„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. április 11., hétfő

Rebecca Yarros: Eyes Turned Skyward - Nézz az ég felé


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Rebecca Yarros: Eyes Turned Skyward - Nézz az ég felé című regényét, mely a Tiéd vagyok sorozat második része. A négy pilótaképzős barát közül  ebben a részben Jagger Bateman lesz szerelmes egy titkokkal teli  gyönyörű lányba, a szerző kettejük történetét meséli el.  Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. május 6.
Eredeti megjelenés: 201
Oldalszám: 416



Tudd meg, milyen fából faragtak tulajdonképpen!
A húszéves Paisley Donovannel a nővére halála óta (akivel azonos szívbetegségben szenved) úgy bánnak a szülei, mintha porcelánból lenne. Paisley-t azonban semmi sem akadályozhatja meg, hogy végigcsinálja a bakancslistáját – még a halál sem. Pedig majdnem így lett, ám Jagger Bateman kimenti az óceánból, és nem csak újraéleszti: lángra lobbantja a lelkét.

Jagger az ország legkeményebb pilótaképzőjébe jár. Ijesztően szexi, vakmerő, szóval tökéletes egy lány számára, aki mindent meg akar kapni az élettől. Paisley-nek el kell döntenie, mennyit tehet kockára egy fiúért, aki miatt kissé túl hevesen ver a szíve.

Veszélyes vidék felett repülnek… Egyetlen hiba, és mindketten odavesznek a zuhanásban.






A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából megjelent a Tiéd vagyok sorozat második része itthon is. A sorozat kezdő kötetét (ami szintén a Tiéd vagyok címet viseli) még 2017-ben olvastam, és arra mindenképpen emlékszem, hogy tetszett, mert sokféle érzelmet váltott ki belőlem, a folytatásnak pedig szintén megadtam az esélyt.


A könyvünk egyik főszereplője Paisley, aki egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mivel egy súlyos szívbetegségben szenved, ami természetesen megbélyegzi az életét. Mindezt nehezíti, hogy nővére ugyanebben a betegségben halt meg korábban, így nem csoda, hogy a szülei rettenetesen féltik őt. És habár a lány valahol megérti őket, mégis úgy érzi, hogy megfullad a túlféltésüktől, mivel emiatt nem hagyják, hogy meghozza a saját döntéseit, hogy igazán élni tudjon. Paisley egy kicsit talán lázadva mindez ellen, de mindenképpen azért, hogy új, izgalmas élményekben lehessen része, listát vezet azokról a dolgokról, amiket szeretne megtenni mindenféle korlát nélkül, szabadon. Így amikor feltűnik a színen Jagger, akinek fogalma sincs, hogy ki ő, és milyen betegségben szenved, elfogadja a fiú barátságát és segítségét abban, hogy új élményeket szerezhessen.


A másik oldalról tehát megismerjük Jaggert, aki az első kötetben Josh által elinduló pilótavonalat viszi tovább, hiszen ő is ugyanabban a képzésben vesz részt, és minden álma, hogy a legjobb legyen. Jagger karaktere kicsit árnyaltabb, mivel az hamar érzékelhető, hogy valamiféle titkot rejteget, de Paisley szálával ellentétben az olvasó itt sokáig sötétben tapogatózik. Csak annyi egyértelmű, hogy bármit megtenne, hogy egyszer egy Apache gépet vezessen, viszont bármily rátermett és okos, retteg az elbukástól, aminek valamiféle családi okai vannak.


Szóval a közös történetük ott kezdődik, hogy Jagger megmenti Paisley-t a fulladástól, és innen aztán megállíthatatlanul robog előre. Én azt gondolom, hogy habár a vonzalom a kezdetektől egyértelmű, szépen, lassacskán mélyült el a kapcsolatuk, amitől az abszolút hiteles lett. Plusz feszültséget vitt a történetükbe, hogy mindkettejük igencsak nagy titkot rejtegetett, amit egyfajta hallgatólagos megegyezéssel nem árultak el egymásnak, és ettől valahogy még inkább önmaguk tudtak lenni egymás társaságában. Másfajta feszültséget pedig az okozott, hogy a történet elején Paisley kapcsolatban van, ráadásul a barátja, Will is ugyanabba a pilótaképzőbe jár, mint Jagger. Bevallom, először morgolódtam Will jelenléte miatt, de aztán rájöttem, hogy igazából sokat segített Paisley jellemfejlődésén, ráadásul szerencsére nem alakult ki felesleges szerelmi háromszög. És ami talán a legfontosabb, hogy nem a megszokottan beskatulyázott "harmadik fél" volt Will karaktere, hanem meglepően izgalmas, a kezdetekhez képest pedig szembetűnő a fejlődése, szóval azt kell hogy mondjam, sokat hozzáadott a történetünkhöz.


Habár Paisley és Jagger kapcsolata igazán szívmelengető volt, egy dolog mégiscsak zavart egy idő után, pont az, ami az elején még pluszt vitt a történetbe, mégpedig hogy túl sokáig titkolóztak egymás előtt. Mindkettejük szempontját megértem valahol, nyilván nem a legsúlyosabb titkaikkal akartak egy bimbózó kapcsolatot indítani, de egy idő után már zavart, hogy nem őszinték egymás előtt. Paisley esetében kifejezetten kérdéses volt számomra, hogy miképp tudja eltitkolni a betegségét. Azt gondolom, hogy egy kapcsolat legalapvetőbb pillére a bizalom, ami itt viszont nagyon is hiányzott, főként amikor már ténylegesen kapcsolatban voltak, és azért ez megkérdőjelezhet bizonyos dolgokat. Ezeken a kételyeken enyhített az írónő azzal, hogy amikor viszont kiderültek a titkok, nagyrészt mindketten helyén kezelték őket.


Összességében nekem tetszett a történet, rendkívül szimpatikus volt az, ahogy Paisley hozzáállt az életéhez, ahogy kezelte a betegségét, kalandokat, új élményeket keresve, mégis felelősségteljesen - mindezt egy nem mindennapi pasival az oldalán. Emellett pedig a családi szál, Paisley nővérének emléke, a lány döntése a betegséggel kapcsolatban is érdekes, olykor szívszorító pillanatokat okozott. A könyv rendkívül olvasmányos, hamar magával ragad, én is viszonylag kevés idő alatt elolvastam. Nem lett azonban kedvenc, valami hiányzott belőle nekem, nem kapott el a katartikus olvasásélmény. Ettől függetlenül én bátran ajánlom a New Adult műfaj rajongóinak a könyvet, és jó hír, hogy nem kell ismerni a kezdő kötetet, anélkül is nyugodtan lehet olvasni.


Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

A sorozatban szereplő srácok álmai nem csak a lányok körül forognak, a helikopterek is jelentős szerepet kapnak bennük. Minden állomáson egy-egy katonai helikopterfajta nevének betűit kell helyes sorrendbe rakva beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


claBk wakH
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

04.07. Kelly és Lupi olvas

04.09. Angelika blogja

04.11. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése