„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. november 14., szombat

Böszörményi Gyula: A ​Barnum-rejtély


Folytatódik a nagy sikerű Ambrózy báró esetei sorozat, a legújabb rész, A Barnum-rejtély idén novemberben érkezik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miképpen nyomoz a kedvenc szoknyás detektívünk ezúttal egy nagyon különleges helyszínen, ráadásul nem is akármilyen segítséggel, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. november 17.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 336



1901. április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a The Greatest Show on Eartht, vagyis A Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát. A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni. Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd. Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!

Figyelem! A bejegyzés a korábbi részekre spoileres lehet!

Én már nem is reménykedtem benne, hogy Márika kötete után kapunk egy újabb Ambrózy részt, hiszen az már igencsak véglegesnek tűnt, így amikor kiderült számomra, hogy érkezik a folytatás, madarat lehetett volna fogatni velem. Persze azért annyira végleges mégsem volt (és nem csak azért, mert egy jó történetet véleményem szerint bármeddig lehet húzni, amíg a színvonal megmarad), hiszen éreztem a hiányosságot az idősebbik Hangay leányzó életét tekintve: az ő eltűnésével kezdődött minden, és habár pár kötettel ezelőtt megtalálták, az élete mégsem került egyenes vágányra, Böszörményi Gyula mintha elfeledkezett volna róla. Éppen ezért nagyon reméltem, hogy ebben a részben Emma előtérbe fog kerülni, és ha nem is egy egész kötetet neki szánva, de mégiscsak valamiféle módon belekerül majd a történetbe.


A 6. Ambrózy kötetet hatalmas rejtély övezte, nem sokkal a megjelenés előtt is mindössze annyit lehetett tudni, hogy valószínűleg a világhírű Barnum és Bailey cirkusz is szerepet kap benne, ezen kívül viszont más információt nem tudhattunk róla. Így lehetett az, hogy amikor én a blogturné keretei között elkezdtem olvasni a könyvet, nemhogy fülszövege, borítója, de még címe sem volt a kötetnek, így abszolút sötétségben voltam a tekintetben, hogy mire is számítsak. Ez persze az adott körülmények között (aka egy Ambrózy kötet esetében) mit sem számít, enélkül is a legnagyobb lelkesedéssel álltam neki. A lényeg, hogy amikor elkezdtem olvasni a könyvet, rögtön megnyugodtam, hogy a remény beteljesíteni látszódik, hiszen rögtön kaptunk egy Emma szálat, így már biztos lehettem abban, hogy az A Barnum-rejtélyben (most már természetesen tudom a címet), az idősebb Hangay lánynak is nagyobb szerep jut.


A könyvről nagyon nehéz úgy írni, hogy ne  spoilerezzek, és egyébként is úgy vagyok vele, hogy minden rajongó megérdemli, hogy maga élje át a történet nyújtotta élményt - főként ennyi rész után. Az persze egyértelmű, hogy Barnum és Bailey cirkusz nemcsak hogy nagy szerepet, de főszerepet kap a történet során, és mivel a nyomozás a korábbi részektől sem állt távol, tán nem meglepő, hogy a Hangay nővéreknek a cirkusz területén kell a legjobb szoknyás detektívet hozniuk. Bizony, Emma és az újdonsült bárónénk, Mili fog a történetünk során nyomozni, ugyanis a cselekmény nem sokkal a Szer'usz világ után játszódik, így Richárd - habár már otthon - még mindig lábadozik, persze azért a háttérből nem rest okító tanácsokat osztogatni a lányoknak. 


Nagyon örültem, hogy Emma ismét középpontba került, annak pedig még jobban, hogy Milivel (és persze Márikával) közösen kezdtek bele a nyomozásba. Egyszerűen imádtam őket együtt, tökéletesen bizonyították (ismét), hogy képesek helytállni a férfi világban még a báró távollétében is: segítette őket az éles eszük, a bájuk, a talpraesettségük, és persze a bátorságuk, ami valahogy sosem akart elfogyni. Testvérként is jól működtek, nemcsak az észjárásuk volt hasonló, de egymás érzelmeiben is tökéletesen olvastak, most végre tanúi lehettünk annak, hogy milyenek is lehettek a Hangay lányok még azelőtt, hogy Emma eltűnt, mielőtt minden elkezdődött volna. Bármennyire is szeretem, amikor Mili és a báró együtt nyomoz, kifejezetten tetszett, hogy ezúttal a Hangay testvérek vették kezükbe a Barnum és Bailey cirkusz talányát. 


Már a hatodik Ambrózy kötetnél tartunk (plusz a két kis novella), de Böszörményi Gyula még mindig ugyanazt a nívót hozza, mint eddig, azaz nem tud hibázni. A nyomozás ismét csak rendkívül izgalmas volt, a sokáig keszekusza szálak csak a legutolsó pillanatban lettek kibogózva, egészen addig fogalmam sem volt, hogy ki és mit, de leginkább miért cselekedett. Amikor pedig felkerült a pont az i-re, ismét elcsodálkoztam azon, hogy micsoda éles elme kell egy ennyire összetett, a legapróbb részletiben is tökéletes történet kitalálásában. 


A helyszín választásért is jár az csillagos ötös, hiszen az, hogy cirkuszban játszódott a történet legnagyobb része, még izgalmasabbá, de leginkább látványosabbá tette az egész nyomozósdit. A való világban nem rajongok a cirkuszokért, viszont a könyvekben szeretek róluk olvasni, mert nagyon sok potenciált látok ebben a helyszínben. Szerencsére a szerző ki is használta ezeket a részletgazdag leírások, a különleges szereplők, a lebilincselő előadások vagy éppen a megoldásra váró rejtély tekintetében is. 


A legújabb Ambrózy kötet tehát újra elvarázsolt, amikor nehéz szívvel letettem a könyvet, megállapítottam, hogy Böszörményi Gyula még mindig tud újat mutatni a sorozatban. A helyszín tökéletes választás, a történet fordulatos, több csavarral megfűszerezve, a nyelvezet még mindig lenyűgöző, a humora briliáns, a háttér információk pedig részletesek és érdekesek. A szereplőket, ha lehet még jobban a szívembe zártam, Emma szála is rendkívül tetszett, úgy érzem, hogy már nagyon megérdemelte a rivaldafényt. Azt pedig, ahogy végül döntött, már a történet közepén valahogy megéreztem, és habár kicsit fáj érte a szívem, teljesen érthető. Mili pedig még mindig az abszolút kedvencem a bátorságával, a nagy szájával és a még nagyobb szívével. Ami pedig a mi morc bárónkat illeti, hát ebben a részben is jó párszor igencsak megorroltam rá, hiszen annak ellenére. hogy nős férfi lett belőle, még mindig mintha nem tudná, hogy mit kezdjen az érzelmekkel (legalábbis a romantikusokkal). A vége pedig, nos, azt imádtam!


Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet ezúttal egy cirkuszba kalauzol el minket, éppen ezért a játékunk is ehhez a helyszínhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találtok egy borító részletet olyan könyvekből, amelyek cirkuszban játszódnak, a feladat pedig, hogy megfejtések, melyik könyvről van szó. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjének nevét és címét várjuk!



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

11.14. Könyvvilág

11.16. Dreamworld extra állomás

11.18. Veronika’s Reader Feeder

11.20. Readinspo

11.22. Zakkant olvas





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése