„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. február 14., hétfő

Bessenyei Gábor: Tested és lelkem


Bessenyei Gábor legújabb ifjúsági kötete egy, a napjainkban nagyon elterjedt problémát dolgoz fel, amely nem más, mint az internetes zaklatás és ennek a következményei. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történet két főszereplője ezután mihez kezd, tarts velünk, ráadásul most meg is nyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021. október 12.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 408




Semmi ​bajom a meztelenséggel.
Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?
Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?
Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.
Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?
Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.
Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?
Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?
Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!





A Tested és lelkem az első könyvem Bessenyei Gábortól, így nem tudtam, hogy mire számíthatok, mindenesetre a könyv fülszövege egyértelműen felkeltette az érdeklődésemet. Ez alapján ugyanis már látható volt, hogy nem egy könnyű (de mindenképpen fontos) témát fog feldolgozni, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit fog kihozni belőle a szerző.

A könyvünk főszereplői Bálint és Luca, de az egész történetet Bálint szemszögén keresztül ismerhetjük meg. Az, hogy csak férfi szemszögből olvasunk, viszonylag ritka, vagy legalábbis én ritkán találkozom ezzel a megoldással, de mindenképpen érdekes. Habár azért az elején (amikor még nem esett le, hogy csak Bálint a narrátor) vártam Luca szemszögét, már csak a téma miatt is, de utólag belegondolva az, hogy mindez csak Bálint, egy tinédzser fiú szemüvegén keresztül tárult elém, talán még érdekesebbé és tanulságosabbá tette számomra a történetet.

Na, de miről is van szó? Bálint középiskolába jár, ahol igencsak népszerűnek számít, magabiztos, jóképű fiú, aki a focicsapat elismert tagja, ráadásul egy youtube csatornát is visz barátaival, ami manapság ugyebár igencsak népszerű tevékenység. A fiúnak már régóta tetszik egyik osztálytársa, Luca, aki azonban egy haverjának, Áronnak a barátnője. És habár nagyon úgy tűnik, hogy a szakítás szélén állnak és Luca egyáltalán nem boldog a kapcsolatban, azért a "tesó kódex" miatt mégsem illendő kikezdeni egy barát barátnőjével, még ha már exnek is számít a lány. Csakhogy miután valóban szakítanak, Bálint mégiscsak randizni kezd Lucával, és egy ideig úgy tűnik, hogy minden klappol kettejük között, a boldogságukat azonban hamar beárnyékolja Áron bosszúja. A fiú ugyanis közzéteszi az interneten a lány meztelen fotóit, amit Luca természetesen csak neki szánt, amikor még együtt voltak, és a lány bízott benne. Innentől pedig természetesen a feje tetejére áll Bálint és Luca élete.

Azt kell hogy mondjam, ami ezután történik, az igencsak megdöbbentő volt számomra: amit Lucának és mivel védeni próbálta, Bálintnak el kellett viselnie, az rettentően kemény volt. Szinte kivétel nélkül mindenki Lucát hibáztatta a történtekért (még a saját szülei is), arról nem is beszélve, hogy mivel látták őt meztelenül, úgy érezték nekik is jár belőle egy darab, és olyan határokat léptek át, amit senkinek sem szabadna elviselnie: a fiúk zaklatták és bántották őt, de a lányok sem voltak jobbak, ítélkeztek és pletykáltak róla, mindenkinek megvolt a véleménye, és mivel a csordaszellem hamar kialakult, nem is féltek megosztani vele. Bálintnak sem volt egyszőrű a helyzet, hiszen habár védeni, segíteni akarta őt, egy idő után már kicsúszott a lába alól a talaj és összezavarodtak az érzései. Olyasvalami ez, amin nem könnyű túllépni, aminek igencsak hosszútávú és negatív hatása lehet egy életre, és ezt bizony mind Luca, mind Bálint is megérzi.

Ami a főszereplőnket illeti, Bálint nem egy tökéletes karakter, ami nekem természetesen nagyon szimpatikus volt. Ez már a történetünk elején érződik, amikor Lucával flörtöl, holott tudja, hogy tabu lenne a lány, mégsem tud ellenállni az érzelmeinek, a hormonoknak. És lássuk be, ez azért sokunkkal megeshet vagy meg is esett az életünk során, hogy tudjuk, hogy nem szabad, mégis vágyunk valamira/valakire. Azt gondolom, ez fiatalon még nehezebb lehet, amikor túltengenek azok a bizonyos hormonok. Aztán amikor előkerülnek a képek, és ahogy erre reagál első körben Bálint, nos, igencsak érdekes volt, de persze én abszolút nem tudok férfi aggyal gondolkozni, pláne nem egy tinédzserével, szóval akár így is lehetne.

Aztán persze a fiú igyekszik végig Luca mellett állni, és segíteni neki, de ez persze nem könnyű: még egy népszerű srác sem tud mindenki ellen kiállni, és felvállalni a valódi érzéseit, hiszen ő maga is össze van zavarodva, és bármennyire is szeretne segíteni Lucának, ez rettentően nehéz, főként mivel nagyon kevesen állnak mellettük. És van még egy igazán tanulságos pontja a könyvnek, amikor kiderül ő sem annyira hibátlan, mint gondolja magáról, és bizony könnyen belecsúszhat valaki a menőség álcája alatt egy bántalmazó, zaklató szerepbe is, amit észre sem vesz, annyira természetes neki. Nagyon örülök, hogy mindezen hibáira kitért a szerző, és nem hőst akart csinálni Bálintból, mert így bármennyire is megkedveltem a fiút, a gondolatait, ezek mellett láttam a hibáit is, és így nyilván könnyebb is vele azonosulni.

Hálás vagyok, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert rendkívül fontos és érzékeny témát boncolgat, én biztosan belenyomnám minden tinédzser kezébe a regényt, ha másért nem is, hogy lássák, hogyan ne viselkedjünk ilyen helyzetben, legalábbis ami a nagy többséget illeti. A téma egyébként felvet egy másik fontos kérdést is, mégpedig hogy miképpen lehet segítséget kérni ehhez hasonló helyzetben. Luca ebből a szempontból nagyon pórul járt, hiszen a szüleiből kiindulva nem csoda, hogy félt más felnőttől, tanároktól, rendőrségtől stb. segítséget kérni. A történet tehát rendkívül tanulságos, véleményem szerint minden korosztály számára, a szereplők valóságosak, ijesztően azok, azért nagyon remélem, hogy nem ennyire kegyetlen az emberek többsége. Csak egy dolgot sajnálok, hogy Luca nem jutott el addig a pontig, hogy úgy igazén kiálljon magért, és jól beolvasson néhány embernek. Persze lehetséges, hogy hasonló helyzeteben a legtöbbünk nem jutna el eddig, és ettől marad igazán valóságos a történetünk. Ezt nem tudhatom, de azt viszont biztosan, hogy bátran ajánlom olvasásra mindenkinek!
Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban olyan könyvekre fókuszálunk, amelyek magyar szerző tollából származnak és középiskolásokról szólnak. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes állomásokon lévő idézetek melyik könyvből származnak, ezután pedig írjátok be a könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába!


„Ha tud nevetni, nem lehet olyan nagy a baj, nem igaz?”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

02.08. Fanni’s Library
02.10. Sorok között - extra
02.12. Kelly és Lupi olvas
02.14. Könyvvilág
02.16. Deszy Könyvajánlója
02.18. Spirit Bliss Sárga könyves út - extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése