„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. március 12., szombat

Fodor Veronika: Talpra, ​magyar!


Talpra, ​magyar! címmel jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában a leginkább gyermekeknek szóló szabadulókönyv, amely az 1848-as forradalom színterére kalauzolja el olvasóit. Amennyiben ti is kíváncsiak vagytok Fodor Veronika könyvére, tartsatok a turné tagjaival és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2022. január. 31.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 160



Légy részese az 1848-as forradalomnak ebben a rendkívüli szabadulókönyvben! Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba és szabadítsátok ki Táncsis Mihályt, majd vigyétek sikerre a forradalom ügyét! A feladat: ki kell játszani a birodalom titkosrendőrségét. Cselezd ki az ügynököket, kézbesíts fontos üzeneteket! Szükséged lesz a kalandokhoz a kíváncsiságodra, és egy ceruzára vagy golyóstollra. Ez a könyv történelmi alapokon nyugszik, valós személyekkel, tényekkel, eseményekkel. De nem kell megijedni, ugyanis nem történelemkönyv. Megjelennek benne kitalált alakok és történések is. Ám a lényeg, hogy ennek a könyvnek TE vagy a főszereplője!







A Manó Könyvek Kiadó jóvoltából jelent meg Fodor Veronika Talpra, magyar! könyve, amely történelmi visszatekintést nyújt gyermek (leginkább általános iskolás korosztályú) olvasóinak, konkrétan az 1848-as forradalom idejére kalauzol el minket.


Ahogy tehát említettem, a 48-as forradalom idején járunk, és azt kell hogy mondjam, a Talpra, magyar! nem egy átlagos olvasmány, hiszen nem külső szemlélőként követjük végig az eseményeket, hanem konkrétan az olvasó a történet főszereplője. A könyvünk ugyanis egy szabadulókönyv, ami nagyjából azt jelenti, hogy az olvasó viszi előre a cselekményt azáltal, hogy feladatokat hajt végre, rejtvényeket old meg, segédkezik a többi szereplő körül. Legyen szó a március ifjak titkos üzenetének továbbításáról, a 12 pont másolatainak elkészítéséről, vagy akár Táncsics kiszabadításáról, az olvasó maga is részt vesz ezekben a cselekedetetekben, sőt konkrét és fontos feladatokat kap.


Nekem nagyon tetszett ez a szabaduló "műfaj", hiszen ebben az esetben a könyv olvasója, aki ugyebár leginkább a fiatalabb, gyermek korosztály nemcsak egy leíró szöveget olvas, hanem konkrétan részt vesz az eseményekben. Nem egy történelmi esemény száraz leírását kapja, hanem maga is részese lehet, átélheti ezt a magyarság számára igencsak meghatározó történelmi pillanatot. Én azt gondolom, hogy azáltal, hogy bevonódik a gyermek olvasó, különböző feladatokat hajt végre, akadályokat győz le, rejtélyeket old meg, sokkal jobban rögzülnek ezek az események, egyfajta játékos tanulásnak is nevezném.


A cselekmény a március 15-ke körüli napokban játszódik, és a forradalom nagyobb eseményeit veszi végig. Ahogy említettem, a főhőse maga az olvasó, de van mellette egy másik gyerek, Cilike, akivel közösen vesznek részt a kalandokban. A könyv felépítését is eltalálta szerző, a feladatok változatosak és érdekesek, a fejezetek végén pedig lehetősége van az olvasónak választania, hogy merre megy tovább, mi a "helyes" döntés. A könyv végén pedig található néhány fogalommagyarázat, illetve a megfejtések a történetben felmerülő játékokhoz és kérdésekhez.


Nekem tehát rendkívül tetszett a könyv, úgy gondolom, hogy a szabadulókönyv formátum nagyon hasznos lehet abban, hogy egy gyerek játékosan tanulhassa, vagy ha még nem is tanulja, de legalább először egy ilyen könnyed műfajban találkozzon, ismerkedjen ezzel az eseménnyel. Úgy gondolom, hogy a könyv jól végigvette a március 15-i eseményeket, minden fontos mozzanatát kiemelte, és érthetően, ugyanakkor könnyeden írta le az eseményeket. Szerintem a Talpra, magyar! remek edukáló könyv gyermekek részére.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A játék során az 1848-as forradalommal kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnotok minden állomáson. A helyes válaszokat természetesen a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk.


Sorolj fel két embert a Tízek Társaságából!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

03.12. Könyvvilág

03.14. Spirit Bliss Sárga könyves út

03.16. Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése