„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. november 17., kedd

Kylie Scott: Trust - Bizalom


Kylie Scott, a Stage Dive sorozat írónőjének tollából új könyv jelenik meg hamarosan a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. A könyv főszereplői ezúttal fiatal gimnazisták, akik egy megrázó esemény alkalmával találkoznak először, ami örökre megváltoztatja az életüket. Ha szeretnétek többet megtudni a szívmelengető történetről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. november 17.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 368



Mindenki megérdemel egy második esélyt! A 17 éves gimnazista Edie Millen élete gyökeresen megváltozik, amikor egy rablótámadás közepén találja magát, és majdnem meghal. Miután elege lesz osztálytársai jelentőségteljes pillantásaiból és beszólásaiból, sulit vált, ahol találkozik a megmentőjével, Johnnal. A fiút a legvadabb pletykák övezik, agresszív, erőszakos drogdíler hírében áll… de Edie nem tud és nem is akar az érzések ellen küzdeni, amiket John ébreszt benne…Különleges, ám életszerű szerelmi történet, izgalmas

és elgondolkodtató bűnügyi szállal kombinálva.

Lehet, hogy nem tökéletes a világnak, de neki az lehet?

Ismerd meg sorsukat!

„Azt szerettem legjobban a könyvben,

hogy nagyon életszerűen ír a fiatal felnőttek traumáiról

és kapcsolati nehézségeiről. A hősök nagyon szeretetre méltóak,

a kapcsolatuk pedig a hihetetlen dráma ellenére is abszolút valódi.”

– Sheila M., amazon.com

„Provokál, inspirál, hipnotizál, megérint.” – Sairaika, amazon.com

„Kylie Scott kimozdít a komfortzónádból,

és a könyv hőseivel láttatja, érezteti veled a világot.”

– Michelle, goodreads.com

Kylie Scott neve hallatán valószínűleg legtöbbünknek a Stage Dive sorozat jut eszébe (Jimmy <3), amit én egyébként - az első rész kivételével - idén daráltam le. Olyan sorozatról beszélünk (legalábbis szerintem), ami függőséget okoz, hiszen egy rockbanda “rossz fiúinak” szerelemre találásáról van szó benne, ami, hát igen csak meg tudja dobogtatni a női szíveket. Lényeg a lényeg, Kylie Scott már bizonyított a fülledt és szenvedélyes New Adult műfajban, most viszont egy kicsit más vizekre evezünk. A Bizalom ugyanis - habár a moly szerint NA  - úgy gondolom, hogy inkább ifjúsági, vagy ha úgy tetszik Young Adult regény, hiszen a főszereplői tinédzserek, és én azt gondolom, hogy ez a lényegi különbség a két műfaj - NA és YA - között. De javítsatok ki, ha tévedek!


A történet főszereplői tehát fiatalok, rögtön az elején megismerjük a 17 éves Edie-t, a kissé túlsúlyos, viselkedése alapján inkább amolyan visszahúzódó, szégyenlős lányt. Egy teljesen átlagos estének indul, Edie befut a helyi élelmiszerboltba, hogy a legjobb barátnőjével tartott pizsamapartira feltankoljon édességgel, csakhogy a dolgok hamar rosszra fordulnak. Az egyik helyi drogos is betéved a boltba, hogy kirabolja azt, és túszul ejti az ott tartózkodókat. Nem tudom, mire számítottam, de arra biztosan nem, hogy ennyire megvisel ez a jelenet. Az írónő ugyanis nagyon részletesen és olykor kegyetlen valósággal szemlélteti az eseményt, mindezt Edie szemüvegén keresztül, akinek a félelme szinte kézzel fogható. A boltban tartózkodik még John is, aki szintén nem éppen a jó híréről ismert, viszont ez ebben a pillanatban nem igazán számít, hiszen szó szerint megmenti a lány életét.


A történet tehát igencsak keményen indul, és ez végig rányomja a bélyegét az egész könyv hangulatára, ami persze nem csoda. Miután Edie megmenekül a halál karmából, az élete teljesen átértékelődik, olyan mintha átkapcsoltak volna benne valamit. Elengedi a felszínes barátait, átiratkozik magániskolából az állami iskolába, nem hagyja, hogy megalázzák, beszólogassanak neki, sőt meg is védi magát nem is akárhogyan. Ez alapján úgy tűnhet, mintha felelőtlenül viselkedne, de igazából nem erről van szó: úgy véli, hogy mindazok a dolgok, amelyek korábban fontosak voltak neki - suli, tanulás, az emberek véleménye - már eltörpülnek amellett, hogy majdnem meghalt. A történtek után már nem egy távoli jövőképként tekint a halálra, hanem úgy, mint ami bármikor bekövetkezhet, ezért pedig úgy érzi, meg kell élni a pillanatot és az igazán fontos dolgokkal foglalkozni.


És hogy jön képe John? Nos, a fiú abba az állami iskolába jár, ahova Edie átiratkozik, és mivel valamiféle furcsa kötelék alakult ki közöttük amiatt, amit együtt átéltek, hamar megtalálják egymást. Arról nem is beszélve, hogy a lánynak nagyon tetszik John, és ez az új bátor Edie szeretné, ha több is kialakulna közöttük, és olyan dolgokat tesz, amik korábban eszébe sem jutottak volna. Természetesen Johnra is hatottak az események, korábban ő is dílerkedett, nem érdekelte a suli, a történtek hatására azonban szeretne megváltozni, odafigyelni a tanulásra, normális munkát szerezni és úgymond jó útra térni. Nagyon tetszett ez a párhuzam, vagy éppen ellentét, ahogy Edie, aki eddig nem igazán élt, most elkezdett új, olykor veszélyesnek tűnő dolgokba belevágni, míg John, aki pedig már túl sokat tapasztalt, most visszafogottan akart viselkedni. És aztán valahol félúton pedig találkoznak kihozva egymásból a legjobbat.


Az egész könyvet átjárja egyfajta komor hangulat, a kezdeti eseményeknek köszönhetően, és amiatt is, ahogy a főszereplőink megküzdenek a félelmeikkel, rémálmaikkal, és ahogy ez hatással van az életükre, az újfajta döntéseikre. Közben mégis volt benne egyfajta könnyedség is, ami Edie-nek volt köszönhető, aki egy rendkívül szerethető karakter a szellemes, olykor ábrándos gondolataival, nagyon sokszor felfelé gördült miatta a szám széle. John pedig elképesztően cuki volt, ahogy próbált jó fiúként viselkedni, és terelgetni az elveszett, emiatt néha meggondolatlanul viselkedő lányt. A köztük lévő kapocs végig működött, először az átélt események miatt, aztán pedig már csak azért, mert egyszerűen jó páros voltak. Imádtam, hogy nem számítottak a külsőségek, vagy a múltbéli tetteik, egyszerűen csak elfogadták egymást mindenestül. Volt benne némi pikantéria is, ami kicsit feltüzelte az érzékeket, de abszolút belefért szerintem a kategóriába.


Én tehát nagyon elégedett vagyok a történettel, úgy gondolom, hogy az írónő megmutatta, hogy képes egy teljesen más korosztályról, más témában is írni. A lezárást kicsit gyorsnak éreztem, ott még plusz 10 oldalt elviseltem volna, hogy mi is történt velük azután. Ezt leszámítva minden a helyén volt, nagyon szerettem Edie és John párosát, és azt az üzenetet, amit általuk közvetített az írónő. Emellett pedig még más fontos dologra is felhívta a figyelmünket Scott: arra, hogy azzal foglalkozzunk, ami igazán fontos az életünkben, ne érdekeljen, hogy számunkra jelentéktelen emberek mit gondolnak rólunk. A család, a barátság fontosságára, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik érdemesek a bizalmunkra, akik tisztelnek minket. Szellemes, lélekmelengető, tanulságos. Nagyon ajánlom!



Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Kylie Scott oda van a tetkós srácokért, legalábbis a könyveinek borítói alapján nagyon úgy tűnik. Most ezek után a borítók után kell nyomoznotok: minden állomáson találni fogtok egy tetkós borítórészletet, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek melyik könyvéről van szó, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Angol és magyar címet is elfogadunk. 



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

11.17. Könyvvilág

11.19. Sorok Között értékelés

11.21. Sorok Között extra állomás

11.23. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

11.25. Veronika’s Reader Feeder

11.27. Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése