„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. március 20., vasárnap

Király Anikó: Ne ​nézz vissza!


Szerencsére nem kell tovább várnia a rajongóknak, végre valahára olvashatjuk Király Anikó legújabb könyvét, mely a 2020-ban megjelent Semmi pánik! folytatásaként jelent meg. Ha ti is imádtátok a balszerencsés babák és Kókusz történetét, merüljetek el velünk a regény világában és derítsük ki együtt, hogyan is alakult főhőseink sorsa. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a második részt és ha Nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.


Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2022.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 380



Régi és új barátságok, szerelmek, Red Bull és medvecukor ízű első csókok, féltve őrzött titkok, álmok.

Miközben Szótlan Szentfazékból Lea, Szaporából Andris, Gótikából Gabi, Dadaniból pedig Dani lesz, Kókusznak el kell döntenie, hogy lesz-e még helye a balszerencsés babák életében, miközben Vincze Dömötör életében is akadnak megmászásra váró problémahegyek.

A Semmi pánik!-ból megismert öt tizenéves életének balszerencsés és boldog pillanatairól Király Anikó a szokott humorral és melegszívűen ír.

"A legjobb dolog, ami történhetett ezzel a mára már oly szerteágazó műfajjal, hogy megjelent ez a csupa szív lány és történetein keresztül megmutatja, ő miként látja a világot." - moly.hu








Amikor megtudtam, hogy érkezik Király Anikó Semmi pánik! könyvének folytatása, nagyon megörültem, hiszen elképesztően szerettem Kókusz és persze a balszerencsés babák történetét annak idején. Mostanában kisebb-nagyobb olvasási válságban szenvedek, ezért kicsit félve álltam neki a történetnek, de azt kell hogy mondjam, hamar beszippantott Diósvámhatár világa, ami amilyen kicsi éppen olyan izgalmas események színtere is egyben.


A történetünk nagyjából ugyanott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt. Ha esetleg valaki elfelejtette volna, adott négy fiatal, akik Diósvámhatárban élnek, a falu lakói pedig leginkább balszerencsés babák néven emlegetik őket, hiszen mind a négyen egy napon, ráadásul péntek 13-án születtek. Ez a balszerencse még 17 évvel később is tart náluk, legalább is ők mindenképp így gondolják, egészen addig legalábbis, amíg nem találkoznak Kókusszal. Az előző részben ugyebár Kókusz mind a négyüknek segít az önismeretben, kicsit jobban eligazodni az élet nehézségein, így a Budapest-Diósvámhatár közötti vonatutakon négy különös barátság (egy esetben több is) szövődik Kókusz és a balszerencsés babák között. És habár a könyv végére úgy tűnik a fiatalok rálépnek a fejlődés rögös útjának kezdő szakaszára, Kókusz rejtélyesen eltűnik, és igazából itt veszi fel a fonalat a Ne nézz vissza!


Az már a könyv elején kiderül, hogy a felépítése más lesz, mint az első résznek, ami ugyebár egyesével mutatta be a főszereplőink életét, itt viszont felváltva tárulnak elénk a fiatalok szemszögei fejezetenként (legalábbis a regény első felében). Ennek én kifejezetten örültem, de annak még inkább, hogy végre Kókusz is megkapja a saját nézőpontját, ráadásul megtudjuk az igazi nevét is, habár ettől függetlenül én a balszerencsés babákhoz hasonlóan már csak Kókuszként tudok rá gondolni.


De hogy mi is történik ebben a részben? A Semmi pánik! végén úgy tűnt, hogy Lea, Gabi, Andris és Dani is kilépett a komfortzónájából, tettek azért hogy változtassanak az életükön, csakhogy ettől még távolról sem oldódtak meg a problémáik. Lea még mindig fél a nyilvános szerepléstől, Andris családja kerülgeti a "meleg témát", míg Gabié azt, hogy nem akar orvos lenni, Dani pedig egyszerre aggódik az anyukája és az ikrek miatt, miközben nevelőapjával, Lukáccsal próbál megbékélni. Ezeket a problémákat pedig igyekeznek minél mélyebbre ásni, és mivel Kókusz eltűnt a színről, nem igazán tudják senkivel megbeszélni. Egészen addig míg az említett kedvenc lelkes tanácsadónk vissza nem tér, csak hogy egyáltalán nem úgy, ahogy ők azt várták volna. Kókusz ugyanis kitűzte célul, hogy "balszerencsétleníti" őket mégpedig úgy, hogy egy furcsa kihívás keretében arra kényszeríti a négy főszereplőnket, hogy több időt töltsenek együtt.


Bevallom, sok mindenre számítottam a folytatásban, csak arra nem, hogy Lea, Gabi, Andris és Dani bimbózó barátságáról fogok olvasni. Pedig ha belegondolok, ez teljesen logikus, hiszen az már az első részben is feltűnt, hogy a négy fiatal milyen magányos egészen addig, míg nem találkoznak Kókusszal. Ő pedig nagyon jól felismerte ezt, éppen ezért tűzte ki célul, hogy ők négyen változtassanak, lépjenek túl ezen az egész "balszerencsés babák" megbélyegzésen, és nyissanak egymás felé. Én pedig elképesztően örültem, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak.


A Ne nézz vissza! az első pillanattól fogva beszippantott, imádtam visszatérni a diósvámhatári élet mindennapjaiba, és bejárni a négy fiatallal ezt az olykor nehéz és kihívásokkal teli, máskor vidám és szívmelengető utat, ami végül észrevétlenül egy baráti körré alakult. A legjobban a könyv második feléért rajongtam, amikor a fiatalok már egyre több időt és információt osztottak meg egymással. Ezekről a civakodással, nevetéssel, őszinte megnyilvánulásokkal teli pillanatokról eszembe jutott, hogy miért is olyan jó, ha az embernek van egy vagy több barátja, ha megélheti azt az érzést, hogy tartozik valahová. Csak azt az egyet sajnáltam, hogy Kókusz mindezt csak a háttérből figyelte végig, és nem vett részt ezekben az eseményekben, habár valahol ez érthető is, hiszen ezt az utat egyedül kellett végigjárniuk.


Éppen ezért én már csak azt várom nagyon, hogy Kókusz szála, amiről még mindig úgy érzem, hogy túl keveset tudtam meg, a befejező kötetben beleszövődjön a balszerencsés babák barátságába, Leáéról nem is beszélve. Mert bizony a sorozatnak még mindig nincs vége, és én alig várom, hogy a kezembe vehessem a folytatást (és egyben az utolsó részt), ami talán nem lesz annyira sokára, legalábbis ezt vettem ki az írónő utószavaiból. Végére már csak azt tudom mondani, hogy én bátran ajánlom azoknak, akik olvasták az előző részt, illetve az egész sorozatot, ha egy minőségi, szórakoztató és egyedi alaptörténettel rendelkező ifjúsági könyvet szeretnél olvasni.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban arra gondoltunk, hogy hazai írók könyveiből hozunk idézeteket, Nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy ki a könyv írója és mi a kötet címe.


“– Úgy van az, hogy amikor az ember azt hiszi, nincs több remény, akkor szokott felpercenni az új nap első sugara!”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.20. Könyvvilág

03.22. Könyv és más

03.24. Csak olvass!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése