„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2014. december 19., péntek

Karácsony TAG


Sziasztok! Ma ismét egy TAG-el készültem nektek, és mivel már csal 5 nap választ el minket a szent ünnepig, a téma nem is lehet más, mint a karácsony. Ez a bejegyzés most egy kicsit más lesz, mivel nem könyvekről fog szólni, hanem a karácsonyi szokásaimat, élményeimet fogom bemutatni 17 kérdésen keresztül. Egy kicsit elmerengtem a kérdések válaszolása közben, kedves emlékek törtek felszínre, amik a karácsonyhoz kötődnek, ezzel is eszembe juttatva azt, hogy valójában miről is szól a karácsony. És ezzel meghozva az igazi karácsonyi hangulatomat.


1.Melyik a kedvenc karácsonyi filmed?
A Grincs. Nálam ez egyértelmű. Sok olyan karácsonyi film van, amit szeretek, és amit meg is nézek szinte minden évben (akár akarom, akár nem), de A Grincs az, ami nélkül nem telhet el számmora ez az ünnep. Nagyon szeretem a Jim Carrey filmeket a humoruk miatt, ami ebben a filmben sem maradt el:) Úgy gondolom, hogy ez a történet tipikusan olyan, amit valaki vagy imád, vagy rühell. Hát én az előbbibe tartozom apukámmal együtt, és ezzel az anyukám és testvérem idegire megyünk minden évben:)

2. Volt már részed igazi fehér karácsonyban?
Természetesen volt, de sajnos nem mostanában. Gyerekként szerintem minden évben volt fehérkarácsony. Emlékszem anyukám mindig szánkón húzott tesómat meg engem a papámékhoz karácsony napján. Ezek az idők azért nagyon tudnak hiányozni. Sajnos az elmúlt pár évben nem volt hó karácsonykor (tavaly egész télen szinte semmi!!) pedig én minden évben vágyom erre a sajnos manapság már karácsonyi csodára

3. Általbán hol töltöd az ünnepeket?
A 24.-ét mindig otthon a családdal. Ez a kedvenc napom. Ilyenkor szó szerint megszállja a nyugalom és béke a házat, mindenki tesz-vesz, díszítünk, főzünk, együtt vagyunk. Karácsony két napján ebédelni még otthon szoktunk, de délután már járjuk a többi családot, barátokat ismerősöket.

4. Melyik a kedvenc karácsonyi dalod?
A Piramistól az Ajándék című szám. Minden benne van, amit ilyenkor érzek:)

5. Szenteste szoktad kinyitni az ajándékokat?
Igen, akkor szoktuk. 5 óra körül felmegyünk tesómmal az emeltre, míg a szüleim lent megcsinálják az utolsó simításokat. Amikor lemegyünk lekapcsoljuk a villanyt, csillagszórót gyújtunk, és eléneklünk egy karácsonyi dalt. (háttérzene segítségével). Majd következik az ajándékozás, és a vacsora:)

6. Tudod a Mikulás rénszarvasainak a nevét?
Hát ez nagyon cuki kérdés, de be kell, hogy valljam nem tudom őket. Egyedül szegény piros orrú Rudolfot ismerem, de hát mivel ő mentette meg a karácsonyt ennyi kijár neki:)

7. Melyik karácsonyi hagyományt várod a legjobban?
A fadíszítést. Apukám 24-én délelőtt behozza a fát. Beállítja a talpba, meg amit a férfiaknak kell, aztán mi lányok pedig nekiállunk a díszítésnek. Amikor kisebbek voltunk, nagyon színesre sikerültek a fák, mert a testvéremmel mindent ráaggatunk, amit találtunk:) Ma már próbálkozunk megmaradni a két színnél, de hát sose lehet tudni. Azt hiszem idén piros-arany lesz:)



8.Igazit vagy műfenyőt állítasz?
Igazit!! A műfenyővel még ráérek a későbbiekben:)

9. Melyik a kedvenc karácsonyi ételed?
Mivel mi halas család vagyunk, ezért azt mondanám, hogy  halászléből és rántott halból sosem elég. De azért a jó kis töltött káposztát egy kis tejföllel sem vetem meg:)

10. Légy őszinte: Mit szeretsz jobban? Adni vagy kapni?
Őszintén, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretek kapni, mert jó érzés. De amikor van az a pillanat, hogy az egyik szeretted azt csomagolja ki, amit te adtál neki, miközben remegve várod, hogy mit fog szólni, de aztán látod, hogy felcsillan a szeme, és tetszik neki, az azért nagyon kellemes tud lenni...

11. Melyik a legjobb karácsonyi ajándék, amit valaha is kaptál?
Na erre emlékszem. Olyan 10 éves lehettem, akikor megkaptam az ugráló labdámat. Egyáltalán nemszámítottam rá, de nagyon jó ötlet volt. Narancssárga volt és imádtam. Mindenhová magammal vittem, még tévézéskor is ott virított mellettem. Persze szép kis károkat és baleseteket okoztam vele, de hát az ilyenek előfordulnak. Mondjuk idén karácsonyra könyvespolcot kértem a Jézuskától, úgyhogy lehet hogy felül fogja múlni :)

12. Melyik az a hely, ahová egyszer majd karácsonykor el szeretnél menni?
Őszintén sehova. Jó ott nekem, ahol mindig vagyok, a családommal. Nem mintha nem szeretnék utazni, mert ez nem igaz. Rengeteg hely van a világon, ahová el szeretnék jutni, de úgy gondolom, hogy karácsony három napja nem erre való. Maximum a rokonokhoz utaznék:)

13. Jól vagy gyatrán csomagolsz?
Hát... gyatrán. Az én kedves családom sok mindennel megáldott engem, de kézügyességgel azzal nem. Persze azért minden évben próbálkozom, hátha történik valami karácsonyi csoda, de eddig még nem volt ilyen szerencsém:D



14. Melyik a legemlékezetesebb karácsonyi pillanatod?
Most hirtelen az utolsó fehér karácsony jutott eszembe. Emlékszem abban az évben is ki voltam, mert már előtte lévő években sem esett a hó, és megint nem is jósoltak semmit. Aztán 24.-én szokás szerint tettük-vettük a dolgunkat, míg nem egyszer anyu szól, hogy nézzünk ki az balakon, mert esik hó. Nem volt sok minden, de az biztos, hogy karácsonyra megmaradt. Ezt a havat mindig felemlegetjük a barátnőimmel, és reménykedünk, hogy idén is fehér karácsonyunk lesz.

15. Honnan tudtad meg az igazat a Mikulásról?
Milyen igazat?....


16. Szoktál újévi fogadalmakat tenni? Ha igen, be is tartod?
Hát szilveszterkor sok minden jár a fejemben, de fogadalomtétel, az nem igazán. Az a helyzet, hogy ismerem magam, és hamar megszegném őket. Ha én egyszer valamit elhatározok, az nem egy időponthoz kötődik, hanem éppen a kialakult helyzet okozza.

17. Mi teszi számodra különlegessé az ünnepeket?


Nem is tudom. Azt hiszem a Szenteste napját azért szeretem annyira, mert akkor olyan különleges hangulat telepedig ránk. Mindenki csinálja a dolgát, ahogy minden évben, követjük a hagyományokat, díszítünk, csomagolunk, ajándékozunk eszünk, iszunk, együtt vagyunk:)


Katica és Lilapulcsis is megcsinálta ezt a TAG-et: KönyvextrákLilapulcsis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése