„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. október 22., hétfő

Sarah Title: Kísérleti ​randevú



Sarah Title a Kísérleti randevú című könyvével debütál a General Press Kiadónál. A szerelmes könyvtárosok sorozat első részéből kiderül, hogy miképpen bírkózik meg főszereplőnk, Melissa Bernard a róla készült mém szenzációjával. A nő sok mindenre számít, de arra biztos nem, hogy talán még a szerelmet is megtalálja ennek köszönhetően. Ha kíváncsiak vagytok Sarah Title romantikus és szórakoztató történetére, akkor figyeljétek a turné négy állomását, és játsszatok a könyvért.

Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2018. október 1.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 288
Fordító: Danyi Andrea
ISBN: 9789634522072


Hogyan ​lehet valakiből mém? Melissa „Bernie” Bernard példájából kiindulva: bárkiből és bármikor. Amikor egy lánykérésről készült videó hirtelen hatalmas népszerűségre tesz szert az interneten, nem a menyasszony és a vőlegény az, aki felkelti az internetezők érdeklődését. Hanem Bernie – ahogy elhúzza a száját. A mémhadjárat ezzel kezdetét is veszi. A lány a legszívesebben elbujdosna, ekkor azonban felbukkan egy jóképű riporter, és ajánlatot tesz neki…
Colin Rodriguez szorult helyzetében, amikor is az állása a tét, eltökéli, hogy bebizonyítja: ő a romantika legnagyobb szakértője San Franciscóban, és rögtön elő is áll az ötletével. Randipartnereket talál a randiképtelen nőnek. Egészen pontosan az immár híres, ám a szerelemmel szemben bizalmatlan könyvtárosnak. Amikor Bernie végül kötélnek áll, kiderül: a férfinak nem is a cikksorozat megírása jelenti majd a legnagyobb problémát. Egyik katasztrofális randi ugyanis másikat éri. Colin azonban mindenre kész, hogy megtalálja a Bernie-hez illő férfit – még akkor is, ha ezt a szerepet neki kell betöltenie.

Új írónő, Sarah Title könyve jelent meg a Genereal Press Kiadónál idén ősszel. A fülszöveg egy könyvtáros szerelemre találásával felkeltette a figyelmemet, ezért nagyon örültem, hogy elolvashattam a könyvet a blogturnén keresztül.

A főszereplőnk, Bernie - ahogy írtam is feljebb - egy könyvtárban dolgozik. A nő nagyon szereti a munkáját, annyira, hogy ki tudja hány éve nem vett ki egyetlen nap szabadságot sem, élvezi, amit csinál (könyvmoly lévén nem is csoda). Mondhatni csak a munkájának él, a divat nem nagyon érdekli, randizni sem volt ezer éve, de bevallása szerint, nem kell neki férfi a boldogsághoz, megvan ő egyedül, köszöni szépen. Bernie azonban egy-kettőre hírességgé válik, ugyanis az egyik kollégájának megkérik a kezét, amikor ő is jelen van, és legnagyobb szerencsétlenségére felkerül a lánykérés videójára. És nem is akárhogyan, Bernie ugyanis eléggé savanyú képet vág, amiből az internet világa egy pillanat alatt nagy hűhót csap, és mémet kreálnak belőle, így hirtelen mindenki megismeri a "rosszalló könyvtárosunkat". A hír eljut Colin Rodriguezhez is, aki egy divatlapnak ír, és kitalálja, hogy bebizonyítja, hogy a könyvtáros sztereotípia nem valóságos, Bernie nem egy besavanyodott, randiképtelen nő, hanem igenis képes jól érezni magát. Ezt pedig úgy szeretné elérni, hogy egy cikksorozatot készít a nőről, aki minden nap más férfival randizik, ezáltal eljár szórakozni, kikapcsolódni, és talán még a szerelmet is megtalálja.

Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy mi fog kikerekedni ebből a történetből, de a kiszámíthatósággal nincs is baj, a lényeg inkább az, hogy miképpen jutunk el ide, hogy mik azok a részletek, amik meghatározzák a végkimenetelt. Nyilván kell egy jó alapsztori, ami itt szerintem meg is van. Egy nő, aki csak a munkájának él (és itt megjegyezném, hogy szerintem maga a munka nem is olyan lényeges), ezer éve nem mozdult ki, de egy felfordulás hatására elkezd randizni naponta másik emberrel, miközben van mellette egy segítő, azaz Colin, aki szervezi a randikat, távolról figyeli az eseményeket, miközben természetesen egyre jobban megismeri a lányt, és közelebb kerülnek egymáshoz.

És ebből következik a másik fontos dolog, a jó karakterek ugyebár. Ezzel volt egy kis problémám, mert Bernie nem lett a kedvencem. Az oké, hogy szereti a munkáját, ami a hobbija is egyben, hogy elvei vannak, miszerint ne a külsőségek határozzák meg a döntéseinket, és egy nő legyen önálló, nincs azzal gond, ha éppen szingli, nem kell, hogy mindig legyen mellettünk egy férfi, egyedül is lehetünk teljesek. Viszont ez a teljes elzárkózás, hogy meg sem próbál kicsit lazítani, esélyt adni egy kis kalandnak, valami újnak, nos, pont ettől válik olyan savanyúvá, amit el akar kerülni. De persze ezért van maga a történet, a randik, hogy felnyissa a lány szemét arra, hogy nincs abból gond, ha egy kicsit elkezd élni.

A könyvvel jól lehet haladni, mert mindig történik valami, a randik aránya is jól megvan írva, néhányat részletesen is megismerünk, másokon gyorsabban átsiklunk. Voltak viccesek, ijesztőek, mások unalmasak, és persze kínosak. Viszont a stílusa kissé vontatott volt, nem volt meg az a lassú egyenletes csordogálás, hanem mintha olykor egy-egy bukkanóba ütközött volna.

Ezt az átalakítós szálat viszont feleslegesnek éreztem, úgy értem, éppen eléggé hiteles lett volna a külsőségek nélkül is Bernie karaktere. De szerencsére nem azt hozta ki az írónő a sztoriból, hogy mivel átalakult, rögtön megtalálta a szerelemet. Bernie küzdött a magassarkúkkal, a sminkeléssel, a ruhák kiválasztásával, aztán napról napra vett el vagy éppen adott hozzá valamit a régi önmagából, és így megtalálta a saját stílusát, ami nem feltétlenül jelenti az, hogy mindig szuperül kell kinézni.

Összességében nem volt rossz történet, megvolt a beígért romantika, voltak vicces jelenetek (a Maria szál kifejezetten tetszett), könnyed volt, viszont számomra egyszer olvasós volt. Az írónő stílusa annyira nem nyerte el a tetszésemet, így egyelőre nem tudom, hogy akarom-e a következő részt. Meglátjuk.


Értékelés: 5/3,5


NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyvtárosunk a róla készült mémnek köszönheti, hogy egy csapásra híressé vált, így most a játék is a mémekről fog szólni. Minden állomáson találni fogtok egy híres mémet, a feladat pedig mindössze annyi lesz, hogy kitaláljátok, ki szerepel rajta, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
10.21. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése