„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2014. december 1., hétfő

K. A. Tucker - Tízapró lélegzet

Négy évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat. Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból. 
Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyozik a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkre teheti.

Jajj, hogy én nekem muszáj már a könyv közepén rájönnöm, hogy mi lesz a csattanó. Azt hiszem túl sok YA könyvet olvastam az évben. Ennek ellenére azért persze tetszett. Gyorsan pörögtek az események, nem igazán volt benne unalmas rész, mindig történt valami, ami miatt tovább kellett olvasnom. Egy hosszú vonatút haza, és szinte a teljes könyvet kivégeztem:)
A történet szerint Kacey egy autóbalesetben elveszíti szüleit, legjobb barátnőjét és pasiját. A baleset után Kacey és a húga nagynénjükhöz kerülnek, de miután alkoholista nagybátyjuk molesztálja Livie-t, a testvérpár úgy dönt, hogy megszöknek. Végül Miamiben kezdenek új életet. Kacey a balesete óta nagyon bezárkózott, húgán kívül senkit sem enged magához közel. Ez azonban az új lakhelyükön hamar megváltozik. Először Ciklont, a kedves szomszédot ismeri meg, aki lányával, Miával él kettesben. A szőke bombázót a kezdeti előítéleti ellenére hamar megkedveli. Majd a mosókonyhában összefut a természetesen hihetetlenül szexi Trenttel. Kacey-t nagyon megijeszti, hogy fiú milyen hamar be tud hatolni a páncéljába, amit hosszú éveken keresztül alakított ki. Ennek ellenére nem tud ellenállni neki, és közel engedi magához (legalább is közelebb). A kapcsolatukban több hullámvölgy is van, de azért mindig sikerül visszatalálni egymáshoz. Egészen addig, amíg ki nem derül a titok...

Megbocsájtás. Erre van szüksége Kaceynek. Ez kell ahhoz, hogy tovább tudjon lépni. Nyugodtan járhat kick-boxra, és püfölheti a zsákot, de ez igazából nem segít. Nem lesz jobb. De vajon meg lehet bocsátani, valakinek, aki megölte a családodat, és velük együtt téged is? Te meg tudnál bocsájtani? Én meg tudnék?... Túl nehéz kérdések ezek. Azt le kell szögeznem, hogy Kacey esetében meghalt az a sofőr, aki okozta a balesetet. De persze ettől még nem lesz könnyebb a továbblépés. Nem könnyű témát feszeget ez a könyv. Amikor Kacey bekerül a kórházba, orvosa arra szeretné rávenni, hogy próbálja meg a balesetet okozó szemszögéből nézni a történteket. Mintha az olyan könnyű lenne. Ezeket a kérdéseket boncolgatja az orvos Kaceynek?

  • Veled előfordult-e már, hogy többet ittál a kelleténél, és olyan döntést hoztál, amit másnap megbántál?
  • Veled előfordult-e már, hogy érezted egy ital még belefér...
  • ...vagy hogy túl sokat ittál, de a barátod azt mondja ő jól van, és majd ő vezet
  • Átadnád a kulcsot?
  • Átadtad a kulcsot?
  • Megbocsájtasz?

Értékelés: 5/4




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése