„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2014. június 13., péntek

Rebecca Donovan - Elakadó lélegzet

Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről. A Reason to Breathe a nagy kritikai elismerést aratott Breathing-sorozat első kötete.




Rebecca Denovan Elakadó lélegzet című könyvének értékelését semmiképpen nem akartam kihagyni, hiszen nem egy átlagos romantikus történetet olvashatunk. Az írónő olyan témát feszeget, amely felett nem hunyhatunk szemet. Emma Thomson élete látszólag tökéletesnek tűnik, de hogy mi van a zárt ajtók mögött, azt csak kevesen tudják. A történet szó szerint lélegzet elállító!

Elég sok véleményt és kritikát olvastam a könyvről mielőtt elkezdtem volna, szóval azért nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok majd. De még így is rengetegszer megdöbbentem, és teljesen a könyv hatás alá kerültem. Úgyhogy ha valaki egy könnyed kis szerelmi történetet vár, ne ezt a könyvet vegye a kezébe. Na nem mintha nem lenne benne szerelmi szál, de eltér a megszokottól. 
A történet középpontjában a családon belüli erőszak áll. Egy nagyon kényes téma, olyasmi, amiről nem szeretünk beszélni, inkább elfordítjuk a fejünket és másfele nézünk. Az írónő azonban megmutatja, hogy igenis lehet róla beszélni, nem szabad a szőnyeg alá söpörni.
A történetet Emma szemszögéből ismerhetjük meg. A lány nagybátyjánál és az ő családjánál él, mivel édesapja meghalt, anyja pedig alkoholista.  A nagynénje az, aki bántalmazza őt, úgy hogy a családja - köztük két kisgyerekük - ezt ne vegye észre. Persze azért többször látjuk, hogy nagybátyja észreveszi a jeleket, de úgy dönt, hogy inkább nem vesz tudomást róla.
Sarának, Emma legjobb barátnőjének sem könnyű. Ő is tud a bántalmazásról, de Emma kérésére titokban tartja. Persze ez nem  könnyű neki és ez több bonyodalomhoz is vezet.

Evannel való találkozás teljesen megváltoztatja Emma életét. Eddig szürke hétköznapokban élt, minden napjai rutinná váltak, mindig időben ért haza, csak az iskolai dolgokat csinálhatta. Persze kitűnő tanuló és sportoló, mindent megtesz azért, hogy egyetemre kerülhessen, és többé vissza se keljen néznie. Ám Evan mindent megváltoztat, kiesik a rutinból. A fiú nagyon hamar megkedveli Emmát mindenhol a feltűnik, ahol a lány is. Kapcsolatuk barátsággal kezdődik, és csak lassan alakul ki szerelmi kötődés. Persze Emmának nagyon nehéz egyensúlyozni, hiszen nem adhatja ki a titkát a fiúnak. Szerelmüknek rengeteg akadályt és bonyodalmat kell kiállni azért, hogy egymásra találhassanak. 

A könyv olvasása közben rengetegszer éreztem azt, hogy ez nem fair, valaki csináljon már valamit. Mindenki helyesen akart cselekedni, de valahogy senkinek sem sikerült. Ilyen helyzetben nehéz eldönteni, hogy az a jó ha hallgatunk vagy ha beszélünk. Nagyon tetszett a könyv borítója is, számomra azt sugallja, hogy az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy a zárt ajtók mögött mi zajlik. Az hisszük, hogy ismerünk valakit, egy családot, de este, amikor becsukódik a ház ajtaja, nem tudhatjuk mi történik a házban. 

Értékelés: A könyv mindenképpen 5/5*


Folytatás:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése