozta a szokásos formáját ebben a könyvében is, rá jellemzően izgalmas és humoros volt, egy csipetnyi varázslattal fűszerezve. Azt azért be kell vallanom, hogy az eltelt évek alatt ráébredtem, hogy Kerstin Gier könyvei talán már a fiatalabb korosztálynak szól inkább, mint nekem. Persze aranyos történet volt ez is, és jókat mosolyogtam rajta, de annyira azért már nem talált be, mint mondjuk annak idején az Időtlen szerelem trilógiája. Mindenesetre nem adom fel, még biztos, hogy próbálkozni fogok, ha jön ki új könyve, el szeretném majd olvasni, aztán majd kiderül, hogy én nőttem-e ki az írónő könyveiből, vagy valami más oka van annak, hogy elmúlt a varázs.

A könyvet természetesen ajánlom azoknak, akik szerették az írónő korábbi könyveit, az élmény jelen esetben is hasonló lesz, illetve, ha valaki még nem olvasott volna tőle, akkor egy könnyed, humoros, rejtélyekkel és némi romantikával fűszerezett ifjúsági történetre számítson.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel az írónőnek hatalmas rajongótábora van Magyarországon, úgy döntöttünk, hogy mostani játékunk a korábban megjelent regényeihez fog kapcsolódni! A feladatotok nem más, mint kitalálni, hogy melyik Kerstin Gier regényből idéztünk, és a helyes címet beírni a dobozba.

Semmi sem alkalmasabb egy női szív meghódítására, mint a zene.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.19. Könyvvilág
12.21. Kelly & Lupi olvas
12.23. Deszy könyvajánlója




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése