„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. október 15., péntek

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ


A Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének új könyve már magyarul is olvasható. Az ugyancsak az emberi kapcsolatok mélységét pedzegető Hová lettél, szép világot külföldön Sally Rooney legjobb írásaként emlegetik. Hogy ebben mennyi igazság van, azt mindenki döntse el maga – de csak miután végigolvastátok, mit gondolnak róla a bloggereink.



Könyv adatai
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2021. szeptember 7.
Eredeti megjelenés: 2021
Oldalszám: 318



A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.

Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?

Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.


Sally Rooney Normális emberek c. könyve az egyik nagy kedvencem lett a tavalyi évben, teljesen magával ragadott akkor az írónő stílusa. Éppen ezért amikor megtudtam, hogy új könyve érkezik a 21. Század Kiadónál, természetesen mindenképpen olvasni akartam.


A történetünk két szálon halad, két-két főszereplővel: az egyik szálon megismerjük Alice-t, aki egy híres író, viszont egy ideg összeroppanás miatt elköltözik Dublinból vidékre, hogy jobban legyen, kipihenje magát. Itt egy randi alkalmával megismerkedik Felixszel, akivel igazán furcsán alakul a viszonya. A férfi hol kedvesen, hol igencsak nyersen viselkedik vele, de Alice mégiscsak megkedveli őt, és egyre többet időznek együtt. Másrészt pedig megismerjük Alice legjobb barátnőjét, Eileent is, aki Dublinban dolgozik, és éppen egy szakításon van túl. A lány életében újra felbukkan, és egyre több időt tölt gyerekkori legjobb barátja, Simon, aki igazából mindig is oda olt a lányért és fordítva. Eileen és Simon tehát ismét sok időt tölt együtt, ami egy "barátság extrákkal" viszonyba torkollik, és aminél igazából mindketten többet akarnak, de valahogy nem sikerül a másik tudatára hozni.


A történetnek e két szálát összefűzi a két barátnő levelezése, amelyek meg kell hogy mondjam, a könyvnek kiemelkedő részletei voltak. A lányok ugyanis amellett hogy megbeszélik mi zajlik éppen az életükben, sok társadalmi kérdést, erkölcsi dilemmát, vagy éppen "az élet nagy kérdései" típusú elmélkedéseket tárgyalnak ki, amelyeken valamikor, valamilyen formában mind elmerengünk.


Bevallom, amikor elkezdtem olvasni a könyvet, először nagyon furcsának találtam a történet narrációját. Az E/3, az összefolyó, kötőjel nélküli párbeszédek először kicsit megzavartak, de aztán a könyv egyediségének tudtam be, hamar túllendültem rajta, szóval ez abszolút ne vegye el senki kedvét. Hiszen kaptam helyette egy remek a történetet, amelyben négy harmincas éveik küszöbén álló fiatal szeretné megtalálni a helyét ebben a bonyolult világban, küzdenek a felnőtté válás nehézségeivel. Az írónő ismét csak olyan karaktereket hozott, akikkel könnyű azonosulni, hiszen annyira igaziak, egyáltalán nem tökéletesek, csak próbálnak a legjobb tudások szerint élni. Én elképesztően át tudtam érezni a gondjaikat, félelmeiket, hiszen nagyjából az ő generációjukba tartozom, és tudom milyen nehéz megfelelni a társadalmi nyomásnak, hogy most már ideje lenne önállónak lenni, családot alapítani stb. Ráadásul az utóbbi időben rengeteget kattogok azon, hogy mennyire gyorsan telik az idő, hogy itt állok a felnőtté válás kapujában, és bizony tennem kellene már valamit. Éppen ezért volt egyrészt nyomasztó, másrészt pedig felszabadító olvasni ezt a könyvet.


Maga a történet lassan bontakozik ki, természetesen előbb-utóbb összefonódik a két szál, találkoznak a főhősök, ami a cselekmény izgalmassága szempontjából a legjobban tetszett, hiszen itt indulnak be igazán az események, oldódnak fel a konfliktusok. Nekem kifejezetten tetszett az, ahogy végül alakultak az események, hogy a szereplőink ha nem is kaptak minden kérdésre választ (ami persze lehetetlen is lenne), de elindultak a saját életükben a jó irányba.


Habár a Normális emberek-et nem szárnyalta túl, a Hová lettél, szép világ egy igazán remek könyv, ismét fontos témával a középpontban, jól kidolgozott történettel és hús-vér karakterekkel. A téma, ahogy mondtam is számomra nagyon aktuális, ezért néha nem volt könnyű olvasnom, félre kellett tennem, hogy kicsit emésztgetni tudjam. Persze ez nem a könyv hibája, de mégis úgy éreztem, hogy nyomot hagy az olvasásélményemen. Mindettől függetlenül én bátran ajánlom olvasásra, hiszen amellett, hogy a történet is rendkívül tanulságos, Rooeny stílusa igazán egyedi és különleges, szerintem mindenképpen érdemes vele próbát tenni.

Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben több európai nagyváros is előkerül, így a játékunk ehhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson anagrammákat láttok, a feladatotok pedig annyi, hogy kitaláljátok, melyik városra gondoltunk.


nin allt

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

10.05. Readinspo

10.06. A Szofisztikált Macska

10.08. Pandalány olvas

10.10. Ambivalentina

10.12. Könyv és más

10.14. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése