„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. március 15., hétfő

Mocsok ​műanyag és számtalan szemét


A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Mocsok ​műanyag és számtalan szemét könyv, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, ezúttal a fiatalabb korosztályt megcélozva. A könyv könnyedén segít eligazodni a környezetvédelem témájában, fontos információkkal, illusztrációkkal és hasznos tanácsokkal látja el az olvasót. Ha szeretnétek többet megtudni a könyvről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2021. február 1.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 64




Egyre több a bolygónkat károsító szemét.
Mi történik azzal, amit a szemetesbe dobsz? Hová tűnnek, és milyen hatással vannak a körülötted lévő világra?

Ez a könyv megválaszolja kérdéseidet, valamint tele van hasznos tanácsokkal és tippekkel, melyek segítenek csökkenteni a felhalmozott szemetet és újrahasználni az üveget, műanyagot, papírt és fémet. Gyűjts ötleteket, ha szívesen készítenél új dolgokat a kidobásra szánt anyagokból, és tudd meg, hogyan hasznosítják újra ezeket!

Mire vársz még?

Vedd kezedbe ezt a könyvet, és lépj fel a számtalan szeméttel szemben!






Még emlékszem, hogy amikor én általános iskolás voltam, és szóba került a környezetvédelem, kb. csak addig jutottunk, hogy ne szemeteljünk és hogy szelektíven kell gyűjteni a szemetet. Megdöbbentő, hogy az eltelt idő alatt milyen nagyot változott a világ, hogy mennyi mindent tudunk, tudok már én, az átlag ember a klímaváltozásról. Pedig nem telt el olyan sok idő azóta, főként ha a nagy egészet vesszük figyelembe, mindössze 15-20 év, persze nyilvánvaló, hogy én is sokkal tudatosabbá váltam a felnőtté válásom során.


Manapság már azért egy másfajta világot élünk, és szerencsére egyre többet hallani a környezetvédelemről, a klímaváltozás veszélyeiről. Rengeteg könyv megjelenik a témában, így aki érdeklődik, biztosan talál forrást hozzá. De már nem csak a felnőttek részére, hanem bizony a fiatalabb korosztály számára is jelennek meg könyvek, hiszen nagyon fontos, hogy őket is elérje ez a téma, de ne csak elérje, hanem érdekelje, tettre is sarkallja. Hiszen rettentően fontos a következő generáció gondolkodásmódja, és persze sok esetben akár hathatnak is a szülőkre ebben a témában. A Kolibri Kiadó jóvoltából pedig nemrég megjelent a Mocsok műanyag és számtalan szemét könyv, ami pontosan a fiatalabb generációnak szól, én pedig nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit tartogat a könyv.


A Mocsok műanyag és számtalan szemét tehát a környezetvédelemről szól, és a fiatalabb korosztályt célozza meg. A könyv nem hosszú, mindössze 64 oldal, de mégis egy szuper összefoglaló arról, hogy mit is tehet az egyén a környezetéért. A különböző anyagokat veszi sorra (műanyag, papír, fém, textil stb.), először leírva azt, hogy hogyan készülnek, és mit jelent ez a környezetünkre nézve, majd pedig tippeket ad arra, hogy miként lehet csökkenteni a használatukat vagy éppen milyen módokon lehet őket újrahasznosítani. Végül pedig beszél egy nagyon fontos dologról, mégpedig az ételről, egyrészt, hogy miként kerül az asztalunkra, másrészt pedig a maradékról és pazarlásról, és persze ennek elkerülése érdekében is javaslatokat tesz.


Én azt gondolom, hogy ez a könyv teli találat lehet a fiatalabb generáció számára: egyszerűen fogalmaz, egy csomó hasznos tippet ad, emellett minden téma végén található egy kedvcsináló tesztkérdéssor is, természetesen a könyv utolsó lapjain a megoldással. Továbbá a könyv végén még egy fogalommagyarázat is fellelhető, ahol szintén nagyon lényegre törően vannak kifejtve a különböző fogalmak. Az egész könyv logikusan felépített, rendkívül áttekinthető, könnyen el lehet benne igazodni, keresgélni a témák között. Mindez képekkel, illusztrációkkal fűszerve, amely segít, hogy a téma még érthetőbb és világosabb legyen az olvasó számára. Ugyanakkor szerintem figyelemfelkeltő is egyben, hiszen a szerző próbál minél érdekesebb és néhány megdöbbentő tényt is közölni az olvasójával, hogy garantált legyen az eredmény.


Én azt gondolom, hogy ez a könyv tökéletes lehet annak, aki még csak barátkozik a környezetvédelem témájával, igazán jó alapot ad neki. Amennyiben szülőként valaki fontosnak tartja, hogy erről beszéljen a gyerekével, szerintem ez a könyv jó kis segítség hozzá, akár együtt is olvashatja a család. Én felnőtt fejjel is érdekesnek találtam, de az biztos, hogy a könyv leginkább a fiatal generációnak szól, és én bátran ajánlom nekik olvasásra.


Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játék során minden állomáson egy, a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalommagyarázatot fogtok találni, a feladat pedig az lesz, hogy kitaláljátok a fogalmat, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Biológiai sokféleség az élőlények és együtteseik minden öröklött változatossága nemcsak az egyed feletti, de az egyed alatti szinteken is; az élő természet létezésének eredendő formája.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.15. Könyvvilág

03.17. Sorok Között

03.19. Könyv és más

03.21. Olvasónapló


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése