„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. április 10., szombat

Candace Bushnell - Katie Cotugno: Csajoknak ​kötelező


Új sorozatot indít a Móra Kiadó a LOL+ könyvekkel, amelyek komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL kötetek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. Az első könyv ebben a sorozatban a Csajoknak kötelező, ami a napokban jelenik meg a kiadónál. A főszereplő Marin élete fenekestül felfordul, amikor az egyik tanára kikezd vele, és miután senki nem hisz neki, úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát. Ha kíváncsiak vagytok Marin rémülettel, ugyanakkor új, boldogabb élményekkel teli utazására, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!


Könyv adatai
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2021. április 7.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 280



Carrie Bradshaw tizenéves hasonmása még nem tudja, milyen a jó szex. Azt azonban igen, hogyan küzdjön a szexizmus ellen. A Szex és New York írójának új nemzetközi sikerkönyve!

Mr. Beckett jóképű, fiatal és sokkal lazább, mint a gimnázium többi tanára. Nem csoda, hogy a gimnáziumban minden lány oda van érte – köztük a jótanuló Marin is, aki igyekszik minden elvárásnak megfelelni, hogy bekerüljön a kiválasztott egyetemre. Amikor azonban Mr. Beckett átlép egy határt és félreérthetetlenül rámozdul Marinra, a lány összezavarodik és megrémül. Úgy érzi, az a helyes, ha jelenti az esetet, de miután a saját barátai és az iskola vezetése sem hisznek neki, Marin úgy dönt, kockára tesz mindent és az iskolaújságon keresztül vág vissza. A Csajoknak kötelező című rovatban kíméletlenül számol be arról, melyik tanár és diák viselkedik megengedhetetlenül a lányokkal, emellett pedig elindít egy feminista könyvklubot is. Nagy meglepetésére olyan szövetségesekre talál végül, akikre nem számított: mellé áll például a suli legnagyobb „pasizógépe” és egy csendes sportoló srác, aki nem igazán tűnik lángésznek.

Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #MeToo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.


Én kifejezetten szeretem a LOL-könyveket, elég sokat olvastam közülük, szórakoztatóak, kikapcsolnak, és persze hozzájárulnak ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű romantika-adagom. Most pedig a Móra Kiadó elhozta a LOL+ kategóriát, ami azoknak az embereknek (is) szól, akik a "sima" LOL-könyveken nőttek fel, azaz immár felnőtt fejjel talán már a komolyabb témájú könyvek iránt érdeklődnek. És habár szerintem a különböző műfajok nincsenek korhoz kötve (persze vannak szélsőségek és kivételek), én kifejezetten szeretek olykor ifjúsági könyveket olvasni, szerintem ez egy szuper kezdeményezés, hiszen így aztán tényleg mindenki megtalálhatja a magának valót a LOL könyvek között. Egyébként ezek a könyvek, vagy legalábbis a Csajoknak kötelező ugyanúgy tinikről szól, és kellőképpen szórakoztató, csak éppen nehezebb témákat is boncolgat.


A főszereplőnk tehát a középiskolában végzős Marin, aki éli a teljesen átlagos és normális hétköznapjait, jól érzi magát az iskolában, megvan a baráti köre, és már rátalált szerelem is, hiszen van egy barátja. Az élete akkor változik meg gyökeresen, amikor az irodalom tanára, Mr. Beckett megcsókolja, ami teljesen összezavarja és megrémíti őt. Erről a tanárról tudni kell, hogy fiatal, rendkívül jó fej, közvetlen, és nagyon jól tanítja az irodalmat, természetesen a suliban sok fiatal lány találja őt vonzónak. Így van ezzel Marin is, aki az irodalomóra mellett még a suliújság szerkesztőjében is napi kapcsolatban van Mr. Beckettel, közvetlen és jó viszonyt ápolnak, jól érzi magát a társaságában, és persze a lány is rendkívül jóképűnek tartja őt. Amikor azonban a férfi kikezd vele, a lány első reakciója természetesen az, hogy ez nem helyes, és igencsak megrémül, mégis amikor tanácsot, segítséget kér a környezetétől, azon kapja magát, hogy ők nem a tanárt, hanem őt hibáztatják a történtekért.


Rendkívül tanulságos Marin esete, és szerintem nagyon jól tették a szerzők, hogy egy olyan példát hoztak a történetben, ahol a határok könnyen elmosódhatnak. Hiszen itt van Marin, aki fiatal, álmodozó, és valóban vonzónak tartja a tanárát, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle kapcsolat is normális lenne vele, és ezt a lány nagyon is jól tudja. Ez azonban nagyon sok mindenkinek nem egyértelmű a mai világban, én magam is már többször hallottam olyan kijelentéseket, hogy miért megy el egy lány/nő sötétedés után egyedül valahova, miért vesz fel miniszoknyát, miért viselkedik olyan "kacéran", aztán csodálkozik, hogy megtámadják? Ezek a mondatok gyomorforgatóak és felháborítóak, de sajnos rengeteg ember gondolkodik így, és ez Marin esetében is hasonló. Hiszen habár őt fizikailag nem bántotta senki, mégis ami vele történt, és ahogyan azután reagált rá a környezetében sok mindenki, az egyrészt nagyon fájdalmas volt neki, másrészt pedig ő maga is párszor megkérdőjelezte a saját igazát emiatt. Hiszen Marin még csak egy gyerek, és olyan emberek, akiknek meg kellett volna őt védeni - legjobb barátnője, az iskola igazgatója - nem hittek neki, sőt még hibáztatták is.


Marin szerencsére nem az a típusú lány, akit könnyen el lehet taposni, és ez az eset elindított benne valamit, ami után már képtelen volt szemet hunyni az iskolájában zajló sok lányt érintő szexista bánásmód felett, és odatette magát az ügyben: egyrészt írt egy cikket arról, hogy mi a véleménye arról, ahogy "a nőknek viselkedni kellene", másrészt pedig elindított egy feminista könyvklubbot. Ebbe a könyvklubba pedig olyan emberek is jelentkeztek, akikről Marin nem is gondolta volna, hogy érdekli őket a téma, ami azt is mutatja, hogy valójában milyen sokan is vannak, akik többet akarnak tudni a témáról, jobban megérteni, csak éppen nincs lehetőségük, vagy nem merik felvállalni azt. Ezzel pedig egy feminista szál is került a történetünkbe, csak azt sajnálom, hogy ez nem lett jobban kibontva, több kérdést is megválaszolatlannak éreztem.


A könyvünkből az derült ki, hogy ez a LOL+ kategóriás történet valóban fontos és komoly témával foglalkozik, ugyanakkor azért a könnyedebb stílus is megmarad, és a romantika szintén ugyanúgy szerepet kap. Volt tehát ebben a sztoriban is egy cuki romantikus szál, amit helyén kezeltek a szerzők, nem volt túltolva, sem erőltetve. Igazából csak megismertünk még egy különleges és érdekes karaktert (szándékosan nem spoilerezem el a nevét és szerepét), aki persze segített Marinnak ebben a rendkívül nehéz időszakban, ugyanakkor megvolt a maga története is.


Úgy vélem, hogy a Csajoknak kötelező egy olyan történet, amit érdemes elolvasni igazából bárkinek - nem csak csajoknak -, hiszen rendkívül elgondolkodtató, és sokat lehet belőle tanulni. Azt gondlom, hogy Marin esete nem egyedi, az emberek nagyon könnyen mondanak véleményt, ítélkeznek valaki felett felelőtlenül, miközben fogalmuk sincs arról, hogy milyen hibát követnek el azzal, ha nem hallgatnak meg egy segélykiáltást. Marin története nagyon szomorú és szívszorító, ugyanakkor reménykeltő is, hiszen azzal, hogy felvállalta a történetét, és nem hagyta, hogy félrevezessék, végső soron segített magán, és talán másokon is. Fájdalmas és nehéz utazás volt ez, viszont ezáltal rengeteget változott, fejlődött a személyisége, kitágult a látóköre, új embereket ismert meg, és több boldog, pozitív tapasztalatot is szerzett. Én bátran ajánlom ezt a könyvet, valóban minden korosztálynak.



Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Marin egy igencsak erős női karakter, éppen ezért a játékunk során is hozzá hasonló különleges női főszereplőket keresünk. Az állomásokon található fülszövegek alapján ki kell találnotok, hogy melyik könyvre gondoltunk, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába pedig a könyv női főszereplőjének nevét várjuk!


A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, (...) lesz.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

04.10. Könyvvilág

04.12. Kelly és Lupi olvas

04.14. Utószó

04.16. Csak olvass!

04.18. Fanni’s Library

04.20. Sorok Között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése