„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. szeptember 18., szombat

Laura Zimmerman: A ​szememet nézd!


Ismét egy szívmelengető ifjúsági könyv jelent meg idén nyáron a Menő Könyvek Kiadó jóvoltából. Laura Zimmerman A ​szememet nézd! könyvének főhőse, Greer Walsh az önelfogadás rögös útját járja meg a történet során, miközben az első szerelem kissé  rémisztő ugyanakkor édes érzését is megismeri. Tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok a kiadó által felajánlott könyvért!



Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2021. július 12.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 392



Ha Greer Walsh csak a saját fejében létezne, sokkal egyszerűbb élete lenne. Koncentrálhatna az emelt matekra, vagy arra, hogy fenntartsa a békét a legjobb barátnője és mások között. Akkor végre nem számítana, hogy ő az egyetlen diák a Kennedy Gimnáziumban, akinek a melle nagyobb, mint a koponyája. De a fejedbe zárva nem lehet röpizni. Se uszodába menni. És pláne nem tudsz furcsa, majdnem-randikon részt venni a lehengerlő stílusú új sráccal. Mert ezekhez mind szükség van egy testre. Csak az a baj, hogy Greert kiborítja a sajátja. A szememet nézd! egy fájdalmasan őszinte, megkapó és humoros történet kínos pillanatokról, kegyetlen meccsekről, képzelt pillangókról és szétszakíthatatlan barátságokról Nyáry Luca lendületes fordításában. Egy mese a nagy fekete pulóverekről, és egy lányról, aki megtalálta belőlük a kiutat.





A Menő Könyvek Kiadó ismét egy igencsak érdekes ifjúsági könyvet jelentetett meg a nyár folyamán, amely fontos témákat boncolgat. A fülszövegből ugyebár kiderül, hogy a főhősünk a mellei méreteivel és az ebből fakadó megbélyegzéssel küzd a történet során, és mivel én még ebben a témában nem olvastam korábban, hamar felkeltette az érdeklődésemet.

A történetünk főszereplője tehát a középiskolás Greer, aki a mellei méretével abszolút nincs kibékülve, amelyek ugyanis sok mérettel nagyobbak az átlagosnál. Ez pedig teljesen kiborítja a lányt, hatalmas pulcsikban jár, hogy leplezze őket, ráadásul képtelen másra gondolni, minden tettét, gondolatát meghatározza a mellei mérete. Arról nem is beszélve, hogy ez nem kevés kényelmetlenséggel és fájdalommal jár, a háta, a tartása mind megsínylik ezt a helyzetet. Greer tehát ezzel a problémával néz szembe nap nap után, ami nem csak belső frusztrációt okoz neki, hanem emiatt a szociális élete is háttérbe szorul. Habár van egy nagyon jó és szerethető barátnője, aki mindenben támogatja őt, nem mer részt venni semmilyen sporteseményen (legalábbis kezdetben), elmenni egy buliba, vagy uszodába, egy randiról nem is beszélve.

Ezeket a félelmeit azonban feladni kényszerül, amikor új fiú érkezik az iskolába, Jackson személyében. A nyílt és közvetlen fiúval rögtön megtalálja a közös hangot a legtöbbször visszahúzódó Greer, és hamar barátok lesznek. Ahogy pedig telik az idő, úgy érzi egyre inkább a lány, hogy valami többet szeretne tőle, viszont a belső szorongása megakadályozza ebben, emiatt pedig természetesen egyre inkább frusztrálttá válik. Greernek tehát nagy utat kell megtennie az önelfogadás irányába, hiszen egyre több olyan impulzus éri, ami miatt ki kell lépnie a komfortzónájából. Kezdve Jackson megjelenésével ugyebár, de itt van a röplabdaválogató is, amire a fiú unszolásra jelentkezik, és be is választják, viszont ez is igencsak nagy kihívást okoz neki.

Az igazság az, hogy én rendkívül hamar azonosulni tudtam a főhősünkkel, és még csak nem is a mell-probléma kapcsán (ami őszintén nekem is sokszor okoz kellemetlen pillanatokat). Greer ugyanis a történet nagy részében szinte csak a saját fejében él, a gondolatai határozzák meg a cselekedeteit, olyan gondolatok, amik nem feltétlenül a valóságon alapulnak, csak az ő fejében léteznek, és amik természeten leginkább negatív hangvételűek. Tudom milyen elképesztően nehéz az, amikor a saját fejedben elképzeled, hogy az emberek vajon mit (milyen rosszat) gondolnak rólad, a testedről, a megjelenésedről, de ugyanígy a személyedről, és hogy ezt milyen rohadt nehéz elengedni. Greer legtöbb problémája is ebből fakadt, hogy ő elképzelte és elkönyvelte, hogy Jackson vagy bárki más a suliból mit gondol róla (és persze semmi jót), mit lát benne (csak a melleit), ahelyett, hogy kimondta volna, megbeszélte volna vele ezeket a gondolatokat. Hiszen nyilván ha valaki szeret és elfogad minket, akkor nemcsak egy részünket fogja látni, hanem az egész személyünket, minden jóval és rosszal el tudja fogadni.

A történetet Greer narrációján keresztül követhetjük végig, aki egy rendkívül klassz csaj, kicsit zseni, kicsit könyvmoly, ráadásul jó kis szarkasztikus humorral van megáldva. De sajnos kapunk néhány szívszorító, fájdalmas részt is, amikor a lány kellemetlen, esetleg megszégyenítő pillanatot él át. Mert ugyebár bármennyire is jó, ha szeretteink elfogadnak minket, mindig lesznek olyanok, akik hibát találnak bennük. De azt hiszem az is az önelfogadás egy lépcsőfoka, ha ezt felismerjük és el tudjuk engedni. Én tehát nagyon szerettem Laura Zimmerman könyvét, amely olykor fájdalmas, olykor humoros, de mindenképpen tanulságos történet volt nagyon szerethető karakterekkel. Bátran ajánlom!
Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A főszereplőnk a röplabda szerelmesévé válik a történetünk során, ezért a játékunk is ehhez a sporthoz fog kapcsolódni. Minden állomáson megtaláljátok egy a röplabdával kapcsolatos szakkifejezés körülírását, a feladat pedig megfejteni, hogy mely kifejezésről van szó, és beírnia Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Mozdulatsor, amikor a játékos egyik kezéből a másikba dobálja vagy feldobálja a labdát.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

09.18. Könyvvilág

09.20. Kelly és Lupi olvas

09.22. Csak olvass!

09.24. Sorok Között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése