„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. április 3., szombat

Colleen Hoover: Merit nélkül


Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit - Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!



Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021. március 30.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 328



„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”

A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.

Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.

Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.

Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.

Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.

Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.


Ha valaki régóta követ, tudja, hogy nagyon szeretem CoHo könyveit, mert azon felül, hogy szuper romantikus történeteket ír, mindig ad valami pluszt hozzá. A Merit nélkül könyvétől azonban mégis féltem kicsit, nehezen vettem rá magam az olvasásra. Nem tudom, hogy azért, mert sokaktól azt olvastam, hogy ez most egy másfajta történet, mint amit megszokhattunk az írónőtől, de a lényeg, hogy igencsak halogattam az olvasását. És ilyenkor, amikor már túl vagyok egy nagyon jó könyvön, vagyok elképesztően hálás, hogy a blogturné tagja lehetek, mert ha nem így lenne, előfordulhat, hogy nem olvastam volna el Merit könyvét, és az nagyon nagy hiba lett volna részemről!

 

Az való igaz, hogy ez a történet merően más, mint amit az írónőtől megszoktam, de közben mégsem. Hiszen azért Colleen Hoover sosem félt belenyúlni a kényes témákba, amikor tőle tervezek olvasni, biztosan számítok arra, hogy a könyv mélyen érint majd. De persze valóban, ez a könyv tényleg más, mint a korábbiak tőle, talán a legjobb, legbátrabb könyv az írónő tollából, nálam nagyon vetekszik a Velünk véget ér-rel, ami eddig nálam mindent vitt.

 

De miről is van szó? Talán elsőre furának, kicsit viccesnek is hangzik, amikor azt írom, hogy Merit családja nem éppen mindennapi. Ők ugyanis egy templomból átalakított házban élnek, ahol a nappaliban virít Jézus szobra, akit Merit minden ünnep alakalmából más ruhába öltöztet. Merit édesapja megcsalta az anyjukat, aki azonban nem költözött el, csak a ház egy másik részében lakik egyedül, míg (természetesen?) a férfi új felesége és közös gyerekük is velük él. A lány ezenkívül a testvéreivel sem jön ki túl jól, mert egy bizonyos eset után megváltozott a kapcsolatuk, eltávolodtak a lánytól.

 

Meritnek van egy furcsa szokása, miszerint mások által megnyert trófeákat gyűjt, és egy nap, amikor éppen a legújabbat szerezné be, találkozik egy fiúval, Sagannal, akinek felbukkanása felforgatja a lány életét. Merit pár pillanatig lubickolhat a boldogságban, amit Sagan nyújt neki, de aztán az események nem várt fordulatot vesznek, és Meritnek ismét csalódnia kell. Sagan megjelenése elindít valamit a lányban, az évek óta rejtegetett érzelmei, a bánat, félelem és utálat felszínre törnek, a családi titkok szétfeszítik őt, és többé képtelen magába tartani őket.

 

Ahogy említettem, a könyv egy rendkívül nehéz témába nyúl bele, és azt gondolom, hogy Merit karaktere ezt nagyon jól tudta hozni. Ahogy az elején mosolyogva olvastam a szokatlan hobbijáról, vagy együtt éreztem vele a családja furcsaságai ügyében, úgy váltak az érzéseim egyre inkább szorongóvá vele kapcsolatban: az, ahogyan a mindennapjait töltötte, a negatív gondolatai, félelmei, a dühe, a sokszor nyers kijelentései, mind-mind éreztették velem, hogy itt valami nincsen rendjén. A túlzóan szokatlan családi háttér és furcsa karakterek is hozzátettek ehhez, habár szerintem ezzel az írónő inkább csak azt akarta sugallni, hogy nincs olyan, hogy tökéletes család. Mindenki hibázik, mindenkinek vannak titkai, rossz döntései, de ezekre nem nézhetünk mindig csak egyetlen szemüvegen keresztül, ami ugyebár itt Merité volt, mert így természetes, ha csak egyféleképpen, jelen esetben a legrosszabbként látjuk őket. Fontos az odafigyelés, a kommunikáció, ami sajnos ebben a családban egy ideje már nem igen működött, így szinte mindenki a rossz következtetést vonta le a másikkal kapcsolatban, így Merit is.

 

Habár valahol azt olvastam, hogy ez nem egy romantikus történet, azért mégiscsak ott volt benne, és ennek én kifejezetten örültem. Meritnek szüksége volt egy Saganra, aki meghallgatta őt, és rendkívül bölcs tanácsokkal látta el. Bármily furcsa volt is, én nagyon szerettem a találkozásukat, illetve a tetoválást emelném még ki, amit csinált neki, de ezek mellett is kaptunk nagyon sok szuper közös pillanatot. Az azért jó volt, hogy nem tőle függött a lány boldogsága, hanem először tényleg saját magával tisztázta a dolgokat. Ettől függetlenül én nagyon örültem Sagannek, aki egy apró, reményteli napsugár volt ebben a sokszor borult és nehéz történetben. Az ő története is rendívül érdekes volt egyébként, szokatlan, ugyanakkor nagyon érdekes volt olvasni a hátteréről, csak azt sajnálom, hogy nem tudtam meg még ennél is többet a karakteréről, a háttértörténetéről.

 

Éreztétek már valaha úgy, hogy egy könyv, egy történet a lehető legjobbkor talált meg titeket? Mintha minden egyes gondolata egyenesen a szívedig hatolna? Nos, én a Merit nélkül esetében teljesen így éreztem magam! Merit és családja története annyira megérintett és magával ragadott, hogy arra nehéz szavakat találnom. Merit karaktere rettenetesen szívemhez nőtt, nagyon sokszor kaptam magam azon, hogy nemcsak együtt érzek vele, hanem teljesen átadom magam, sajátomnak érzem az érzéseit, és ez volt egyfelől kicsit rémisztő, másrészt viszont megnyugtató. Collen Hoover ismét összetört, hogy aztán újra összerakhasson úgy, hogy egy kicsit másként szemléljem a világot. Egészen elképesztő, ahogy képes arra, hogy ennyire mély, nyers érzelmeket váltson ki belőlem, nagyon kevés író van így ezzel. Éppen ezért lehetséges, hogy nem vettem észre az esetleges hibáit, és csak annyit tudok, hogy elképesztően szerettem, újabb kedvencet avattam.


Nekem a történet vége is tetszett, mert habár úgy tűnhet, hogy nem zárult le rendesen, ebben az esetben szerintem nem is lehet végeleges befejezést kihirdetni, hiszen ez egy hosszú út, de mindenesetre az első lépést megtették a szereplők. Azt gondolom, hogy a témáról, amit a könyv feszeget, nagyon fontos, hogy sokat olvassunk, hogy az egyébként szórakoztató irodalomban is megjelenjen, hogy minél többen megismerjék, és értsék, hogy mit is jelent ez. Én tehát bátran ajánlom a könyvet igazából bárkinek, és a CoHo rajongók se ijedjenek meg, hiszen ha a más azt jelenti, hogy még jobb, még egyedibb, még szívhez szólóbb mint, az írónő korábbi könyvei, akkor szerintem azzal nem lesz gondja senkinek sem.

Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!


Miles Mikel Archer & Elizabeth Tate Collins

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.30. Utószó

03.31. Fanni’ Library extra

04.01. Sorok között

04.02. Fanni’s Library

04.03. Könyvvilág

04.04. Utószó extra

04.05. Csak olvass!

04.06. Csak olvass! extra

04.07. Pandalány olvas

04.08. Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése