„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/2022. július 23., szombat

Jennifer E. Smith: Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen


A 21. Század Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a sokak által méltán kedvelt Jennifer E. Smith legújabb könyve, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt az édes-bús történetet, mely nem csak Alaszka legvadabb vidékeire kalauzolja el olvasóját, hanem végigvezeti a gyászfeldolgozáson is. Továbbá kiderül, mi köze Jack Londonnak a regényhez, valamint hogy helyrehozható-e a megromlott szülő-gyermek kapcsolat.
Tartsatok velünk, járjátok be a kirándulás helyszíneit és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!


Könyv adatai
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Megjelenés: 2022.
Eredeti megjelenés: 2022
Oldalszám: 304Vibráló ​történet. – Linda Holmes
A szerelem a legszokatlanabb helyeken talál ránk. – Rebecca Serle

Zene, szenvedély, szeretet, szerelem… gyors tempójú könyv családunkról és választásainkról. – Jill Santopolo

Vannak utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.

Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.

Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

Csupaszív, mókás, érzelmes könyv. – Rebecca Serle, az Öt év múlva decemberben című New York Times bestseller szerzője

Jószívűen megrajzolt karakterek, akik olykor tévednek, máskor helyesen cselekszenek, szeretnek, de néha ballépéseket követnek el, és végeredményben eljutnak a reményteljes végkimenetelig. – Linda Holmes, az Evvie Drake bedobja magát című New York Times bestseller szerzője


Jennifer E. Smith írónőnek ezidáig csak ifjúsági könyveivel találkoztam, abból viszont többet is volt szerencsém megismerni, sőt a blogom első kurtácska bejegyzését is az ő egyik könyvéről írtam immáron 8 évvel ezelőtt. Mindig is kedveltem az írónő stílusát és történeteit, amelyek habár nagyrészt könnyedek, mégis rendre visz bele valamiféle fontos témát is, és persze a romantika sem maradhat ki belőlük. Greta James könyvével még a Könyvhéten találkoztam először, egészen addig nem tudtam, hogy megjelent egy új, jelen esetben nem ifjúsági könyve, amelynek nagyon megörültem, és habár akkor nem szereztem be, a blogturnénak hála mégiscsak lehetőségem volt elolvasni.


Könyvünk főszereplője Greta, egy híres zenész, aki gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy ebben a szakmában dolgozik, ám édesanyja váratlan halála majdnem derékba töri karrierjét, amikor nem sokkal az eset után teljesen leblokkol a színpadon. Maga a történet kevéssel ezután veszi kezdetét, amikor is Greta bátyja unszolására részt vesz apjával és néhány ismerősükkel egy alaszkai hajóúton, ahová a lány édesanyja helyett megy el. Ez a hajóút pedig nemcsak azért rettentően nehéz Grétának mert egy olyan útra kell elmennie, amelyet szülei - de leginkább a lány anyukája - már egy éve izgatottan tervezett, hanem mert egy hajón "összezárva" kell töltenie néhány napot édesapjával, akivel a viszonya, nos nem túl fényes. Az apjának ugyanis egyáltalán nem tetszik az az út, amelyet a lány választott magának, ő inkább a megszokott kertes ház, férj, gyerekek és 8 óra munka egy irodában típusú életet képzelte el gyerekeinek, Greta azonban saját álmát követve zenei karrierbe kezdett. Ez pedig a lány gyerekkora óta folyamatos feszültséget és vitákat szít kettejük között, amelyet mindig Greta édesanyja igyekezett feloldani. Most azonban, hogy ő már nincs, Grétának nemcsak saját gyászával, de édesapjával való kapcsolatával is szembe kell néznie ezen a hajóúton.


A könyvünk rendkívül olvasmányos, hamar magával ragadja az olvasóját, amelyet csak az szakíthat meg, ha közben kicsit elgondolkodunk az írónő találóan be-beszúrt életigazságain, esetleg letörlünk egy elszabadult kósza könnycseppet egy-egy szívszorító jelenet után. Mert habár a nyelvezet valóban könnyed és a könyv gyorsan olvasható, azért mégiscsak igen nehéz témát választott az írónő, ezt pedig igazán mélyen körül is járja. Greta és persze édesapja fájdalma teljes valójában átszivárog a lapok közül egészen az olvasó lelkéig hatolva, a kapcsolatuk alakulása pedig okoz sok fájdalmas, ugyanakkor szívmelengető pillanatot. Ezt talán egy kicsit oldja, hogy Greta megismerkedik a hajóút során egy íróval, Bennel, aki hoz némi napfényt a lány szürke napjaiba. És habár a férfi is egy nehéz életszakaszában jár, valahogy mégiscsak sikerül néhány lopott, édes már-már boldog pillanatot megélniük ebben a pár napban, a kérdés pedig már csak az, hogy ez csak Alaszkának szól, vagy folytatható a "való világban" is.


Nekem tehát nagyon tetszett a történet, hiszen Smith abszolút hitelesen ábrázolta a könyv fő témáját, ráadásul mindezt valós karakterekkel, akik nem tökéletesek, olykor igenis követnek el hibákat. Sokat segített az is, hogy a főszereplőnk, Greta egy rendkívül szerethető szereplője volt a könyvnek, annyira emberi, hogy akár bármelyikünk lehetne. Ami nekem a legszimpatikusabb volt benne, hogy egy igazán bátor nőről olvashattam, aki merte követni az álmait, elképesztő magabiztossággal hitt önmagában, és soha nem adta fel. És szerintem ez is fontos üzenete a könyvnek, hogy az, hogy valaki nem a megszokott utat választja, hanem meri követni az álmait (az ésszerűség határain belül), egy nagyon is becsülendő dolog, és ez még nem jelenti azt, hogy ő ne ugyanannyit dolgozna nap mint nap, mint bárki más. Egyszerűen csak közben szereti is azt, amit csinál. Hiszen mégis hányan mondhatják el magukról, hogy azt dolgozzák, ami valóban a szívük vágya?


A Greta James, az elsüllyeszthetetlen tehát egy igazán szerethető történet gyászról, gyerek-szülő kapcsolatról és arról a rengeteg bátorságról és erőről, ami az újrakezdéshez szükséges. Mindez pedig hús-vér karakterekkel, sok-sok szívmelengető pillanattal, és némi szerelmi szállal is fűszerezve. Hozzátett a történet valódiságához, hogy a befejezése nem a klasszikus heppienddel történt meg, a szereplők még csak az első lépéseket tették meg, van még hova fejlődniük, és természetesen az újrakezdés nehézségei is várnak rájuk.

Végül pedig már tényleg csak annyit tudok írni, hogy szívből ajánlom ezt a könyvet bárkinek olvasásra!

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Greta James hétnapos alaszkai hajókirándulásra indul édesapjával, mely során több alaszkai várost is érintenek, ezért mostani játékunk során rendhagyó utazásra invitálunk benneteket. Minden állomáson találtok egy-egy plakátot, melyek által kicsit jobban is megismerhetitek a könyvben szereplő megállókat és New Yorkot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint azokat elolvasva, válaszolni a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre.Melyik évben rendezték meg az első Gov Ballt? 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

07.15. Dreamworld

07.17. Olvasónapló

07.19. KönyvParfé

07.21. Sorok Között

07.23. Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése