„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. szeptember 25., szerda

Jeff Wheeler: A király árulója



Egy hős haragja legyőzheti egy zsarnok dühét? Owen és Evie kalandjai a végéhez értek, a Királyforrás sorozat harmadik kötetéről pedig a Blogturné Klub három bloggere mesél. A turné végén nyerhettek egy példányt a regényből!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. november 5.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 432
Fordító: Varga Tibor
ISBN: 9789634575733
Moly: https://moly.hu/konyvek/jeff-wheeler-the-kings-traitor-a-kiraly-aruloja
Megrendelés: https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/jeff-wheeler-a-kiraly-aruloja-kiralyforras-3-8423



Egy hős haragja legyőzheti egy zsarnok dühét?
Senki nem hitte volna, hogy az egykor gyámoltalan Owen Kiskaddonból egyszer karakán fiatalember lesz, Királyforrás udvarának elismert tisztviselője – miközben az uralkodó, Severn Argentine csak még hataloméhesebbé és kegyetlenebbé válik.
Owen azt a parancsot kapja, hogy szítson háborút az egyik szomszédos országgal, ám eközben megismeri annak gyönyörű, zárkózott vezetőjét, akinek varázsereje talán még a fiúén is túltesz.
Mikor Owent megfosztották szeretett pártfogójától, nemes tanácsadójától és igaz szerelmétől, tudta, eljön majd a nap, amikor a rettegett és gyűlölt királyt letaszítják a trónról. És most, amikor Severn hódítóhadjáratot tervez, eljött az idő… Owen sorsa pedig az, hogy ő maga vigye be a végső csapást.

Severn gonoszsága határtalan, akár a legendákból ismert Végtelen Mélység. Ellenfelek és ártatlanok vérét egyaránt kész kiontani, hogy tovább bitorolhassa a trónt.


Lezáráshoz érkezett a Királyforrás sorozat, vagyis jobban mondva csak azok a részek, amelyek Owenhez kötődnek, mert bizony lesz még folytatása. Bevallom, én kíváncsian vártam ezt a részt, mert már a második kötet is nagyon izgalmas volt, ráadásul a könyv címéből kiindulva, rettenetesen izgatott, hogy miképpen alakul a király és Owen sorsa.

Ismét évek teltek el az előző rész óta, Owen már kész férfi lett, akinek immár elege van a király ármánykodásaiból. Rá kell ébrednie, hogy az a király, akit gyerekként megismert, akire egyfajta apaként tekintett, már nem létezik, most már tényleg olyan brutális uralkodó, mint amilyen a híre volt annak idején. Severn egyre durvább feladatokkal bízza meg, amit Owen már nem szívesen hajt végre, minden parancsa kegyetlenségről árulkodik. Szerencsére itt van a fiúnak Etayne, a méregkeverő, aki hű barátja, és segíti őt minden cselszövésben. Emellett pedig egy olyan szövetségesre is szert tesz, akire álmában sem gondolt, csak a kérdés az, hogy mik vezérlik eme szövetséges tetteit, hogy megbízhat-e benne, főleg miután olyan érzelmek is felszínre kerülnek, amelyről már régen azt hitte, hogy kihaltak belőle.

Owen karaktere kiteljesedett ebben a részben. Először egy tüskés, magányos alakként üdvözöl minket újra, akire a király tettei rányomják a bélyegét. És mivel oly sok időt tölt vele, észreveszi magán, hogy átveszi a leereszkedő, szurkálódó stílusát, aminek viszont nem igazán örül, mert a szíve mélyén még mindig az az álmodozó, kalandra vágyó - és igen, sokszor félős - kisfiú, aki csak békét és nyugalmat szeretne, csakhogy ez a jelenlegi uralkodóval lehetetlenség, ezért tudja, hogy változtatni kell. A legérdekesebb a karakterében mégis az, hogy más könyvbéli főhősök már rég fellázadtak volna az uralkodó ellen, Owen azonban annyira komolyan veszi a tényt, hogy hűséget esküdött neki, hogy a hűség kötelez, hogy csak nagyon nehezen veszi rá magát a király elárulására. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy Owent konkrétan Severn nevelte, ő tanította harcolni, katonaként gondolkodni, egyfajta apafigura neki, ami még nehezebbé teszi számára az ellenszegülést. Mindenesetre ez egy nagyon emberi és valósághű része Owennek, megmutatja, hogy a dolgok nem csak feketék és fehérek, még ha egyértelmű is, hogy Owennek szembe kell szállnia a királlyal, nem könnyű feladatról van szó, hatalmas felelősség és bizony lelkiismeret-furdalás nyomja a fiú lelkét. 

Ami a romantikát illeti, be kell vallanom nőiesen, hogy én az előző rész sokkja után, nem bírtam magammal, és utánaolvastam, hogy mire számíthatok a befejező részben, mármint ami Evie-t illeti.
SPOILER   
Igazából nagyon nem lepődtem meg, valahogy érezhető volt már a második kötetben, hogy nem klappolnak a dolgok úgy, ahogy Owen szeretné. Az biztos, hogy Wheeler igazán bátor volt, és egyébként a szerzői utószavában elmondja, hogy miért döntött így, konkrétan bocsánatot kér, amin jót mosolyogtam. Azért persze Owen sem marad egyedül, van benne egy cuki, talán egy kicsit erőltetett szerelmi szál, amitől végül is megnyugodhatnak a romantikus lelkű emberek, mondjuk az biztos, hogy nem ez a könyv erőssége. Evie-t mindentől függetlenül még mindig nagyon csípem, és örülök a boldogságának. SPOILER VÉGE

A sorozat erőssége, hogy minden könyvvel egyre izgalmasabb lesz. Ebben a részben sem marad el a feszültség, az ármánykodás, az átverések, egy kicsit talán az zavart, hogy Owen mindig előre “elmondta”, hogy mire készül, ami miatt az ő részéről kevesebb meglepetés ért. A kedvenc fejezetem viszont az, ami a könyv címét is viseli, nos, innentől kezdve aztán tényleg beindulnak az események, csak kapkodtam a fejem a fordulatáradat miatt.

Engem abszolút levett a lábamról A király árulója, az egész sorozat ha már itt tartunk, mert megvolt benne minden, ami egy jó fantasyhoz szükségeltetik: egy részletes és biztos lábakon álló varázslattal teli világfelépítés, egy király, akit le kell taszítani a trónról, némi romantika, és egy elképesztően szerethető főhős. Aki ráadásul férfi, ami mostanában igencsak ritkaságszámba megy, de felüdülés volt a sok női főhős után egy férfi karakterről olvasni, aki ráadásul a hatalmas ereje mellett érzékeny és sebezhető, azaz nem félt megmutatni a “gyengeségeit” sem. Aki már elkezdte a sorozatot, ne habozzon elolvasni a befejező részt, mert tényleg nagyot üt, aki pedig még nem, nos én bátran ajánlom a fantasy rajongóknak. És van folytatás! Remélem, a kiadó megvásárolja az újabb részeket is, ami a következő generáció történetét meséli el. Én szívesen olvasnám!

Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani feladat igencsak egyszerű: fel kell ismernetek, hogy a könyvek mely szereplőinek a szájából hangzott el az idézet. Csak keresztnevet is elfogadunk! A megfejtéseket a rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk :)


"– Ha egyszer azt álmodod, hogy én zuhanok a folyóba, azonnal mondd el! – lelkendezett [NÉV]. – A legtöbb embert lekötözik, mert annyira félnek. Én nem akarnám. Ha már a vízesésben kell meghalnom, én még evezőt is kérnék!"

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
09.25. Könyvvilág
09.27. Nem félünk a könyvektől
09.29. Sorok Között




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése