„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. március 29., vasárnap

Maradj otthon! Book Tag


Az utóbbi két hét számomra is szinte teljesen a koronavírusról szólt, és nagyon úgy tűnik, hogy szólni is fog egy darabig. Én az elmúlt egy hetet itthon töltöttem (félig home office, félig szabi megoldással), és habár igyekszem minden napot valamilyen hasznos tevékenységgel eltölteni (takarítás, sport, olvasás), néha bizony úgy érzem, hogy kezdek becsavarodni. Pedig EGY EGÉSZ HETE VAGYOK CSAK ITTHON! Nyilván ez azért is lehet így, mert nem látom a végét ennek az egész helyzetnek, és valahol a félelem és féltés is ott bujkál bennem. Ez az egész szorongó, pánikolós helyzet odáig vezetett, hogy sajnos elment a kedvem az értékelések írásától is, úgy érzem, képtelen vagyok egy épkézláb mondatot összerakni. De! Nem adom fel, úgyhogy úgy döntöttem, hogy egy kicsit más vizekre evezek, és kitöltök egy Book Taget, amit már nagyon rég nem tettem meg, pedig kifejezetten szeretem csinálni. Hátha visszatér a kedvem a blogoláshoz! És mivel is lehetne mással visszatérni, mint a Maradj otthon! Book Taggel. Lássuk!

A Taget Rókavár oldalán találtam, és ha jól értelmeztem, akkor AniTiger a megalkotója. :)

KORONAVÍRUS– A kedvenc koronás borítód
Nem nagyon vannak kedvenc borítóim, de talán ez…




KÉZMOSÁS - 1 könyv, amit már azelőtt is olvastál, hogy menő lett
Első gondolatom Jojo Moyes Mielőtt megismertelek könyve volt. Ahogy az általában lenni szokott, ha egy könyvből film készül, akkor rögtön megnő az érdeklődés iránta, és ez a Mielőtt megismerteleknél is így volt. Én már jóval a film megjelenése előtt olvastam a könyvet, ami az első lépés volt afelé, hogy Moyes az egyik kedvenc íróm legyen. Még ha néha úgy is érzem, hogy kell egy bizonyos hangulat a könyveihez, ha egyszer belekezdek, sosem bánom meg. Ha valaki a filmről áradozik, mindig jót somolygok magamban rajta, és az jár a fejemben, ha tudnád… :)




GUMIKESZTYŰ - 1 könyv, amihez más nem érhet, mert sosem adod kölcsön
Az az igazság, hogy alapvetően egy olyan személyiség vagyok, aki nem szívesen ad kölcsön könyvet… Tudom-tudom, szörnyű! Hiszen egy könyvszerető embernek a küldetésének kellene lennie, hogy mással is megszerettesse az olvasást! Csak ne az én könyveimmel..., haha! Viccet félretéve, azért közbe szoktam én is kölcsönadni könyveket, és igazából nem tudnék kiemelni egy konkrét könyvet, amit eldugnék bárki elől. Talán a Sarah J. Maas gyűjteményem darabjaitól nem válnék meg szívesen, de ez a veszély nem fenyeget, nem éppen fantasy rajongók az ismerőseim. 

SZÁJMASZK – egy borító, amin nem látszik az arc alsó része
Ez amúgy nagyon nehéz volt…





KARANTÉN - 3 könyv, amit el szeretnél olvasni mostanában
Ha már így említettem, kedvet kaptam egy Jojo Moyes könyvhöz is, van olyan a könyvespolcomon, amit még nem olvastam tőle. Ezen kívül nem tudom megmondani, hogy mi legyen a következő.. Azt viszont megfogadtam, hogy a karantént arra használom, hogy olyan könyveket olvasok, amik a (virtuális vagy éppen valós) könyvespolcomon hevernek, és nem vásárolok. Ez nehéz ügy, mivel állandóan különböző akciókkal találom magam szemben, és egyébként nagyon sajnálom a kiadókat is, de jelenleg eléggé bizonytalan a helyzet, ezért a könyvvásárlást most mellőzöm. Ha már kicsit jobban látom a jövőmet, az biztos, hogy az első dolog, ami vásárolok, könyv lesz. :) De most látom csak igazán, hogy az évek során hány könyvet felhalmoztam, és tettem a képzeletbeli “majd” listámra. Itt az idő a csökkentésre. :)

LAKÁS – Hol/hogyan szeretsz otthon olvasni?
Itthon általában elalvás előtt olvasok, így az "ágyban fekve" a legjobb póz számomra. A karantén idején több időm van olvasásra is, de még így is a fekvő pózt részesítem előnyben. :)


KONZERV - 1 könyv, amit mindenképpen be kell szerezned otthonra
Ahogy írtam feljebb, egyelőre nem szeretnék vásárolni.

WC PAPÍR - 1 könyv, amire kár volt papírt pazarolni
Hűű, hát én nem vagyok az a típus, aki ilyen kijelentéseket tesz, hiszen attól, hogy nekem nem tetszett valami, másnak még bejöhet. Hirtelen nem is jut eszembe olyan könyv, ami nagyon kiakasztott volna. Végül segítségül hívtam a blogomat, és megnéztem, hogy mely könyvekre adtam kevés pontot. Nos, az egyetlen 2 pontos könyv Nicole Williams Zuhanása volt. Hm, bevallom, egyáltalán nem emlékszem már rá. :D

TV/NETFLIX - 5 könyv, aminek imádtad a filmadaptációját
Már rég láttam könyvadaptációt, inkább kerülöm őket, mert mindig túl nagy az elvárás, egyszerűen képtelen vagyok kikapcsolni a könyvmoly agyamat, és mindig hasonlítgatok. De azért vannak szerintem jók is, csak tényleg nem szabad(na) állandóan a különbségeken agyalni.
Most olyanokat hoztam, amik talán önmagukban is megállják a helyüket (legalábbis szerintem), ha nem kezdjük el hasonlítani a könyvhöz.

1. Harry Potter filmek: tudom, most sokan a szívükhöz kaptak, de én szerettem a Harry Potter filmeket, sőt ha nagy ritkán bekapcsolom a tv-t, és éppen az megy, akkor szívesen megnézem újra igazából bármelyik részt (ami nem nehéz, mivel állandóan játssza valamelyik csatorna). Itt szerintem az a kulcs, hogy én még kb. általános iskolában olvastam a sorozatot, életemben egyszer (!), így valószínűleg, ha akarnék sem emlékeznék a részletek különbségére. Egyszerűen csak élvezem a filmet, magát!

2. Az éhezők viadala sorozat: Szerettem mindegyik részt, főleg az első kettőt. Szerintem viszonylag könyvhű, habár itt sem emlékszem már minden részletre a könyvből. Jennifer Lawrence pedig kifejezetten jól hozta a sokszor érzéketlennek tűnő Katnisst. 


3. Nem film, hanem sorozat, de: Outlander. Hatalmas kedvenc, nagyon-nagyon könyvhű, habár ez egy sorozatnál gondolom könnyebb. És habár nem rossz látványt nyújt a képernyőn Sam Heughan Jamie-ként, én Caitriona Balfe-ot emelném ki, aki annyira jól hozza Claire olykor kicsit érzelemmentes, határozott, a háborúban is nyugodt orvos, máskor a szerelmes és érzelmes, vagy éppen az anyatigris figuráját.

4. Csillagainkban a hiba: a könyvet és a filmet is imádtam!



5. A Grincs számít? :D

INTERNET BÖNGÉSZÉS - 3 könyv, aminek nagyon vártad/várod a megjelenését

Az első könyv, ami rögtön beugrott a Tolvajok tánca folytatása, a Vow of Thieves, mivel az első részt nagyon szerettem, utolsó információim szerint idén érkezik. Aztán ha már említettem az Éhezők viadala trilógiát, Suzanne Collins Énekesmadarak ​és kígyók balladája könyvét is elképesztően várom, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog kihozni Coriolanus Snow életéből az írónő. A harmadik várt megjelenés pedig Graham Moore Bűnösök könyve lenne. Az éjszaka fénye nagy kedvencem volt a tavalyi évben, így mindenképpen bizalmat érdemel a szerző.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése