„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. március 12., péntek

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon


David Attenborough utolsó könyvében nem kevesebbre vállalkozik, minthogy megpróbálja megmenteni bolygónkat az egyre fenyegetőbb környezeti katasztrófáktól. Könyvében sorra veszi a problémákat, lehetséges kimenetelüket, de nem csak ijesztget, a megoldásokat is tálcán kínálja fel nekünk, csak élnünk kell a lehetőséggel. 

Tarts velünk, hogy megtudhasd, milyen hatással volt bloggereinkre!



Könyv adatai
Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2020. november 23.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 300



Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.
Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.

A könyvhöz kapcsolódó film, Egy élet a bolygónkon címmel, a Netflixen látható.

"Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat."


Az ismert természettudós, David Attenborough neve már jó ideje összefonódik a környezetvédelemmel, a bolygónk életének megmentésével, ami persze azok számára, akik még nem hallottak róla, igencsak nagy szónak tűnhet. Pedig az biztos, hogy ő az egyik olyan ember a világon, aki szemléletes beszámolóival képes arra, hogy felnyissa az átlag ember szemét (is) bolygónk mostani állapotára és a fenyegető veszélyekre. Természetesen én is hallottam a szerző nevét korábban, de úgy igazán mélyen nem ástam bele magam a munkásságába, éppen ezért nagyon örültem annak, hogy a turné keretében lehetőségem volt elolvasni az Egy élet a bolygónkon könyvét.


Azt már a könyv elején megállapítottam, hogy David Attenborough nem véletlenül vált világszinten ismertté a bolygónk jobbá tétele kapcsán, hiszen már az első fejezetben olyan megdöbbentő kijelentést tesz összehasonlítva a Föld mostani helyzetét azzal az időszakkal, ahogy az emberek éltek Pripjaty városában a csernobili atomerőmű robbanása előtt, hogy még a legérdektelenebb emberek is biztosan felfigyelnek rá. Ez a fajta beszédes leírás pedig végiggyűrűzik az egész könyvön, ami talán nem véletlen, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy lassan elérkezünk arra a pontra, amikor is csak drasztikusan lehet hatni sok ember szemléletére ebben a témában. És persze nincs szó semmiféle hatásvadászatról, hiszen attól, hogy a tények sokkolóak, még tények maradnak.


A könyv elejét életrajzszerűnek mondhatnám, megismerjük ugyanis David múltbéli munkáit, amikor is a BBC-nél dolgozva bejárta igazából majdnem az egész világot, és ismerteti, hogy milyen megállapításokra jutott a bolygónk helyzetével, az élővilág átalakulásával kapcsolatban. David közreműködésével tehát mi is ellátogathatunk a világ különböző színtereire, betekintést nyerve az egyes helyek élővilágának helyzetébe, illetve a szerző a megoldásra váró problémákat is rögtön ismerteti: beszél az óceánok savasodásáról, a korallzátonyok pusztulásának veszélyeiről, a túlhalászatról, ami a különböző halfajok kihaláshoz vezet. De nemcsak a vízi állatvilág gondjairól, hanem ugyanúgy az esőerdők kiirtása miatt bekövetkezett szárazföldi állatok kihalásának veszélyeiről, vagy a biodiverzitás csökkenésének rendkívül káros következményeiről is részletes beszámolót nyújt. És rengeteg minden másról is – a túlnépesedésről vagy a klímaváltozás egyéb okozóiról is –, de most nem szeretnék mindent felsorolni, hiszen nem is ez a bejegyzésem célja.


A lényeg inkább az, hogy valószínűleg ezekről a jelenségekről már mindenki halott, és vagy érdekli ez e téma, és a szívén viseli a Földünk sorsát, igyekezve megtenni, amit tud, vagy csak legyint rá, hogy ez nem az ő felelőssége megoldani. Ebben a könyvben azonban David rendkívül figyelemfelkeltően fogalmaz, emellett pedig igencsak megdöbbentő adatokkal és sokkoló tényekkel szolgál, amitől az ember nemcsak érdeklődni, de kissé szorongani is kezd, én legalábbis így éreztem magam jó ideig olvasás közben. Viszont Attenborough nem hagy minket kétségek között, hiszen javaslatokat is tesz a megoldásokra, igazából minden egyes problémára, amit elmond, ma már van megoldási lehetőség úgy, hogy az kevésbé, vagy egyáltalán ne legyen káros a környezetre, az élővilágra. Ez persze nem egyszerű, egy hatalmas szemléletváltás szükséges hozzá, de ha összefog a világ, még megelőzhető a katasztrófa. A könyvben az egyén felelőssége mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy miképpen lehet megoldásokat találni vállalati, társadalmi, állami szinteken, amelyek természetesen szorosan összefüggnek egymással, éppen ezért ugyanolyan fontos az egyes ember tudatossága, mint a globális gondolkodás, tehát ezt közösen kell véghezvinni.


Azt gondolom, hogy ez a könyv sorsfordító lehet azok számára, akik eddig semmilyen módon nem foglalkoztak a klímaváltozással, a bolygónk sorsával, ugyanakkor hasznos azok számára is, akik már aggódnak, elkezdetek tenni azért, hogy egy fenntartható életet éljünk. Nyilván az ember, így jómagam is hallottam már a problémákról, amiket felsorakoztat a szerző, ugyanakkor sok mindent nem értettem, vagy nem teljesen, több fogalomzavar volt bennem, és szerintem ezzel sokan mások is így vannak. A Egy élet a bolygónkon könyv ezen rengeteget segített: részletesen, körültekintően végigjárja a különböző folyamatokat, ugyanakkor egyszerűen, példákkal segítve magyarázza el a problémákat és javaslatokat, tisztáz rengeteg fogalmat, aminek a végén egy egységes, összeszedett kép alakul ki arról, hogy mi is a jelenlegi és (ha nem cselekszünk) a várható helyzet a bolygónk életével kapcsolatban.


Rám iszonyúan nagy hatással volt David Attenborough könyve, egy csomó kérdést megválaszolt, mellette felnyitotta a szemem rengeteg témában, és megerősítést adott abban, hogy cselekedni, változtatni kell. Ahogy végigjártam David életútját, látva, hogy az egész életét a Földünknek, az élővilágnak szentelte, és még most, 94 évesen is azért harcol, hogy a bolygónk élhető legyen még nagyon sokáig, és felnyissa az emberek szemét, teljesen le vagyok nyűgözve. Már most biztosra mondom, hogy ez a könyv benne lesz az év végi "legek" listámban, ha nem ez lesz a meghatározóbb olvasmányom az évben. Ezt a könyvet bárkinek és mindenkinek ajánlom, ha csak egy könyvet olvasol idén, ez legyen az.

Értékelés: 5/5*
NYEREMÉNYJÁTÉK

Aktuális játékunkban olyan személyeket gyűjtöttünk össze, akik az állatoknak, a természetnek szentelték életüket, ezáltal közelebb hozva az élővilágot a hétköznapi emberekhez, valamint sokat tettek a környezetünk megóvásáért is. Minden állomáson találhattok egy fotót, nektek pedig csak annyi a dolgotok, hogy megmondjátok, melyik híres természettudóst, kutatót látjátok a képen, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.08. Booktastic Boglinc

03.10. Könyv és más

03.12. Könyvvilág

03.14. Readinspo

03.16. Pandalány olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése