„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. október 31., szombat

Halloween Blogturné - Madarak ​a dobozban értékelés + Book Tag


Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak,  vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub szellemes Halloween turnéján! 

Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és vidd haza fantasztikus nyereményeink egyikét!


Könyv adatai
Kiadó: Fumax Kiadó
Megjelenés: 2018
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 297
Fordító: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789634700517 (keménytáblás)
Megrendelés:




Ezzel ​a robbanásszerű sikereket arató könyvvel indítjuk el új könyvsorozatunkat, amely Fumax Thriller néven fut majd. A Bird Box tavaly jelent meg, már több mint 15 országban eladták a kiadási jogait, a filmjogok is egyből elkeltek, és az elkészült forgatókönyv meg is nyerte az olyan forgatókönyvek számára kitalált díjat 2014-ben, amelyikből még nem készült film. Nemrég jelölték a patinás Bram Stoker-díjra, aminek megnyerésére nagyon jelentős esélye van.

TARTALOM

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.

A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.

Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.

Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?

Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.

Nagyon ritka, hogy én thriller/horror műfajban olvasok, azonban amikor felmerült a blogturné tagjai között a Halloweeni turné ötlete, mi más is jutott volna eszembe, mint egy jó kis hidegrázós könyv olvasása/értékelése. A Madarak a dobozban már elég régóta a kívánságlistámon volt, ezért egyértelmű volt számomra, hogy ezt a könyvet szeretném majd értékelni, így gyorsan megvásároltam, és indulhatott is a borzongás!

 

Azt tudni kell, hogy én a filmet már láttam korábban, igazából pont annak a hatására került fel a kívánságlistámra a regény, így nagyjából tudtam, hogy mire számítsak a történetet illetően. Elég hamar belecsöppenünk a sűrűjébe, már az események elején érződik a feszültség a levegőben, hiszen a híradások folyton furcsa halálesetekkel és megmagyarázhatatlan gyilkosságokkal vannak tele, mindössze azzal indokolva, hogy a tettesek illetve áldozatok valamire ránéztek, mielőtt elkezdődött volna az őrület. A főhősünk, Malorie először nem igazán akar ezzel foglalkozni, hiszen úgy érzi, neki sokkal fontosabb dologgal kell szembenéznie, mégpedig a terhességével, ami csak most derült ki. Az egyre több rémhír és húga hatására azonban mégiscsak bezárkóznak otthonukba és lefedik az ablakokat, hiszen azt már sejtik, hogy azok a valamik tényleg léteznek, és csak úgy tudnak védekezni ellenük, ha nem néznek rá. A tragédiát azonban még így sem tudják elkerülni, Malorie-nek pedig el kell jutnia egy védett házba, ahol többen élnek egy fedél alatt, és együttes erővel próbálnak szembenézni ezzel az új világgal.

 

A történet egy része ebben a házban - a múltban - zajlik, megismerjük a lakókat, akik befogadják Malorie-t, próbálnak túlélni és kitalálni, hogy mi is ez a lény, és hogyan tudnának szembenézni vele. A cselekménynek ez a része több hónapot is felölel, Malorie egyre jobba beilleszkedik, miközben a felszültség is folyamatosan nő az újabb segélykérők felbukkanása, az élelem fogyatkozása és bizony a küszöbön álló szülés okozta félelmeik miatt is. Nekem a házban zajló események tetszettek a leginkább, folyamatos volt az izgalom, amikor kimentek a házból vagy éppen, amikor valaki érkezett, és nem tudták mire számítsanak. Továbbá érdekes volt, hogy a különböző személyek miként reagáltak az eseményekre. A szereplők közül Tom volt a legszimpatikusabb nekem, aki az első perctől kezdve nagyon normális volt Malorie-val és mindenkivel igazából, folyton a megoldást kereste, és nem félt útra kelni a jó ügy érdekében.

 

A történet egy másik szálon is fut, igazból ezzel kezdődik az egész sztori, amiben Malorie immár a két gyerekkel egy menedék felé igyekszik, aminek kilétéről nem tudjuk, hogy miképpen értesült, csak a legvégén derül ki. Kicsit ront az egész élményen, hogy ennek a szálnak köszönhetően tudjuk, hogy kik a túlélők, hiába izgulnánk egy-egy szereplő életérért, sok értelme nincs. Ennek a résznek az adja az feszültségét, hogy Malorie-nak és a gyerekeknek szemüket bekötve egy folyón kell megközelíteni a menedéket, ami önmagában sem egyszerű, hát még úgy, hogy folyamatos veszélynek vannak kitéve, nemcsak a lények, hanem az örült embereknek és elszabadult állatoknak köszönhetően is. Ezekben a fejezetekben Malorie-t, mint anyát látjuk, akinek egyedül kellett két gyerekről gondoskodnia ebben a kegyetlen világban, és rettentően nehéz döntéseket meghoznia, kemény kézzel bánnia velük, hogy életben maradjanak. Nagyon érdekes, hogy akármilyen világban élünk is, egy anyában mindig felmerülnek a „vajon jó anya vagyok-e, jól tettem, amit tettem” kérdések.

 

Nem tudom, hogy azért, mert láttam a filmet korábban, és tudtam, hogy nagyjából mire számítsak, mindenesetre annyira nem éreztem félelmetesnek az eseményeket. Maga a tudat rémisztő inkább, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy mi az, amit nem szabad meglátni, mert akárkivel megtörténik, már nem tudja elmondani, amit tapasztalt. Számomra nagyon érdekes, hogy még ebben a világban is, ahol már tömérdek számú ember halt meg, vannak olyanok, akik tagadják a lények létezését ezzel utalva arra, hogy akármilyen témáról van szó, mindig lesznek olyanok, akik nem érteknek egyet, akik tagadásban élnek, ezt a jelenséget nagyon jól eltalálta a szerző, ez örökérvényű.

 

Összességében nekem nagyon tetszett a történet, még én is érzem, hogy a szerző valami újat teremtett a műfajban, hiszen a legtöbb horror témájú könyvben általában tudják a szereplők, hogy mivel állnak szemben, itt viszont végig nem derül ki, az olvasó rágódhat rajta még a könyv befejezése után is. Fokozva mindezt azzal, hogy akármiről is van szó, nem szabad ránézni, így az, hogy vakon kellett „megküzdeni” ezekkel a lényekkel csak még idegtépőbbé tették az eseményeket. Malorie egy elképesztően bátor és erős főhősnő, egy anyatigris, akire egyrészt felnéztem, másrészt viszont nagyon sajnáltam, és már alig vártam, hogy véget érjenek a szenvedései. Nem tudom, hogy még van-e olyan, aki nem hallott erről a történetről, hiszen a film megjelenésekor nagy port kavart, hogy sokan mindenféle kihívásokat találtak ki, és szembekötve közlekedtek, veszélyeztetve saját és mások életét. Számomra mindig felfoghatatlan az emberi hülyeség, emiatt viszont azt gondolom, hogy a könyvet a legkevésbé lehet hibáztatni, éppen ezért aki valami újszerűre, izgalmasra, hátborzongatóra vágyik az olvasása terén, annak mindenképpen ajánlom. Még azoknak is, akik esetleg látták a filmet, és kacsingatnának a könyv felé, hiszen én is így voltam vele, és azt kell mondjam, sokat ad hozzá a könyv, habár így utólag úgy látom, hogy a film is nagyon jól sikerült.

Értékelés: 5/4,5



Halloween Book Tag

Csokit vagy csalunk - Egy cuki, és egy szélhámos karakter.

Nos, cuki karaktert könnyebb volt találnom, valamiért rögtön állatra asszociáltam, így ugrott be Milli, az imádnivaló mopsz. Szélhámosnak pedig Sebastian Challon, Lord St. Vincent karakterét gondoltam Lisa Klyepas történelmi romantikusából.. aki persze csak első látására tűnik annak. :)



Halloweeni jelmez - Egy karakter, akinek szívesen a bőrébe bújnál egy éjszakára

Ó, hát nagyon sok ilyen karakter van, a legtöbb kedvencemet ide tudnám sorolni. De ha már lehetőség lenne, akkor merjünk nagyot álmodni, egy éjszakára szívesen kipróbálnám, hogy milyen olyan helyen élni, ahol tündérek léteznek, így a választásom Feyre Archeronra esik. Természetesen akkor, amikor már Velarisban él.




Boszorkány - Egy könyv, aminek a címében szerepel a boszorkány szó




Fekete - Egy könyv, aminek fekete a borítója




Múmia - Egy könyv, ami korábban jelent meg, mint ahogy megszülettél
Nyilván nagyon sok ilyen van, de akkor legyen egy kedvenc: Eric Knight Légy hű magadhoz. Az eredeti megjelenés 1941, a magyar pedig 1945.


Vámpír - Egy karakter, akinek a halála miatt vérzett a nyakad szíved

Akkor már maradjak a jelenlegi bejegyzésem témájánál, amúgy is friss az élmény, a Madarak a dobozban könyvből Tom.


Zombi - Egy könyv, ami miatt sokáig fennmaradtál és egész éjjel olvastál

Hú, hát sok ilyen van, legutoljára valószínűleg az Én vagyok a napod könyv volt, amit elképesztően szerettem.


Halloweeni tök - Egy szereplő, aki szerinted annyira nagyképű, hogy faragnál az arcából

Hehe, ez egy jó kérdés, mondhatni elég sok férfi karakterre illik ez a leírás a romantikus műfajban - de persze csak első benyomásra! Aki elsőre beugrik, az Calvin Shaw a Romboló c. könyvből.


Bájital - Egy könyv, amelyben megmérgeznek valakit

Rengeteget gondolkodtam, mire eszembe jutott egy olyan karakter, akit valószínű mindenki ismer. :)


NYEREMÉNYJÁTÉK

Csokit vagy csalunk! Játékunk során virtuális csokivadászatra invitálunk benneteket. Ehhez mérten a turné minden állomásán olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy valóban valamilyen csokival kínálunk benneteket, vagy csalunk. Csokinak számít minden szilárd halmazállapotú, ehető édesség, csalásnak pedig a hasonlatok, valamint a folyadékok. Ha úgy vélitek, csalunk, ezt a szót írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, ha pedig valódi finomságra bukkannátok, a csoki szót.


“Ez volt életem első romantikus csókja. Még a csokitortánál is jobban esett.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése