„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. szeptember 1., vasárnap

Beth O'Leary: Az ​ágybérlő


Az új Jojo Moyes… Megvan benne a Mielőtt megismertelek összes hozzávalója. Cosmopolitan
Tiffy és Leon egy lakásban laknak. 
Tiffy és Leon ugyanabban az ágyban alszanak. 
Tiffy és Leon még sosem találkoztak…
Tiffynek egy olcsó albérletet kell találnia. Méghozzá azonnal. Leon éjszakánként dolgozik, és meglehetősen pénzszűkében van. A barátaik azt gondolják, hogy elment a józan eszük, de ők úgy érzik, megtalálták a tökéletes megoldást: amíg Tiffy dolgozik, a férfié az egyágyas lakás, a fennmaradó időben viszont a nőé. 
A helyzetüket tovább bonyolítja egy megszállott expasi, egy követelőző ügyfél, nem beszélve egy igazságtalanul bebörtönzött fivérről, így hamar rá kell jönniük, hogy ha jól akarják érezni magukat az otthonukban, akkor minden szabályt fel kell rúgniuk…



Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2019. június 5.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 456
Fordító: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634522706 (e-könyv)



Nem, nem azért olvastam el a könyvet, mert a Cosmopolitan szerint Jojo Moyes Mielőtt megismertelek könyvéhez hasonlít, nem is szeretem az ilyen összehasonlításokat, mert általában fele sem igaz, persze most sem. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem egy jó könyvről van szó, sőt kifejezetten tetszett Az ágybérlő a nem mindennapi alapszituációjával, én legalábbis ehhez hasonlóval még nem találkoztam a romantikus műfajban (és máshol sem).

Ahogy a fülszöveg is írja, Tiffy és Leon egy ágyon - és persze lakáson - osztoznak, Leon nappal tartózkodik otthon, Tiffy pedig este/éjszaka. Kicsit furcsának hathat ez a szituáció, az biztos, hogy nem éppen megszokott, de nekem nagyon tetszett, főleg, ha a körülményeket is figyelembe vesszük. Tiffynek el kell költöznie a volt barátjától, és mivel pénzszűkében van, nem engedheti meg magának, hogy egy (normális) lakást béreljen, ezért vállalja be. Leonnak is jól jön az a pénz, amit a lány bérleti díjként fizet, ráadásul mivel éjszakai ápolóként dolgozik, tökéletes ez a megoldás. Miután megbizonyosodnak arról, hogy egyikük sem pszichopata, megtörténik a beköltözés, és elkezdődik a "közös lét".

Ez tehát a váza a cselekménynek, annak a lehetősége, hogy a két főszereplő megismerkedjen, de azért sokkal többről esik szó itt, kérem szépen. Maga a történet igencsak lassú lefolyású, az elején - a váltott szemszögnek köszönhetően - külön-külön ismerjük meg a szereplőket, a mindennapjaikat, a munkájukat, családot és barátokat, az egyéni problémákat. Aztán egyszer csak elkezdenek üzeneteket hagyni egymásnak, először csak tapogatózva, a lakásra, az együttélésre vonatkozóan, aztán egyre személysebbé válnak ezek a papírra vetett szavak. Egy igazán vicces jelentben végül megtörténik természetesen az első találkozás, majd a további elkerülhetetlenek is.

Engem egyáltalán nem zavart, hogy el kellett fogynia jó pár oldalnak, mire a főhőseink találkoztak, mert mindketten önálló karakterként is lekötötték a figyelmemet. Tiffy egy igazán belevaló, életvidám, kedves és humoros személyiség volt, az egyedi öltözködésével és a bohókás üzeneteivel belopta magát a szívembe. Leon már jóval visszafogottabb volt, de pont ezért egészítette ki jól Tiffy-t, kicsit zárkózott, megfontolt, mégis szeretetteljes és érzékeny, és olykor a humorérzékét is megcsillantotta, egy olyan férfi karakter, amelyből több kellene, mert a gyengeségeit sem rejtette véka alá az írónő, így jóval valódibbnak hatott.



A könyv hangulata különleges volt, egyszerre volt könnyed és szórakoztató, és tanulságos és elgondolkodtató. Ahogy utaltam is rá korábban, a szerelmi szál mellett azért elég súlyos témák is felmerültek, ilyen volt a börtönlét vagy éppen egy bántalmazó kapcsolat. Utóbbi azért is volt érdekes, mert egy olyan formáját mutatta be az írónő, amire sokan nem is gondolnának, hogy arról van szó, tanulságos volt, hogy maga a szereplő is csak lassacskán, szinte utólag ismerte fel, hogy abban élt olyan sokáig.

Én ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki szeretne egy nem mindennapi alapszituációból kikerekedő bájos romantikus történetet olvasni, szerethető karakterekkel, de nem zavarja a nehezebb témák felmerülése sem.

Értékelés: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése