„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 17., vasárnap

Krystal Sutherland: A ​szerelem kémiája



A Maxim Kiadó gondozásában jelent meg decemberben Krystal Sutherland első könyve, A szerelem kémiája. A Young Adult könyvben a középiskolás Henry Page és az új lány Grace Town történetét ismerhetitek meg. A blogturné keretében 3 blogger meséli el véleményét a könyvről, és természetesen játszhattok is 1 példányért.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2017. december 11.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 288
Fordító: Őri Péter
ISBN: 9789632618562


Henry Page még sohasem volt szerelmes… Reménytelen romantikusnak képzeli magát, de az általa vágyott szerelem, amely olyan, mint a lassított felvétel, szapora szívverést okoz, és sem enni, sem aludni nem hagy, eddig nem bukkant fel az életében, legalábbis még nem. Henry inkább a tanulásra koncentrál, hogy bekerüljön egy közepesen jó egyetemre, és minden vágya, hogy végre ő legyen az iskolai újság szerkesztője. Aztán a végzős évében, a harmadik kedden Grace Town besétál egy délutáni órájára, és a fiú azonnal tudja, hogy minden meg fog változni.
Miután Grace-t és Henryt együtt felkérik az iskolai újság szerkesztésére, a fiú hamarosan azon kapja magát, hogy végzetesen beleszeretett a lányba. Nyilvánvaló, hogy Grace valamiképpen sérült, de úgy tűnik, Henry ettől csak szebbnek látja őt, és semmi mást nem akar, mint segíteni neki újra összerakni a széttörött darabokat. Ám aki azt gondolja, hogy ez egy átlagos szerelmi történet, az nagyon téved!



Krystal Sutherland első könyve jelent meg a Maxim Kiadónál. Ha valaki megkérdezné, hogy mi vett rá arra, hogy elolvassam a könyvet, már nem tudnám megindokolni. Mindenesetre volt a fülszövegben valami - talán a fiú főhős, vagy a reménytelenül romantikus jelző -, ami felkeltette az érdeklődésemet annak idején. Így hát kezembe vettem a könyvet, és nekiálltam, és annyit mondhatok, bármire is számítottam az elején, egyáltalán nem azt kaptam végül.

A fülszöveg utolsó mondata szerint ez a könyv egyáltalán nem átlagos szerelmi történet, és mennyire igaza van! Kezdjük ott, hogy a narrátorunk egy középiskolás fiú, Henry Page, és ő az a bizonyos reménytelenül romantikus főhős, akinek az álmodozásai aztán hamarosan valódi érzelmekre cserélődnek, amikor megjelenik az új lány a suliban, Grace Town. De ne siessek ennyire előre.. Szóval Henry egy tipikus kamaszfiú, vannak barátai, tanulgat, minden vágya, hogy a suliújság főszerkesztője legyen, a tanárokkal hol kijön, hol nem. Egy nap azonban feltűnik Grace, aki habár eléggé érdekes jelenség - bot segítségével jár, fiú ruhában, rövid hajjal és kissé ápolatlanul -, mégsem kelti fel a fiú figyelmét elsőre. Aztán amikor az igazgató őt és Grace-t teszi meg az újság főszerkesztőjévé, minden megváltozik. Grace nagyon furcsán viselkedik, állandóan valamiféle szomorúság lengi őt körül, és folyamatos hangulatingadozásai vannak.

Szóval Grace Town egy tipikusan sérült karakter, aki csak nagyon keveset ad magából, és ez a fajta titokzatos sebzettség kelti fel Henry figyelmét, aki mindent megtesz azért, hogy megfejtse a lányt. Annyi biztos, hogy Grace-t valamilyen szörnyű tragédia érte, és elvesztett valakit, aki nagyon fontos volt számára. Henry pedig próbál megtenni mindent azért, hogy visszahozza a régi Grace-t, hogy segítsen neki továbblépni, és ez ügyben pedig nem tud más nyújtani neki, mint a saját szerelmét.

az írónő

Eddig talán úgy tűnik, mint egy tipikus YA sztori, pedig higgyétek el, nem az. Hiszen hiába próbál bármit is tenni Henry, hiába vannak Grance-nek jobb, boldogabb pillanatai a fiúval, képtelen továbblépni. Hosszú és fájdalmas út ez mindkettőjük számára, és nem biztos, hogy a szerelem lesz a gyógyír. A könyv hangulata is ezt támasztja alá, ami hiába volt sokszor humoros vagy könnyedebb, egy fajta komor, sötét érzés, ami Grace jellemét, gondolatait is körülvette, szinte végig tapintható volt.

A szereplők nekem nagyon szimpatikusak voltak. Henry gondolatait nagyon szerettem, egy pozitív személyiség, vicces volt, kicsit álmodozó, különc, de csak annyira, hogy egyéniség legyen. Valószínűleg Grace-t is ez fogta meg annyira. Grace pedig, nos, igazából haragudhattam is volna rá, mert nem volt fair játékos Henryvel szemben, de nem tettem, inkább csak nagyon-nagyon sajnáltam, és szurkoltam, hogy jobban legyen.

Tetszett a könyv üzenete: a szerelem nem mindig jön jókor, habár megvan a vonzalom két ember között, amiből akármi is lehetne, nem biztos, hogy az adott időben érvényesülni tud. Ami pedig még fontosabb, nem biztos, hogy a szerelem minden akadályt képes legyőzni, lehet hogy saját magunknak, egyedül kell megoldani bizonyos problémákat, hogy később készen álljunk valami újra. És hogy miért nem egy átlagos szerelmi történtet ez? Erre csak annyit tudok mondani, hogy nem kaptuk meg azt a fajta happy endet, amit a Young Adult történetekre jellemző, mégis úgy csuktam be a könyvet, hogy igen, ennek így kellett történnie. És ezt nagyon szerettem!
Ajánlom reménytelenül romantikusoknak, és azoknak is, akik egyáltalán nem azok!

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK
A történetünket a fiú szereplő, Henry meséli el, ami ritkább eset a Young Adult műfajban, mégis egyre több író él vele. A játékhoz is ez adta az ötletet, ugyanis a feladatotok az lesz, hogy a megadott fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, mely könyvről van szó, és beírjátok annak a (fiú) szereplőnek a nevét, aki elmeséli az adott történetet. Tehát nem a könyv címét várjuk, hanem a szereplő nevét!

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, (...) eltökélte, hogy sikeres lesz az életben – ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





További állomások
12.17. Könyvvilág blog
12.19. Kelly&Lupi olvas
12.21. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése