„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. február 7., hétfő

Rainbow Rowell Csak ​így tovább

Simon ​Snow a legbénább Kiválasztott, akit valaha kiválasztottak.

Ez szobatársa, Baz szerint is így van. És lehet, hogy ő egy kibírhatatlan, törtető vámpír, de úgy tűnik, nem téved. Simon gyakran a varázspálcáját sem tudja működésre bírni, és többször gyújt fel dolgokat, mint ami egészséges. Mestere, a Mágus kerüli és titkolózik előtte, kapcsolata a barátnőjével mintha megfeneklett volna, és ha Baz valóban az esküdt ellensége, vajon miért tölti el aggodalommal, hogy nem jelent meg a tanévkezdésre?

Ráadásul a teljes Mágusvilág életét évek óta fenyegeti egy mágiaevő szörnyeteg, az Alattomos Üresség, aki nem mellesleg egy az egyben úgy néz ki, mint Simon. A prófécia szerint Snow fogja legyőzni a pusztító gonoszt, de hogy miként, az egyelőre mindenki számára rejtély, beleértve magát Simont is.

De ha az ember a világ leghatalmasabb erejű mágusa, akkor a szellemektől, veszélyektől és titkoktól mentes élet szóba se jöhet…

Rainbow Rowell a Fangirlben már bemutatta nekünk Simont és Bazt – most pedig végre elolvashatjuk elsöprő sikerű, varázslattal, szörnyekkel és romantikával teli történetüket!



Könyv adatai
Kiadó: Fumax Kiadó
Megjelenés: 202. november
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 512


Már azóta kíváncsi voltam Simon és Baz történetére, amióta elolvastam a Fangirlt, és hát az nem éppen mostanában esett meg (konkrétan 2016-ban). Itt hallottam róluk először, ugyanis a könyv főszereplője Cath, egy a történetben szereplő könyvsorozathoz írt fanfictiont, amely ugyebár Simon és Baz történetét hivatott feldolgozni, és ami konkrétan a Csak így tovább könyvet jelenti. Rainbow Rowell úgy nyilatkozott, hogy miután lezárta a Fangirlt, nem tudta elengedni Simont és Bazt, ezért megírta azt a történetet, amit a Fangirlben ugyebár Cath “álmodott meg”. És azt kell hogy mondjam én ezt egyáltalán nem csodálom, mert emlékszem arra, hogy amikor olvastam a könyvet, mennyire megfogott Simon és Baz világa, és arra is, hogy Cathnek milyen sokat jelentett ez a sztori, mennyire rajongott érte, így valamiképpen rám is átszállt ez a hangulat. És egyébként is mennyire menő már ez a megoldás, hogy az írónő az egyik könyvéből átemel egy történetszálat, és azt viszi tovább egy teljesen új mederbe.


Arról azonban, hogy itthon is megjelent a Csak így tovább, csak nemrég értesültem, nem is értem, hogy mégis miképpen nem vettem észre, hogy már tavaly év végén kijött a könyv. Teljesen véletlenül jött velem szembe egy könyvértékelés, ott tudatosult bennem, hogy miről is van szó, és természetesen ezután rögtön megrendeltem, és alig vártam, hogy a kezembe vehessem a saját példányomat. Ezzel együtt egyébként megvettem a Fangirl manga változatát is, ami nem is jött rosszul, mert egy kicsit feleleveníthettem az emlékeimet Cath történetével kapcsolatban is.


Na, de beszéljünk a könyvről, ami a lényeg ugyebár. A cselekményt igencsak érdekesen tálalja az írónő, ugyanis feltételez valamiféle előismeretet az olvasótól, hiszen aki olvasta a Fangirlt, tudja, hogy ki Simon és Baz. Emiatt úgy érződik, mintha a történetünk nem a legelején kezdődne, olyan mintha egy sorozat ikszedik részét olvasnánk, a világról kevés szó esik, a szereplők már ismerik egymást, persze kapunk a múltra utaló infókat, mindezt úgy, mintha az olvasónak mindezzel már tisztában kellene lennie, és csak amolyan emlékként osztanák meg velünk. Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, izgalmas volt úgy belecsöppenni a történetbe, mintha régi ismerősökhöz tértem volna vissza.


De nem kell aggódni, aki nem olvasta volna Fangirlt, is fel tudja venni a lépést, hiszen természetesen minden infót megkapunk annak érdekében, hogy megértsük a sztorit, csak egy kicsit másképpen tálalva. Na, de akkor ki is Simon és Baz? A történetünk egy varázsvilágban játszódik, a főhőse Simon, aki éppen utolsó évére tér vissza Watfordba, a varázslóiskolába. Simon szó szerint a történet hőse, vagy legalábbis annak kellene lennie, ő ugyanis a kiválasztott, a legerősebb mágiával rendelkező varázsló, akinek le kellene győznie a mágusvilág legnagyobb ellenfelét, akit jelen esetben Alattomos Ürességnek hívunk. Csakhogy Simon nem éppen úgy viselkedik, mint egy hatalmas mágus, nem igazán megy neki ez a varázslás dolog, igencsak esetlen, az igék vagy nem sikerülnek neki, vagy hatalmas túlzásokba esik, ráadásul az Üresség is folyton vadászik rá, így Simon közelében lenni nem éppen veszélytelen dolog. Ennek ellenére van egy hűséges és bátor barátja, Penny, aki viszont nagyon jó a varázslásban, és mindenben segíti fiút.


A másik főszereplőnk Baz, aki Simon legnagyobb ellensége és szobatársa is egyben, Simon szerint pedig folyton az életére tör. Ezekről az emlékekről kapunk jó párat Simonnak köszönhetően, ami természetesen felkelti az olvasó érdeklődését, tudni szeretnénk, hogy ki is ez a titokzatos Baz, és mit akar a fiútól, főként mivel jó ideig csak Simon gondolataiban kapunk róla infót, magát Bazt nem látjuk sehol. A könyv elején tehát nagyjából megismerjük ez világot, hogy ki Simon, milyen szerepe van, és mit várnak el tőle, illetve a barátait, Penny-t és Agathát (vele kicsit más a viszonya fiúnak), és persze a Mágust, aki idehozta a fiút. 


Egy idő után aztán végre(!) feltűnik Baz is, és megismerhetjük az ő szemszögét, ami rögtön felkavarja az állóvizet, és még izgalmasabbá teszi a történetünket. Innentől pedig úgy igazán megindulnak az események, és egyben kivirágzik a könyv legnagyobb erőssége is, mégpedig a szerelmi szál. Egyszerűen imádtam Simonról és Bazról olvasni, egyébként sincs jobb, mint egy ellenségből szerelmes kapcsolat, itt viszont az egész varázsvilággal és veszélyes helyzetekkel még izgalmasabb volt az olvasásélmény. Nagyon tetszett, hogy amikor az érzések lelepleződtek, utána már nem fordítottak egymásnak hátat a főszereplőink, hanem odáig tudtak fejlődni, hogy együtt mentek végig a nehézségeknek. Simon és Baz ráadásul nemcsak “ellenségek” voltak korábban, hanem rendkívül ellentétes személyiségek is, így még érdekesebb volt, ahogy a kapcsolatuk alakult, ahogy el tudták fogadni egymást mindenestül. Engem teljesen elvarázsolt a kapcsolatuk, valahogy Rowellnek ismét sikerült egy olyan szerelmi történetet megalkotnia, amitől pillangók repdesnek a hasamban és abszolút kialakult a fan üzemmód.


De a szerelmi szál mellett természetesen a háttértörténet is izgalmas volt, tetszett a végkifejlet, ahogy a valódi ellenség-problémát megoldotta az írónő, habár Simont azért nagyon sajnáltam végül. Az az igazság, hogy én hatalmas fangirl lettem (teljesen átérzem, hogy Cath miért rajongott annyira a Simon-Baz párosért), oda meg vissza voltam az egész történetért, minden hibájával együtt nagyon szerettem. A történet izgalmas volt, az elmesélése egyedi és újszerű, a szerelmi szál lehengerlő, és nem tudok elmenni Simon és Penny barátsága mellett sem, ami szintén rendkívül aranyos és szerethető volt. Mivel tudtam, hogy egy három részes sorozatról van szó, nagyon meglepődtem, hogy ennyire kereken lezárult a történet, ettől függetlenül természetesen nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit fog még kihozni belőle az írónő a folyatásokban. Alig várom!


Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése