„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. augusztus 5., csütörtök

Abbi Waxman: Egy könyvmoly élete


Könyvesboltba viszi olvasóját Abbi Waxman új romantikus története, mely magyar nyelven a General Press Kiadó gondozásában látott napvilágot. Tartsatok velünk ezen a csodálatos utazáson, s ha a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2021. július 14.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 376



Nina Hill igazi könyvmoly. A fiatal nő elképesztően magabiztos – a könyvek között. Az élete viszont pont olyan, amilyennek akarta: egy könyvesboltban dolgozik, emellett minden kvízkérdésre csípőből tudja a választ, tökéletesen szervezi a mindennapjait, és van egy Phil nevű macskája. Amikor a sosem látott apja meghal, Nina rádöbben, hogy a férfi hagyatéka nem más, mint számtalan nővér, fivér és unokatestvér – akik ráadásul mind a közelben laknak! És szívesen találkoznának vele! Neki pedig ezzel a rengeteg vadidegennel mind beszélnie kell. És ha mindez nem lenne elég: kiderül, hogy Tom, aki a kvízjátékokban Nina mindentudó ősellensége, a valóságban kedves, vicces srác, és szívesen randizna Ninával. Hát nem tudja, milyen szörnyű ötlet ez? És vajon lehet az élet olyan szép, mint a könyvlapokon?






Egy olyan könyv, amelynek az a címe, hogy Egy könyvmoly élete, természetesen felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsi voltam arra, hogy miről szól Nina, az említett könyvmoly története, hogy vajon tudok-e vele azonosulni, és persze a fülszöveg némi romantikát is ígért, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy akarom-e olvasni.

A főszereplőnk tehát Nina, aki valóban egy igazi könyvmoly. Amióta az eszét tudja, mindig olvasott, az otthona teli van roskadó könyvespolcokkal, ráadásul egy könyvesboltban dolgozik - az ember valahogy így képzel el egy könyvmolyt. De persze ahogy minden könyvmoly, úgy Nina is sok más tulajdonsággal is rendelkezik. A lány amellett, hogy sokat olvas, a legtöbb információt meg is jegyzi, rengeteg tudást halmozott fel, éppen ezért nagyon szereti a kvíz esteket, ahová a barátaival jár el. Emellett pedig Nináról nem mondható el, hogy spontán lenne, sőt az élete szinte minden szegletét megtervezi egy erre való határidő-naplóban (amit az olvasó is láthat a fejezetek elején), és ha valami nem úgy alakul, ahogy ő elgondolta, akkor képes kiborulni, amely legtöbbször pánikroham formában tör rá. Csakhogy ahogy az lenni szokott, az élet szeret meglepetéseket okozni, így van ez Nina esetében is, aki egy nap megtudja, hogy a soha nem ismert apja meghalt, és "ráhagyott" egy hatalmas családot testvérekkel, unokatestvérekkel és egyéb rokonokkal.

Ninának tehát nem kevés sokkal kell megküzdenie, ami a visszahúzódó természete miatt nagyon nehezére esik. Az új családtagok szerencsére azért kellemes meglepetést is okoznak, ráadásul a lány egy idő után sok hasonlóságot vél felfedezni bennük, ami könnyíti az ismerkedést. A másik "kihívás", amellyel Ninának szembe kell néznie, Tom személyében jelenik meg, akit egy kvízeseten ismer meg, és a fiú érdeklődni kezd iránta. És habár Tom szimpatikus a lánynak is, mégis fél belevágni egy kapcsolatba, mivel egyrészt nehéz neki feladni a megszokott egyedüllétet, másrészt pedig ugyebár a szerelemben nincs előre garancia, abba bizony fejest kell ugrani, ami egy Ninához hasonló örök tervezőnek nem egyszerű feladat.

Ezt a történetet azért szerettem leginkább, mert nagyon sok ponton tudtam azonosulni Nina karakterével. Egyrészt jómagam is sokat szorongok, és habár én nem tervezek annyira részletesen, mint Nina, de azért hajlamos vagyok fennakadni és agyalni apróságokon. Tudom milyen nehéz levetkőzni ezt az érzést, úgyhogy én abszolút nem éreztem eltúlzottnak a félelmeit. Azt pedig, hogy a könyvek, az olvasás milyen sokat segített nekem is nehéz időkben, vagy amikor csak simán el akartam picit menekülni a valóság elől, szintén átéreztem. A lényeg, hogy nem szabad beleragadni a könyvekbe, hanem a valóságban kell élni, és ez bizony Ninának is egy jó lecke a történetünkben.

Én tehát a könyvmoly életérzésnek teljesen át tudtam adni magam az olvasás alatt, nagyon jó érzés volt egy ilyen történetbe beletemetkezni. Másrészt pedig a családi szálak is izgalmasak voltak, és Nina mellett Tom is egy nagyon szerethető karakter volt, a kapcsolatukból fakadó konfliktus pedig elgondolkodtató. Nekem tehát tetszett Nina története, nagyon olvasmányos volt, olykor elgondolkodtató, de azért humoros pillanatok is akadtak benne. Abszolút kikapcsolt, és végig fenntartotta a figyelmem. Én bátran ajánlom!


Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet hősnőjének macskája van, akivel időnként mélyrehetó párbeszédeket folytat. Nyereményjátékunk minden állomásán egy-egy olyan szerző nevét találjátok, akiknek valamelyik könyvében fontos szerepet kap egy macska. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a könyv címét.


Rachel Wells
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

08.03. Betonka szerint a világ…

08.05. Könyvvilág

08.07. Csak olvass!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése