„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. január 6., vasárnap

Anna Todd: Before


Book Five of the After series--Anna Todd's Wattpad fanfiction that racked up one billion reads online and captivated romance readers across the globe! As told by Hardin and other characters, „Before” will explore the hero's life before he met Tessa, reveal what happens after „After,” give you new insights on their turbulent romance--and revel in the awesome power of true love. #HESSA










Könyv adatai
Kiadó: Gallery Books
Megjelenés: 2015. december 8.
Oldalszám: 338
Fordító: -
ISBN: 9781501130700



"It’s probably complete rubbish, but maybe she’s not here to punish me—maybe she’s here to save me."

Anna Todd Miután sorozata a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg 2016-al bezárólag, legnagyobb sajnálatomra azonban Hardin kötetét, a Before-t már nem adták ki. Amikor befejeztem a sorozatot, akkor egyszer már megpróbáltam elolvasni a Before-t az írónő wattpad oldalán, azonban akkor félbehagytam. Most ismét beindult az After őrület, hiszen tavaly kiderült, hogy megfilmesítik a könyvet, novemberben pedig már egy előzetest is kaptunk, szóval bennem is újra felelevenedtek a régi érzéseim a sorozattal kapcsolatban, és úgy döntöttem, hogy újra nekivágok a könyvnek. Most sikeresen be is fejeztem viszonylag rövid idő alatt, és meg is írom a véleményemet Nektek róla - a 2019-es év első bejegyzésében -, amíg még frissek a gondolataim a könyvvel kapcsolatban.

A Before tehát Hardin narrációjával meséli el a sorozat első részének, a Miután-nak a történéseit. Ez egyébként a könyv kb. 80 százalékát teszi ki, a többi részben még néhány mellékszereplő gondolatait olvashatjuk, illetve plusz két fejezetben Hardin és Tessa jövőjébe pillanthatunk bele. Nem voltak rosszak ezek a részletek sem, engem azonban a legjobban Hardin gondolatai érdekeltek. A könyv eseményeit nyilván mindenki ismeri, a tipikus jó kislány, Tessa és a szó minden értelmében rossz fiú, Hardin románca áll a cselekmény középpontjában. És ugyebár a fogadás, amit Hardin és Zed kötnek arról, hogy melyikük veszi el Tessa ártatlanságát. Nyilván elég sok mindent elfelejtettem már a Miután történéseiből, hiszen eltelt már egy kis idő (több mint három év) az olvasása óta, ami azonban élénken élt bennem, az a sok nézeteltérés, a szócsaták, a drámai hangulat, természetesen, és hát a nem kicsi szexuális feszültség a párosunk között.



Tehát amikor elkezdtem olvasni a könyvet, tisztában voltam a tényekkel, azaz a fogadással, azzal, hogy kezdetben Hardin csak játszott Tessa érzéseivel, hogy a fiú és a barátai mennyire lenézték a Tessát. Éppen ezért nyilván a legjobban arra voltam kíváncsi, hogy Hardin érzései mikor, milyen úton kezdtek el megváltozni a lány irányába, hogy mikor ébredt rá arra, hogy ez az egész már nem egy játék, hanem kezd szerelembe esni. Ez persze nem egy pillanat volt, hanem egy folyamat, amit nagyon jól érzékeltetett az írónő. Az elején természetesen nem bírta a lányt, azt gondolta, hogy Tessa biztos lenézi őt és a barátait, hogy ítélkezik felettük, hogy jobbnak gondolja magát másoknál. Zavarta, hogy Tessa tökéletesnek tűnt, aki soha nem hibázik, minden szabályt betart, éppen ezért állandóan gúnyolódott vele, amit komolyan is gondolt sokáig. Csak aztán, ahogy teltek a hetek, ráébredt, hogy sokkal több van Tessában, mint amit gondolt, és kezdtek megváltozni az érzelmei iránta. Csakhogy egy idő után túl késő volt, hiába ébredtek rá mindketten az érzéseikre, hiába próbált Hardin jobb ember lenni, a fogadás végig kardként lebegett a feje fölött, amitől egyre paranoiásabbá vált, tudta, hogy a boldogságuk nem tarthat örökké - bevallani az igazat pedig túlságosan gyáva volt.

Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes és összetett Hardin karaktere, egy igazi pszichológiai tanulmány. Nemcsak látszólag rossz fiú, hiszen úgy is viselkedik és viselkedett egész életében. Az elejétől egyértelmű volt, hogy nem boldog a jelenlegi életében, nagyon magányos, nehéz családi háttérrel rendelkezik, nem kötődik sem az apjához, de igazándiból az anyukájához sem, a barátai nem igaziak, egészséges párkapcsolata pedig nem volt, és nem is vágyott rá. Számomra azonban mégis az volt a legérdekesebb a személyében, hogy az elejétől fogva azt hangoztatta, hogy Tessa biztos ezt meg azt gondol róla, hogy elítéli a tetkóit meg a piercingjeit, az egész életmódját, holott ő volt az, aki a legjobban ítélkezett. Minden gondolata, minden szava tele volt maró gúnnyal (legalábbis az elején) a hibátlan Tessáról, a kardigános barátjáról, az apja "tökéletes" új családjáról és házáról, pedig igazából egyiküket sem ismerte. Én ebből kifolyólag azt tudom mondani, hogy a könyvben sokáig egy olyan megsebzett fiú érzéseiről olvastam, aki nem kapott elég szeretet és gondoskodást a szüleitől, ezért érzelmileg nem tudott fejlődni, és ahogy a gyerekek szokták, ezért mindenki mást felelőssé tett, mindenki más - nemcsak a szülei - hibás volt az ő nehéz sorsa miatt. Éppen ezért ez a könyv nemcsak arról szólt, hogy Hardin miképpen szeret bele Tessába és bánja meg a bűneit, hanem arról is, hogy miképpen tanul meg egyáltalán szeretni valakit önmagán kívül. Egy hatalmas érzelmi fejlődésen megy keresztül a könyv során, amelyben megtanulja elfogadni az embereket, a családját, elfogadni a szeretet, a gondoskodást, és ha nem is teljesen, de elkezdi elengedni azt a rengeteg haragot, ami felgyülemlett benne az évek során.



A mellékszereplőkről is szólnék azért néhány szót. Landon nekem még mindig nagy kedvencem, neki is írt Todd két önálló kötetet, amit szívesen elolvasnék. Hardin barátai, nos, ők sem könnyű esetek, Zeddel különösebb problémáim nem voltak, ő egyébként kapott külön fejezet is, amiben valami elindul egy másik lány és közte, azaz kezd továbblépni a Tessával történteken A többiek igazából annyira nem mozgattak meg, színes csapat annyi biztos, mindegyiküknek van valamiféle lelki sérülése. A legjobban talán Steph-en akadtam ki, aki ugyebár Tessa lakótársa volt. Na, ő egy nagyon gonosz karakter, durván meglepődtem azon, ahogy Tessával viselkedett.

Összességében nekem nagyon tetszett Hardin kötete, szerintem rengeteget hozzáadott a Miután-hoz. Nagyon élveztem újra átélni a már ismerős szituációkat, nyilván egy férfi szemszögéből teljesen más volt. Voltak vicces pillanatok is azért, csak a szememet forgattam, hogy Tessa milyen sokszor félreértette Hardint, és mennyit drámázott feleslegesen. Én még mindig azt tudom mondani, hogy a Miután sorozat könyvei nem tökéletesek, viszont ha már elkezdte valaki, akkor elképesztően addiktív, nem lehet abbahagyni. A Before pedig szuperül visszahozta ezt az életérzést számomra, olykor felvont szemöldökkel, máskor csorgó nyállal olvastam a sorokat, a dráma, a romantika még mindig fő eleme a könyvnek, miközben elképesztően szexi és magával ragadó. Az After rajongóknak kötelező darab!


Értékelés: 5/4.5




Az After film előzetese:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése