„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. március 29., hétfő

Mary Jo Putney: Becstelen ​szerelem


A General Press Könyvkiadónál jelent meg Mary Jo Putney regénye a Becstelen szerelem, mely az ötödik darabja A jó útra tértek testvérisége sorozatnak. Újabb romantikus szerelem a láthatáron, de nem minden nehézség nélkül! Kövesd végig a blogturné állomásait, és ha szerencséd lesz meg is nyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2021. március 16.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 304



A becsületét vesztett férfinak már nincs mit féltenie…

1816, London, a Clanton-estély A Királyi Haditengerészet tisztjeként Lucas Mandeville számtalan veszéllyel nézett már szembe, és hosszú éveket raboskodott, most mégis inkább egy lángoló gálya fedélzetén lenne, mint a bálteremben, ahol csak idő kérdése, hogy valaki felelősségre vonja a múltban meghozott döntéseiért.

Egy nő, aki képes szembenézni az őt megvetőkkel…A sötét hajú szépség, Kendra Douglas mögött összesúgnak az egybegyűltek. A frissen elvált nő felbukkanása az estélyen felér egy botránnyal, pontosan ezért kéri táncra Lucas. És ezért segít a nőnek a későbbiekben, hogy az visszaszerezze a jó hírét és a szeretett fiát. Ha ők együtt, ki ellenük?Ahhoz azonban, hogy helyreállítsák a becsületüket, tapasztalt összeesküvők segítségére is szükségük van. A Jó útra tértek testvériségének legújabb kötetében két jobb sorsra érdemes ember egymásra találásáért izgulhatunk.



Amennyiben jól emlékszem, eddig egy könyvet olvastam az írónőtől (egy novellájától eltekintve), mégpedig ennek a sorozatnak az első részét, Az amazon és a katona címűt. Az a könyv nem győzött meg annyira, hogy tovább olvassam a sorozatot, most azonban mégiscsak adtam neki még egy esélyt, és elolvastam az 5. kötetet, a Becstelen szerelmet, ami nemrég jelent meg a General Press Kiadó gondozásában.


Az ehhez hasonló történelmi romantikus sorozatoknál általában nem probléma, ha nem olvassuk az előző részeket, hiszen habár van némi összefüggés a szereplők sorsa között, kapunk egy-két utalást arra, hogy kik lehettek a korábbi történetek főszereplői, ezek abszolút nem zavarók, nyugodtan lehet külön olvasni őket. A Becstelen szerelemél is ez volt a helyzet, feltűnt jó néhány olyan karakter, akik valószínű a korábbi kötetekben szerepeltek, találtak szerelemre, de ennél több összefüggés nem igen volt, kivéve talán Simont, aki a jelenlegi főszereplőnk, Lucas fogadott testvére. Szóval ha valakinek mindössze ennyi kétsége lenne a könyv olvasását tekintve, én bátran eloszlatom őket, mert olvasható "egyéni" történtként is, jómagam is kihagytam pár részt.


Ami a történetünket illeti, az egyik főszereplőnk tehát a fent említett Lucas, aki háborúból tért vissza nemrég, azonban a londoni elit nem fogadta őt kitűnő örömmel, megbélyegezik őt, hiszen megszegte a szavát, amikor megszökött a francia fogságból. De a másik főhősünk, Kendra élete sem egyszerűbb, őrá is számkivetettként tekintenek, hiszen a nő hírét bemocskolta a volt férje, aki hűtlenséggel vádolja őt, ezért elvált tőle. Természetesen az eset jóval bonyolultabb ennél, a nő nem követett el semmiféle "bűntettet", a volt férje azonban rászedte őt, és akkoriban egy nő szava a férfiéval szemben nem igazán ért sokat, főként, hogy a volt férje eléggé hihető "bizonyítékkal" is rendelkezik. Kendrának azonban nem az fáj a leginkább, amit róla gondolnak, hanem az, hogy a férje elválasztotta őt kisfiától, és a nő mindent meg akar tenni azért, hogy visszaszerezze. Kendra és Lucas egy bálon találkoznak, ahol mindkettejükre kitaszítottként tekint a vendégsereg, nemcsoda hát, hogy hamar egymásra találnak, és egyfajta szövetségre lépnek.


Kendra és Lucas tehát szövetséget kötnek, első sorban azért, hogy bebizonyítsák Kendra ártatlanságát, és megtalálják az elveszett fiát. A történet ezen a szálon indul el, és bizony kapunk néhány nem várt fordulatot, mégsem tudott teljesen magával ragadni a történet. Valamiért azt éreztem, hogy akármilyen probléma merül fel, az hamar megoldódik, a főszereplők mintha mindig a helyes döntést hozták volna meg, ezért nem igazán éreztem a cselekmény izgalmát. A másik dolog, ami zavart, pont az, amit ebben a műfajban szeretek, mégpedig a romantika alakulása. A Becstelen szerelem főszereplői között hiányoltam a kémiát, az izzó szenvedélyt, mintha az, hogy a főszereplőink egymásra találnak, is csak egy következő, kötelező lépés lett volna a végkifejletig, nem pedig valami egyedi, különleges és édes érzés, aminek a megélésért én olvastam a könyvet.


Voltak viszont érdességei a történetnek. Egyrészt Lucas múltja ugyebár, aki megszegte a becsületszavát azzal, hogy megszökött a fogságból. Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy ebben az időben, ha valaki a szavát adta arra, hogy nem szökik meg, az szabadon járhatott a városban, mert a katona szava ért annyit, hogy elhiggyék, nem fog megszökni. Lucas sorsa végül máshogy alakult, de ennek termesztésen megvoltak az okai. A másik "érdekesség" pedig Kendra válása volt, igencsak meghökkentő volt arról olvasni, hogy a nő szava szinte semmit sem ért ebben az esetben (sem) akkoriban, nem jelenhetett meg a tárgyaláson, nem tanúskodhatott, csak a férfi szava számított. Persze tudom, hogy azt mondják, a múlt korok felfogásait a korba helyezkedve kell megítélni, de ettől függetlenül rendkívül megdöbbentő volt olvasni erről. Kendra történetéből kiindulva, ami persze kitalált, de mégis valós tényeken alapul, ki tudja, mit kellett elviselni a nőknek annak idején. Azóta persze rengeteget változott a világ a női egyenjogúság terén, de sajnos még mindig úgy érzem, nem eleget.


Összességében én azt mondanám, hogy nem volt ez egy rossz történet, és aki ismeri és szereti az írónő többi könyvét, valószínűleg ezt is kedvelni fogja. Nekem sajnos nem jön át annyira az írónő stílusa, kissé visszafogottnak éreztem, valószínű korábban is ezt a következtetést vontam le, azért sem próbálkoztam a sorozat első része óta a többi könyvével. A kedvét persze senkinek sem akarom elvenni, hiszen habár a romantikus szál számomra gyengére sikeredett, de kellően szórakoztató, és több fronton érdekes is volt a múltbéli eseményeket és értékrendeket figyelembe véve.


Értékelés: 5/3,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Többször is szóba kerül a történetben a Waterloo, hiszen főszereplőnk gyógyította a csata után a sebesülteket. Kérdéseinket  e témában tettük fel, a válaszokat írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Mikor volt a Waterloo-i csata?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.25. Kelly és Lupi olvas

03.27. Betonka szerint a világ...

03.29. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése