„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. augusztus 28., hétfő

Estelle Maskame: Mondtam ​már, hogy szeretlek?


A Gabo Kiadó gondozásában jelent meg idén nyáron a DIMILY-trilógia, amelynek első részéhez turné is indul. Estelle Maskame első könyve, a Mondtam már, hogy szeretlek? egy romantikus young adult történet, amelynek középpontjában egy tiltott szerelem áll. A turné során 5 blogger véleményét olvashatjátok a könyvről, és természetesen játszhattok a nyereménykönyvekért!  Tartsatok velünk!


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Gabo Kiadó
Megjelenés: 2017. június 30.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 440
Fordító: Gonda Éva
ISBN: 9789634063285



covers_443835.jpgAmikor a tizenhat éves Eden Munro beleegyezik, hogy a nyarat a rég nem látott apjánál tölti a kaliforniai Santa Monicában, még nem sejti, mi vár rá. Eden szülei elváltak, és az apja új családot alapított. Ezt azt jelenti, hogy Eden találkozik a három mostohatestvérével.
A legidősebb, Tyler Bruce, egy heves természetű, hatalmas egójú problémás kamasz, aki mindenben szöges ellentéte Edennek. A fiatal lány nemsokára egy új élményekkel teli világban találja magát, mert Tyler baráti köre úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a jövevényt. A legnagyobb rejtélyt Tyler jelenti számára, és minél jobban próbálja megérteni a fiút, annál jobban megtetszik neki. Pedig pont a mostohatestvérébe nem lenne szabad beleszeretnie.


A helyzetet tovább bonyolítja Tyler levakarhatatlan barátnője meg egy srác, aki azonnal szemet vet Edenre. Sok titok, sok hazugság, és rengeteg dráma van a háttérben. Vajon Eden le tudja győzni az érzéseit? És sikerül kiderítenie az igazságot Tylerrel kapcsolatban?



A Mondtam már, hogy szeretlek? idén júniusban jelent meg a Gabo Kiadó jóvoltából. A kiadó egyáltalán nem tétlenkedett a DIMILY-trilógia könyveinek kiadásával, hiszen a nyáron megjelent mindhárom rész. Ezen egyáltalán nem lepődök meg, hiszen - habár én még csak az első kötetet olvastam - egy igazi nyári, romantikus, fiatalos történetről van szó. Ami az én figyelmemet a könyv irányába terelte, az a címe volt, ami szerintem nagyon frappáns, vonzza az olyan romantikus lelkületűeket, mint amilyen én is vagyok.

A történetünk főszereplője Eden, aki a nyári szünetet Santa Monicában kényszerül tölteni gyerekkora óta nem látott édesapjával és családjával. A lány természetesen eléggé negatív hozzáállással érkezik a városba, hiszen egyrészt nem ismer itt senkit, másrészt pedig fogalma sincs, mit várjon vagy éppen hogyan viszonyuljon apjához. Ezen a ponton még nagyon jól tudtam azonosulni Edennel, és a kételyeivel. Ehhez még hozzájöttek a önértékelési problémái, ami önbizalomhiányhoz vezetett, főleg egy olyan városban, ahol mindenki gazdagnak, szépnek, tökéletesnek látszik. Mondanom sem kell, teljesen megértettem. Aztán a dolgok kezdenek egyre jobban megváltozni a lány körül. Már az első este megismeri a balhés mostohabátyját, Tylert, aki persze rögtön felkelti a figyelmét. Találkozik Reachellel, majd hamarosan a csapat többi tagjával, Deannel, Meghannal és persze Tiffanival. A visszafogott lány egykettőre bekerül a pörgős, bulis nagyvárosi éjszakába, megismeri mind a jó, de legfőképpen a sötét oldalát, töménytelen mennyiségű alkohollal, drogokkal és miegymással.



Az író egyáltalán nem áltatott minket, nagyon reálisan ábrázolta, hogy miképpen tudnak viselkedni a fiatalok egy elszabadult estén, ráadásul az egyik főszereplőt helyezte az egész központjába. Tetszett ez a merész húzás, ugyanis Tyler, nem csak az az első látásra rosszfiú típus, hanem neki valóban van egy sötét oldala. Nyilván mindennek megvan az oka, ezt nem is firtatnám, viszont ha valaki azt hiszi, hogy Eden majd meg fogja változtatni őt egyik percről a másikra, az nagyon téved. A drogot az ember nem teszi le egy nap alatt, a visszaesés lehetősége mindig fennáll, és ezt Estelle nagyon jól érzékelte.

Eden tehát, ahogy egyre jobban kezd belekavarodni a bulikba, és persze Tylerbe, egy kicsit mintha elveszítené önmagát. Egy idő után már egyre jobban idegesített, mert a kezdetben logikus gondolatai, már csak Tyler-központúak lettek. Talán ez azért lehetett így, mert sajnos Tylert nem igazán sikerült megkedvelnem. Nagyon sokáig nem tudtam hova tenni a viselkedését, amikor pedig kaptunk rá magyarázatot, úgy éreztem már elveszett ez az ügy. A legjobban azt nem szerettem, hogy mindig úgy viselkedett, mintha bármit megtehetne, otthon, a lányokkal, mindenhol. Szóval sajnos ez nekem most nem jött be.

Amit szintén nem tudtam megérteni, az a könyv konfliktusa. Számomra nem egyértelmű, hogy miért tiltott a szerelem a mostohatestvérek között, főleg úgy, hogy nem ,,testvérként" nőttek fel, hanem most találkoznak először. A vége emiatt nagyon elcsúszott számomra. A Tiffani-szál ezt szerencsére elég jól felhozta, hiszen ő azért elég sok fejfájást okozott a főhősöknek, ami mindig előrevitte a cselekményt.

Aki még szeretné meghosszabbítani a nyarat a lassan beköszöntő ősszel dacolva, annak mindenképpen jó választás lehet a könyv: nagyon könnyed, kikapcsol, a helyszín és az idő pedig üdítően hat rá.


Értékelés: 5/3,5




NYEREMÉNYJÁTÉK
A Mondtam már, hogy szeretlek főszereplője, Tyler egy igazi balhés fiú, azonban lassacskán jobban megismerve megdobogtatja Eden - és az olvasó - szívét. A young adult könyvek között rengeteg olyan férfi főszereplővel találkozunk, akik első ránézésre igazi rosszfiúk, azonban néhány oldal után megismerhetjük érzékenyebb oldalukat is. A nyereményjátékunk során ilyen és ehhez hasonló fiúk nevét kell megkeresnetek a blogbejegyzések soraiban elbújtatva. A feladat nem más, mint a kiemelt betűket összerakva beírni a rafflecopter dobozba a fiúk teljes nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
28.28. Könyvvilág blog
08.30. Kelly&Lupi olvas
09.01. CBooks
09.03. Deszy Könyvajánlója
09.05. Dreamworld blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése