„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. január 10., hétfő

Ashley Elston: 10 ​vakrandi, hogy megtaláld a nagy Őt


A Maxim Kiadó gondozásában jelent meg Ashley Elston 10 ​vakrandi, hogy megtaláld a nagy Őt c. könyve tavaly év végén. A szívmelengető történetben a 17 éves, szakításon túlesett Sophie-nak a családtagjai szerveznek 10 vakrandit a karácsonyi körüli napokban, hogy jobban érezze magát. A randik alkalmával a lánynak nemcsak arra nyílik lehetősége, hogy magát ismerje meg jobban, hanem családjával is újra szoros kapcsolatot alakíthat ki. Ha felkeltettük érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2021. október 27.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 284



Egy ​összetört szív, tíz vakrandi és egy kész bolondokháza! A tizenhét éves Sophie már alig várja, hogy az idei karácsonyt a barátjával, Griffinnel töltse édes kettesben, ám egy buliban fültanúja lesz annak, hogy a fiú szünetet szeretne tartani a kapcsolatukban. A lány szakít vele, majd autóba ül, és meg sem áll Shreveportig, hogy a karácsonyt az olasz-amerikai családja körében töltse, mialatt a szülei az anyai örömök elé néző nővérét látogatják meg. Miután Sophie beszámol a történtekről a nagymamájának, Nonna kitalálja, hogy elküldi őt tíz vakrandira, és ezeket más-más családtag szervezi meg neki. Köztük a drágalátos unokatestvére, Sara, aki egy zártkörű földalatti partiba küldi el Sophie-t egy nagyon helyes sráccal. Vagy éppen az őrült nagynénje, Patrice, aki iskolai betlehemezésben szán főszerepet neki egy síró kisbabával a karjában, ráadásul egy olyan fiú oldalán, aki a válláig ér. Amikor Griffin váratlanul felbukkan, hogy egy újabb esélyt kérjen, Sophie csak jobban összezavarodik. Merthogy talán, de tényleg csak talán gyengéd érzelmeket ébresztett benne valaki… Valaki, aki határozottan nem szabad. Lehet, hogy ez lesz Sophie legrosszabb karácsonyi szünete? Vagy talán mégsem?


A karácsony előtti időszakban megfogadtam, hogy hangolódás okán több karácsonyi könyvet fogok olvasni, többek között ezért is akartam részt venni a turnéban. Végül az ünnep előtt és alatt nem jött össze a könyv olvasása, valahogy a hangolódás nem úgy alakult, ahogy azt terveztem. Így aztán januárban, az év első könyveként vettem a kezembe, és azért kicsit tartottam tőle, hogy az ünnepek elmúltával meg tud-e majd fogni a történet.

Szerencsére felesleges volt az aggodalmam, mert azt kell hogy mondjam, a könyv teljesen elvarázsolt már az elejétől fogva. A történet alapjainak lényegét nagyjából a fülszöveg is jól ábrázolja, a 17 éves Sophie hosszú kihagyás után nagyszüleinél tölti a karácsonyt, míg a szülei elutaznak, hogy a várandós nővérével és férjével töltsék az ünnepeket. Sophie-t azonban elsősorban nem az vonzza a maradásban, hogy a hatalmas családjával töltse ezt az időt, hanem hogy a barátjával lehessen. Azonban ez hamar csúfos kudarcot vall, amikor olyan beszélgetésnek lesz fültanúja, amire egyáltalán nem számított, és ami végül szakításhoz vezet. A lány így arra kényszerül, hogy több időt töltsön nagyszüleivel és kiterjedt családtagjaival, de legfőképpen unokatestvéreivel, Olíviával és Charlie-val, illetve a szomszédjukkal, Wessel, akikkel Sophie gyerekkorában nagyon jóban volt, csak a távolság miatt kissé elidegenedtek egymástól. És ha ez nem lenne elég, a nagymamája - Nonna - kitalálja, hogy az év utolsó napjaiban 10 vakrandit szervez neki ő és a család egy-egy tagja, hátha ezzel jobb kedvre derítheti a lányt. És Sophie végül úgy dönt, hogy nincs vesztenivalója, belevág a napi egy randiba, aminek következtében természetesen izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

Ami engem abszolút megfogott ebben a történetben, az a könyv hangulata volt. És itt most egyáltalán nem a karácsonyra gondolok, habár biztos az is hozzátett ehhez az érzéshez. Inkább arra, ahogy Sophie családtagjai viselkedtek, a szeretet, támogatás és persze némi humor, ami átlengte az egész történetet. Sophie az utóbbi néhány évben kissé eltávolodott a családjának ezen részétől, aminek igazából nem a rossz szándék volt az oka, inkább csak másfelé sodorta őt az élet. A lány csúnya szakítása és az ünnepek miatt együtt töltött idő azonban lehetőséget adott neki arra, hogy eszébe jusson miért is szereti annyira az ő Nonnáját, hogy régen milyen jó csapatot alkottak az unokatestvéreivel, és hogy igazából mennyire hiányzik neki ez a nagy és hangos család. Bármily furcsán hangzik is, de a randiknak köszönhetően Sophie egyre inkább közel kerül a családjához, arról nem is beszélve, hogy önmagát is jobban megismeri.

De nemcsak az volt rendkívül szimpatikus, ahogy Nonnával vagy éppen az unokatestvéreivel alakult Sophie kapcsolata, hanem arról is szuper volt olvasni, hogy a nővérével milyen szoros a viszonya. Margot veszélyeztetett terhes, éppen ezért nagy szüksége van a húga támogatására, amit természetesen meg is kap Sophie-tól amolyan testvéries, humoros formában. Az ünnepeket emiatt nem tudják együtt tölteni, de az üzenetváltásaikból, az egymás ugratásából csak úgy árad a testvéri szeretet, a támogatás és bizalom, jókat mosolyogtam a chatelésükön.

Természetesen a szerelmi szál sem maradhat ki a történetből. Kíváncsi voltam, hogy a 10 vakrandiból mit fog kihozni az írónő, hogy miképpen tud ennyi emberből választani Sophie, már ha egyáltalán választásra kerül a sor. Aztán nagyon hamar rájöttem, hogy mi lesz a végkimenetel, ami egy igazán édes kis romantikus vonalat adott a történetnek. És bármennyire is szerettem erről olvasni, én azt gondolom, hogy nem ezen volt a hangsúly, sokkal inkább Sophie önismeretének fejlődésén és természetesen a családi kapcsolatainak alakulásán.

Az az igazság, hogy bármennyit is agyaltam rajta, én nem igazán találtam hibát a könyvben, úgy ahogy volt, levett a lábamról. Egy bájos, szívmelengető történet családról, barátoktól, szeretetről és támogatásról, mindez rendkívül szerethető és emberi karakterekkel. Nekem a családi részek tetszettek a leginkább, a szerelmi szál szívmelengető volt, míg a randikon leginkább jókat derültem, szóval tényleg volt benne mindenféle érzelem. Az pedig, hogy karácsonykor játszódik, szerintem ne tartson vissza senkit így ünnepek után se, mert ez inkább csak a körítése, az alapja volt a történetnek, de nem ez volt a fő vonal. Én bátran ajánlom, ha szeretnél egy olyan könyvet olvasni, ami igazán jót tesz a lelkednek. Én mindenképpen így éreztem.
Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban karácsonyi, romantikus ifjúsági könyvekből idézünk minden állomáson. A feladat, hogy megfejtsétek, mely könyvből származik az idézet, és beírjátok a könyv szerzőjét és címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


“Valakinek az arcába hazudni nagyon nehéz.

De.

Még annál is nehezebb valaki arcába vágni az igazat.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

01.10. Könyvvilág

01.12. Csak olvass!

01.14. Sorok között

01.16. Dreamworld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése